Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: konwersja z RAW do jpeg-jaki program?

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek
    zdjęcia powinny być ostre i na przeglądarce microsoftu,
    oddając zdjęcia klientowi zawsze zakładam że dysponuje tylko takową przeglądarką i te zdjęcia muszą wyglądać tak aby klient był zadowolony.
    pozdrawiam
    Proszę włączyć przeglądarkę microsoft-u oraz jakąś dobrą inną - szybko pan zmieni zdanie. Ja też na początku sądziłem, że wszystko niby jest ok, ale jak porównałem wyniki to od tego czasu nie kożystam z przeglądarki do zdjęć microsoft-u.
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Smile

hm pan:-D , korzystam z zoombrowsera do przeglądania

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

A jaki wychodzi JPG z ACR? Porównywałeś? Interesuje mnie różnica między ACR a Raw shootera essentials 2006. Ja niestety nie mam jak porównać i liczę na szanowne forum Panowie piszcie

EDIT:
    Możecie wysłać mi na skrzynkę (lub podać linka do jakiegoś RAW) jakiegoś RAW'a? Potestowałbym sobie programy do jego obróbki - niestety jeszcze z tydzień będę bez aparatu, a nie robiłem wcześniej na RAW'ach :/
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 05-04-2006 o 08:19

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    A jaki wychodzi JPG z ACR? Porównywałeś? Interesuje mnie różnica między ACR a Raw shootera essentials 2006. Ja niestety nie mam jak porównać i liczę na szanowne forum Panowie piszcie

EDIT:
    Możecie wysłać mi na skrzynkę (lub podać linka do jakiegoś RAW) jakiegoś RAW'a? Potestowałbym sobie programy do jego obróbki - niestety jeszcze z tydzień będę bez aparatu, a nie robiłem wcześniej na RAW'ach :/
    Raw shooter mnie osobiście się nie podoba jeśli chodzi o kolorystykę ( może nie dorosłem do niego..) natomiast sama obsługa jest ok,
    ja zaczynam od DPP tzn.podstawowa obróbka a kończę wszystko już w jpg w CS2 oczywiście z USM na zakończenie,
    od czasu do czasu C1pro- bdb. program moim zdaniem ale ma skłonności do dokładania czerwieni.
    pozdrawiam
    Heniek

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez heniek
    Raw shooter mnie osobiście się nie podoba jeśli chodzi o kolorystykę ( może nie dorosłem do niego..) natomiast sama obsługa jest ok,
    ja zaczynam od DPP tzn.podstawowa obróbka a kończę wszystko już w jpg w CS2 oczywiście z USM na zakończenie,
    od czasu do czasu C1pro- bdb. program moim zdaniem ale ma skłonności do dokładania czerwieni.
    pozdrawiam
    aha..ACR jest za wolny na moim sprzęcie :sad:
    nie lubię czekać na efekty..
    Heniek

Bywalec Awatar leiho
    Miasto
    w-wa

Domyślnie

A co powiecie na Bibble 4.60?? Obsługuje już CR2 i większosc wszystkich formatów RAW (tzn z wiekszosci maszyn, Canonas i innyhch tez)

Probowałem testową wersje, jest doskonałym programem, przy którym obróbka RAW w Zoombrowserze jet żenująca. Nowe funcje typu Ninja Noise reduction wywalają szumy w niesamowity sposób... Polecam - aczkolwiek na moim sprzecie 9tylko 256 RAM) program się dławi, 1 GB juz szaleje (sprawdzane u kumpla).

pozdr.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez leiho
    A co powiecie na Bibble 4.60?? Obsługuje już CR2 i większosc wszystkich formatów RAW (tzn z wiekszosci maszyn, Canonas i innyhch tez)

Probowałem testową wersje, jest doskonałym programem, przy którym obróbka RAW w Zoombrowserze jet żenująca. Nowe funcje typu Ninja Noise reduction wywalają szumy w niesamowity sposób... Polecam - aczkolwiek na moim sprzecie 9tylko 256 RAM) program się dławi, 1 GB juz szaleje (sprawdzane u kumpla).

pozdr.
    Zoombrowser i obróba raw?
    chyba Ci chodzi DPP?
    Heniek

Bywalec Awatar leiho
    Miasto
    w-wa

Domyślnie

w ZB tez jest podstawowe przerabianie RAW, przerabianie, zapis na tiff jpeg i inne, .... Podstawowe...

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb
    mam dwa programy do obróbki RAW: "digital photo professional" oraz "Raw shooter essentials 2006" ,pierwszy troche małe mozliwosci, drugi ok lecz po konwersji do jpega obraz jest zmiękczony. szukam więc trzeciego programu najlepiej darmowego?
    Sciagnij np. sobie trail'a C1 Pro. Poprobuj, porownaj.
    Moim zdaniem RSE/RSP daje bardzo dobre rezultaty. Mozesz tez sciagnac Color Profile ze strony Pixmanteca. Jest 15 dniowy trail. Ale to wplyanie wylacznie na kolory wyjsciowe.
    A jak ustawiasz suwak od wyostrzania w RSE?? Pamietaj, ze jak masz tam suwak na 0, to program delikatnie wyostrza z defaultowa wartoscia!! Zeby nie bylo wyostrzania musisz albo zjechac z suwakiem na minus ile sie da, albo na drugiej zakaldce wylaczyc wyostrzanie przy konwersji. Przynajmniej tak jest w RSP.
    A co do samej ostrosci, to ja np: bylem zawiedziony ostroscia z C1 Pro, generlanie zachwalanego i zdecydowanie drozszego od RSE/RSP ;-)
    Roznicy w ostrosci pomiedzy RSE/RSP a AC2 nie zauwazylem.

Marcin
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Moim zdaniem lista konwerterów raw od najlepszego:
    1: caprure one pro
    2: Raw shootera premium
    3: Raw shootera essentials 2006
    4: ACR

ACR postawiłbym na równi z Raw shootera essentials 2006
    ale dodatkowe narzędzia pluginu adoba maja też zalety i to moze przewazyc szale dla ACR.
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów