Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
Salas, miales te wszystkie aparaty czy piszesz to co przeczytales w internecie? Z mojego doswiadczenia wynika, ze zamiana cropa na innego cropa to dreptanie w miejscu. Magnezowa obudowa, dodatkowe kolko czy gwarantowane 150tys klatek nie robi zdjec. Zdjecia robi fotograf. Moja znajoma robi zdjecia 1000D i zdjecia te widuje na wystawach foto jak i wygrywaly konkursy foto. 10 kilo sprzetu nie zrobi fotografa z kogos kto nie ma talentu. Obrotowy ekran to bardzo pozyteczna rzecz. Dodatkowe punkty krzyzowe? Ostrzyc centralnym i przekadrowywac a ostrosc bedzie tam gdzie chce fotograf a nie tam gdzie chce algorytm AF. Lepsze ISO? To juz lepiej przejsc na pelna klatke chocby na 5D ktory nie ma duzych wymagan co do optyki i to juz nie jest dreptanie w miejscu. Moim zdaniem robic zdjecia tym co jest a po wakacjach i przyplywie gotowki zastanowic sie co dalej.
tak, miałem 450d 600d i 60d a teraz 60d zmieniłem na 5d (brakuje mi liveview i brakuje mi obrotowego ekranu, ale i tak jestem bardzo zadowolony ze zmiany)
7d też miałem, ale niestety tylko do zabawy, wiedza na temat 7d głównie z tego forum i mogę spokojnie powiedzieć, że możliwości AF w 7d zjadają AF w 600d 60d i 5d.
Jak jest możliwość kupna 7d w cenie praktycznie takiej samej jak 60d to proste, że wolałbym 7d i pewnie większość by tak zrobiła, chyba, że ktoś koniecznie potrzebuje gibanego ekraniku.
Ja bym w ogóle wolał sprzedać kita i sigmę i kupić 5d z jakąś stałeczką albo uniwersalnym zoomem f/2.8 (tamron albo sigma) a jupiter 9 z 5d da świetny zestaw do portretów tyle, że to odpada ze względu na brak filmowania.