Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Samyang 135/2 i 135/2.2

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Odp: Samyang 135/2 - jeszcze nieoficjalnie

Hola hola, Samyang to nie Zeiss, więc należy o tym pamiętać. Kto ma więc wie, jak działa pierścień ostrości i jaki ma skok, do MF się nadaje, ale im wyższa ogniskowa, tym gorzej będzie (od 8 do 35mm jeszcze powiedzmy jest w miarę spoko). 135mm manualnie to ja Zeissem na statywie miałem dużo gimnastyki. I o ile Zeiss odwdzięczał się rewelacyjnymi obrazkami, to optyka Samyanga jest zagadką. A 50-tka zawiodła, miała być po pierwsze jaśniejsza, po drugie ostrzejsza, po trzecie tańsza

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    przy tej ogniskowej? IMHO zdecydowanie duzo latwiej niz niz 50-tka czy krotszymi szklami.
    Wyjątkowo trudno mi zrozumieć to, co napisałeś Ale może masz jakąś metodę na manualne ostrzenie teleobiektywami
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 12-01-2015 o 10:02
    O obiektywach wiem prawie wszystko

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Samyang 135/2 - jeszcze nieoficjalnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Hola hola, Samyang to nie Zeiss, więc należy o tym pamiętać. Kto ma więc wie, jak działa pierścień ostrości i jaki ma skok, do MF się nadaje, ale im wyższa ogniskowa, tym gorzej będzie (od 8 do 35mm jeszcze powiedzmy jest w miarę spoko).
    no wlasnie to ja nie rozumiem problemu, albo moze Samyang robi cos zupelnie inaczej niz to mialo miejsce w szklach M42 czy OM. bo mnie sie zawsze duzo latwiej ocenialo ostrosc przy teleobiektywach, gdzie w standardach czy szerokich katach duzo trudniej dostrzec gdzie tak naprawde jest ustawiona ostrosc. a przy szklach 135m w celowniku bardzo dobrze widac gdzie to jest.

moze masz na mysli problem z bardzo precyzyjnym ustawieniem ostrosci dla zdjec z papierowa GO przy f/2.0. to wtedy moze tak byc jak piszesz - ja zawsze robilem szklami f/3.5 i to przymykanymi lekko, to jest zdecydowanie wiecej ostrego i moze przykryc drobne niedokladnosci...
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów