Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 177

Wątek: Wątek motoryzacyjny czyli o wszystkim co związane z czterema kółkami ;).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie Odp: Wątek motoryzacyjny czyli o wszystkim co związane z czterema kółkami ;).

Cytat Zamieszczone przez zysk Zobacz posta
    Świetny dostawczak,ale ten sprzed kilkunastu lat z dieslem wtrysk bezposredni 2,5 ,żadnych świec żarowych ,start błyskawiczny przy -30 st C ..
    Z tym ostatnim to nie ma lekko, jak kupisz chrzczone paliwo to kicha . Ja sobie radzę tak że mam grzałki ale jak zamarznie w przewodzie albo w filtrze to jest przerąbane.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 23-01-2015 o 00:11
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Domyślnie Odp: Wątek motoryzacyjny czyli o wszystkim co związane z czterema kółkami ;).

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    jak kupisz chrzczone paliwo to kicha . Ja sobie radzę tak że mam grzałki ale jak zamarznie w przewodzie albo w filtrze to jest przerąbane.
    Musisz mieć notorycznego pecha.
    Od lat nie miałem w dieslu problemu z paliwem.Parafina może zatkać filtr ,ale IMHO
    to bajka przeszłości.Poza tym w nowszych autach filtry paliwa sa podgrzewane, a w najgorszym przypadku montowane w pobliżu
    silnika.Poza tym trzeba by co najmniej MINUS DWADZIESCIA aby takie rzeczy się działy .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Nikt nie żyje tak długo ,aby przejechać milion mil .
    No ja już pewnie blisko pół miliona, a nie jeżdżę zawodowo tylko prywatnie, czyli do pracy do sklepu i na wakacje. A jeszcze się nie poddałem.

Czasy ,gdy ludzie jeździli bez opamietania już minęły.Nawet w usa,gdzie paliwo kosztuje ok 2 pln
    sredni przebieg amerykańskiego kierowcy to 13500 il czyli ok 21600 km,to tak jak u nas.
    Dlaczego niby minęły? Z powodu ceny paliwa? Gdzie minęły to minęły. Dla mnie nigdy nie był to żaden czynnik. Zdarzało mi się jechać blisko 100 mil i z powtotem żeby zrobić zdjęcie zachodu słońca i wrócić. Teraz płacę 50 centów za litr.

Nie wierzę, że w Polsce przeciętny kierowca robi ponad 20 000 km. Chyba liczac jakichś "commis voyageurs". Ja dojeżdzam codziennie do pracy 35 km i jeżdżę na wakacje kilka tysięcy mil w jedna stronę, dzieci wszędzie trzeba dowozić, bo żadnej publicznej komunikacji nie ma w ogóle i to daje mniej więcej przeciętne mile dla USA. W Polsce nie ma się nawet gdzie rozpędzić....
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Dostawcze,lizingowane i flotowe są katowane i
    nawet gdyby mogły wytrzymać wieksze przebiegi to i tak nie ma takiej potrzeby.
    Duże przebiegi=duże koszty paliwa ,a każdy chce zaoszczędzić.
    Przepraszam najmocniej, ale znów muszę zburzyć Twój światopogląd.

To tak nie robi. Duże przebiegi = duże koszty - owszem. Każdy chce zaoszczędzić - jak najbardziej.
    Ale nie te dwa założenia razem. One się gryzą.

Flota zarabia, gdy koła są w ruchu. Wiadomo, że nie kręcą się za darmo. To są nieuniknione koszty floty. Koszty zakupu, paliwa, serwisu itd. Jeśli flota miałaby stać z racji oszczędności na paliwie, to oznacza, że powinna być zlikwidowana, albo raczej nie powinno jej się w ogóle tworzyć. Każdy pojazd komercyjny jest po to, aby jeździł i przynosił dochód.
    Twierdzenie, jak powyżej jest więc z gruntu fałszywe.

Miasto
    Pod Tatrami

Musisz mieć notorycznego pecha.
    Od lat nie miałem w dieslu problemu z paliwem.Parafina może zatkać filtr ,ale IMHO
    to bajka przeszłości.Poza tym w nowszych autach filtry paliwa sa podgrzewane, a w najgorszym przypadku montowane w pobliżu
    silnika.Poza tym trzeba by co najmniej MINUS DWADZIESCIA aby takie rzeczy się działy .
    Tu u nas widocznie ten "pech" prześladuje nie tylko mnie, bo ostatnio jak było dwadzieścia to u połowy znajomych diesle stały .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zysk

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tu u nas widocznie ten "pech" prześladuje nie tylko mnie
    Być może pod Tatrami ;HEJ , jest inaczej niż na nizinie szczecińskiej.
    W takim razie współczuję i przeszedłbym na benzynę .
    "http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
    7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII

Miasto
    Pod Tatrami

Tak już widzę jak moje Osły jeżdżą na benzynie .
    Kapitan Wagner

Początki nałogu
    Miasto
    IL

U mnie, jak jest poniżej minus 10, do trucka leję zawsze na sprawdzonych stacjach, bo z paliwem też bywa różnie. Do tego zawsze uszlachetniacz paliwa na bazie nafty. Jak poniżej minus 20, po prostu nie wyłączam silnika, czasem tydzień.
    Ale jeszcze nigdy nie stałem z powodu zamarzniętego paliwa. Na pustkowiach może to oznaczać śmierć.
    Jeszcze jedna zasada - nigdy mniej, jak pół zbiornika paliwa przy mrozach.
    Ostatnio edytowane przez Ligo ; 23-01-2015 o 01:07

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

No nie wiem, czy Tatry są potrzebne na takie eksperymenty. Mieszkam na Kaszubach i - mimo że mam nowoczesny samochód lepszej klasy - to pewnego roku filtr paliwa poległ. W serwisie odczytali z komputera, że w nocy było -29 stopni. Jest taki pomarańczowy płyn, który wlewa się do baku i to poprawia zachowanie w zimie.

Panie Kolego - 20 000 km prywatnie to żaden wyczyn. Dojeżdżałem do pracy 55 km w jedną stronę + jakieś wyjazdy na wakacje oraz po zakupy i spokojnie kręciłem 35 000 rocznie. Ale byłem wtedy w okresie przełomowym mojego życia i miałem bardzo ekonomicznego i wyjątkowo wygodnego - jak na tę półkę - suzuki swifta.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Nie wierzę, że w Polsce przeciętny kierowca robi ponad 20 000 km. Chyba liczac jakichś "commis voyageurs". Ja dojeżdzam codziennie do pracy 35 km i jeżdżę na wakacje kilka tysięcy mil w jedna stronę, dzieci wszędzie trzeba dowozić, bo żadnej publicznej komunikacji nie ma w ogóle i to daje mniej więcej przeciętne mile dla USA. W Polsce nie ma się nawet gdzie rozpędzić....
    To herezje jakieś są. Ja jeżdżę naprawdę mało, na pewno grubo poniżej przeciętnej. Do pracy mam jakieś 10 km, czasem jakiś wyjazd do teściów (100 km w jedną stronę), ogólnie chyba dłuższych tras niż 400-500 km nie robiłem.

A średnia roczna wychodzi mi w granicach 13-15 tysięcy km...

O cenie paliwa wolę nie wspominać, choć ostatnio jakby trochę spadła :-)
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Strona 11 z 18 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów