Po 40D/50D/1000D/1100D/600D zdecydowałem właśnie w kierunku FF, a konkretnie 5D2. Ale 600D pozostaje w używaniu, praca i macro !
Miałem dwukrotnie możliwość używania 70D i AF w tym aparacie to był dla mnie "super-hiper-podnośnik", który działał za...jedwabiście.
7D miałem tylko raz w łapkach, kawał solidnego kloca - jak to reporterskie narzędzie, którym można gwoździe wbijać.
Jak nie potrzeba takiej "maszyny" to 70D jest świetnym cropem....albo FF.
A jak finanse nie przystają, to 600D jest całkiem niezły.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 14-01-2015 o 23:55
Nie tak do końca. Aparat to nie tylko matryca, pisałem gdzieś o tym. Każde narzędzie dobrze dobrane do wykonywanej pracy da odpowiednio dobre efekty. Gdyby było inaczej, stare proste i tanie puszki miałyby wzięcie lepsze, niż nowe. Owszem, zdjęcia robi fotograf i umiejętności przede wszystkim, ale musisz być świadomy tego, że wspomniany 1000d nie wszędzie zda egzamin. Z całym szacunkiem dla 1000d.
Ostatnio edytowane przez zysk ; 14-01-2015 o 23:58
"http://www.canon-board.info/galerie-uzytkownikow-15/zysk-auto-moto-speed-i-inne-95489/"]galeria na CB[/URL]
7D2/10-640/2,8-5,6+YN568EXII
tak, miałem 450d 600d i 60d a teraz 60d zmieniłem na 5d (brakuje mi liveview i brakuje mi obrotowego ekranu, ale i tak jestem bardzo zadowolony ze zmiany)
7d też miałem, ale niestety tylko do zabawy, wiedza na temat 7d głównie z tego forum i mogę spokojnie powiedzieć, że możliwości AF w 7d zjadają AF w 600d 60d i 5d.
Jak jest możliwość kupna 7d w cenie praktycznie takiej samej jak 60d to proste, że wolałbym 7d i pewnie większość by tak zrobiła, chyba, że ktoś koniecznie potrzebuje gibanego ekraniku.
Ja bym w ogóle wolał sprzedać kita i sigmę i kupić 5d z jakąś stałeczką albo uniwersalnym zoomem f/2.8 (tamron albo sigma) a jupiter 9 z 5d da świetny zestaw do portretówtyle, że to odpada ze względu na brak filmowania.
SONY
No wlasnie, kierunek 5D. Studniowki da sie nim obskoczyc chocby z 17-40L. Do dyspozycji jest 8 tys zl wiec mozna co nieco za to kupic. Jupiter 9 mam i na 5D pieknie sie sprawuje podobnie jak Pentacon 135 2.8 wersja z 15 listkowa przyslona. Problem jest tylko z filmami bo 5D ich nie nagrywa. Mysle ze zalozyciel watku powinien procentowo okreslic jakie zdjecia chce robic bo jesli portret i krajobraz w wiekszosci to 5D da duzy przeskok jakosciowy w stosunku do 1100D. Ale nie ma ekranu ruchomego a ten co jest nie jest zbyt szczegolowy. Jednak jakosc obrazka i male wymagania co do szkiel z nawiazka wynagrodzi niedogodnosci.
mam 60D oraz 5D3, w 5'ce brakuje mi obracanego ekranu. 60D fajna puszka.