Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: Fotografia rodzinna, noworodkowa, ciążowa

Pełne uzależnienie
    Miasto

Domyślnie Odp: Fotografia rodzinna, noworodkowa, ciążowa

Cytat Zamieszczone przez kicia667 Zobacz posta
    Witajcie
    Mam do zadysponowanie około 20-22 tyś zł na wyposażenie studia. Na dzień dzisiejszy mam zamiar zajmować się tylko fotografią dziecięcą, rodzinną i ciążową zarówno w studiu jak i w plenerze i teraz pytanie w jaki zestaw obiektywów i lamp powinnam się zaopatrzyć? Aparat który mam zamiar kupić to canon 6d + jakies szkiełka, dodatkowo będę w posiadaniu canona 600d ze skalibrowanym pod niego obiektywem sigma 35mm 1.4 Art . Rozważam zakup obiektywu Canon EF 24-70mm f/4L IS USM +jakieś światło ciągłe. Proszę o porady bo mam już mętlik w głowie a chcę dobrze wydać te pieniądze
    Z góry dziękuję za podpowiedzi
    Jak się ma fajne okno wychodzące na południe przez które wpada dużo światła to oświetlenie studyjne jest właściwie zbędne (nie dotyczy okresu jesień-zima):

Newborn Photography Studio - Kimberly Nelson Photography | Kimberly Nelson Photography

Tutaj masz wszystko bardzo ładnie omówione (aparat, obiektywy, czasy naświetlania, oświetlenie itd.):

Newborn Photography

Nie wiem jak tę lampę (AB400 (alien bee) = Paul C. Buff - AlienBees B400), softbox (Westcott 50×50 Softbox = Westcott Recessed Mega JS Apollo (50 x 50") 2348 B&H Photo 50x50 cali = 127 x 127 cm), statyw i wyzwalanie bezprzewodowe lampy (wireless triggers) przełożyć na polskie warunki, nie mam doświadczenia w pracy z oświetleniem studyjnym. Może napisz do tej firmy o co Tobie chodzi, oni się chyba specjalizują w sprzedaży wyposażenia studyjnego więc może dobiorą Tobie jakiś solidny i nie rujnujący portfela zestaw na bazie tego amerykańskiego.

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Jak się ma fajne okno wychodzące na południe przez które wpada dużo światła to oświetlenie studyjne jest właściwie zbędne (nie dotyczy okresu jesień-zima):

Newborn Photography Studio - Kimberly Nelson Photography | Kimberly Nelson Photography

Tutaj masz wszystko bardzo ładnie omówione (aparat, obiektywy, czasy naświetlania, oświetlenie itd.):

Newborn Photography

Nie wiem jak tę lampę (AB400 (alien bee) = Paul C. Buff - AlienBees B400), softbox (Westcott 50×50 Softbox = Westcott Recessed Mega JS Apollo (50 x 50") 2348 B&H Photo 50x50 cali = 127 x 127 cm), statyw i wyzwalanie bezprzewodowe lampy (wireless triggers) przełożyć na polskie warunki, nie mam doświadczenia w pracy z oświetleniem studyjnym. Może napisz do tej firmy o co Tobie chodzi, oni się chyba specjalizują w sprzedaży wyposażenia studyjnego więc może dobiorą Tobie jakiś solidny i nie rujnujący portfela zestaw na bazie tego amerykańskiego.
    Wieeeelkie dzięki za pomoc O tym nie pomyślałam

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Nie wiem jak tę lampę (AB400 (alien bee) = Paul C. Buff - AlienBees B400), softbox (Westcott 50×50 Softbox = Westcott Recessed Mega JS Apollo (50 x 50") 2348 B&H Photo 50x50 cali = 127 x 127 cm), statyw i wyzwalanie bezprzewodowe lampy (wireless triggers) przełożyć na polskie warunki
    Przecież to lampa błyskowa, a takiej pytająca nie chce (przy okazji: gdyby użycie światła błyskowego szkodziło noworodkom, to chyba żaden fotograf komercyjny w USA nie zaryzykowałby pozwu i odszkodowania?)
    A jakby chciała, to może poszukać lampy 200Ws, z mocowaniem Bowens i regulacją do 1/32 mocy (co najmniej), ze względów praktycznych lepiej coś wyglądającego solidniej, bo duży softbox jest ciężki, mocno obciąża lampę i jej mocowanie. Zamiast tego softboxa można kupić mniejszy 100x100cm albo oktę 120 lub 150cm. Zestaw jest ciężki, dlatego został użyty solidniejszy statyw niż najtańsze, np. taki Statyw oświetleniowy typu C-stand 240cm - Statywy Oświetleniowe - Wyposażenie Studia - Sklep internetowy FsFoto.pl Niezależnie od masy statywu i tak warto obciążyć go workiem z piaskiem Obciążnik Boomu worek na piasek ciężarek FreePower WSA-FP-SANDBAG - sklep Fripers.pl
    Wyzwalacz radiowy dowolny, ale największą popularnością cieszą się YN RF-603c II

Światło już wyjaśnione więc teraz pytanie odnośnie obiektywów. Zestaw C 24-105, C 135 2.0 I Tamron 24-70 ? Nie pasuje mi ten tamron ale podoba mi się jego ostrość choć ogniskowa się dubluje. Poradźcie

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

W związku z tym że to ty będziesz biegał obok obiektu, a nie odwrotnie wiec uważam że spokojnie stałki, tylko czy ty lubisz pracowac z nimi?

Do tej pory używałamSigmy 30 mm 1.4 Art i pracowało mi się z nią bardzo fajnie, skalibrowana pod body 600 D daje radę, choć posiadanie zoomu też mnie kusi ...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

Po co dwa zoomy, z pokrywającym się zakresem?
    Myślę, że warto pomyśleć o zestawie 6d z 24-105 (cena obiektywu jest wtedy dość korzystna), do tego koledzy sugerowali 135/2L - jeśli nie będzie "za długi" w pomieszczeniach, to bardzo dobry pomysł. Jest jeszcze 100/2, nie jest to "L", ale może być bardziej przydatny ze względu na mniejszą ogniskową (w pomieszczeniach).
    Można go uzupełnić np. o 24/1.4 L II, jeśli zoom Ci przestanie wystarczać, i np. 50/1.4 .
    Przeglądnij jeszcze "porównania" Canon Lens Wars -

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów