Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Uszkodzony filtr polaryzacyjny

Mieszany widok

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie Uszkodzony filtr polaryzacyjny

Witam!

Nie myślałem, że to kiedyś nastąpi, ale jednak udało mi się... ubrudzić soczewkę filtra tak, że nie da się jej domyć. Chodzi o przednią soczewkę filtra Hoya Pro1 Digital HMC. Fotografowałem wodospad, wokół którego, co naturalne, unosiło się dużo drobinek wody. Nie wyczyściłem filtra od razu i zostały te drobinki na całej soczewce w postaci plam. Nie domyła tego mikrofibra (która dotychczas domywała wszystko), ani chusteczka z alkoholem. Znacie jakiś sposób lub środek, który mógłby pomóc?

Pozdrawiam,

Marek

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie Odp: Uszkodzony filtr polaryzacyjny

Pewnie został kamień z wody, czyli zdaje się węglan wapnia w dużej mierze. Ja bym przeczyścił octem. To stosunkowo łagodny kwas, nie powinien ruszyć powłok na filtrze. Można też spróbować np z kwasem cytrynowym. Po myciu porządnie opłukać dużą ilością wody. Na koniec można dać destylowaną.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec Awatar niki68
    Miasto
    Łuków

Ja czyściłem płynem do matryc ...
    Znalazłem jeszcze u żółtych coś takiego:
    "Namocz w wodzie destylowanej (żeby nie porysować), a później standardowo szmatką. Jak nie pomoże, to filtry czyszczę parą wodną. Dokładniej, to gotuję wodę w czajniku, biore filtr w rękę i przesuwam go w strumieniu pary ( w pewnej odległości od czajnika, tak aby nie parzyło w ręce ). Później standardowo ściereczka... Tylko nie ugotuj filtra, wystarczy przeciągnąć nim w strumieniu pary, jak się nie poparzysz, to z filtrem też nic się nie stanie. Jeśli to nie pomoże, to znaczy że sole zrobiły już swoje i plamy zostaną".
    Pozdrawiam

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Są takie chusteczki nawilżane do okularów W5 Glases Wipes, ja na swoim polarze miałem kupę syfu po powrocie ze zdjęć wieczornych nad Wisłą, oczywiści filtr leżał w plecaku parę miesięcy, ale te chusteczki pomogły. Sprawdź.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Bywalec Awatar mancat
    Miasto
    Śląsk

Chusteczki W5 nic nie dały niestety. Obczaję ocet (ocet oczywiście spirytusowy?) i metodę parową. Jak nie pomoże to go ugotuję, bo co mi innego zostało... . Dzięki za rady! Dopiero za dwa tygodnie będę mógł sprawdzić co zadziała, ale dam znać co i jak.

Uprawnienia umieszczania postów