Strona 52 z 86 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 858

Wątek: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    7DII ma kilka nastaw czułości śledzenia i przyspieszenia celu (czy jak to się tam nazywa). Każda ma swoją ikonkę i proponowane ustawienia fabryczne. Czy można je sobie samemu "doprecyzować", edytować i czy można np stworzyć nowe ustawienie "własne" w menu aparatu?
    No właśnie, problem w tym że w 7DII można wszystko Masz 6 nastaw AF, w każdym jeszcze możesz ustawić czułość śledzenia, przyspieszanie / zwalnianie i auto przełączanie punktu AF. Dochodzi jeszcze oczywiście ustawienie punktów AF. Od spota po 65 punktów. Menu AF to 5 zakładek... Jest w czym mieszać Pozostaje pytanie jak sprawdzić czy aby na pewno jest lepiej niż było. Ja uważam że jak jest dobrze to lepiej nie dotykać. Może inaczej... Pod C1, C2, C3 poustawiałem sobie różne ustawienia ( w tym AF) pod zdjęcia ptaków. Na M używam AF case 1 - nastawa uniwersalna do wielu zastosowań.
    Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 06-04-2015 o 09:01

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    No właśnie, problem w tym że w 7DII można wszystko Masz 6 nastaw AF, w każdym jeszcze możesz ustawić czułość śledzenia, przyspieszanie / zwalnianie i auto przełączanie punktu AF. Dochodzi jeszcze oczywiście ustawienie punktów AF. Od spota po 65 punktów. Menu AF to 5 zakładek... Jest w czym mieszać Pozostaje pytanie jak sprawdzić czy aby na pewno jest lepiej niż było. Ja uważam że jak jest dobrze to lepiej nie dotykać. Może inaczej... Pod C1, C2, C3 poustawiałem sobie różne ustawienia ( w tym AF) pod zdjęcia ptaków. Na M używam AF case 1 - nastawa uniwersalna do wielu zastosowań.
    Nie grozi mi zakup 7DII, ale ściągnąłem sobie instrukcje i wolę teraz czytać i pytać niż później narzekać i odsprzedawać puchę .
    W sporcie wybór AF na AlServo nie jest taki prosty. Wg producenta jednopunktowy SPOT AF nie jest zalecany do obiektów poruszających się w AlServo. Czyli pewnie lepiej wybierać jeden dowolny punkt AF.
    Ale czym różni się w praktyce rozszerzony pojedynczy (1+4 przyległe) od (1+8 otaczających). Wiem jak wygląda schemat i jakie są to punkty, ale co działa lepiej przy dużej zmianie prędkości i kierunku poruszania się celu.
    Dodatkowo dochodzi jeszcze wykrywanie migotania. Kiedy te funkcję należy włączyć, a kiedy lepiej wyłączyć?

Czyżby niezbędna była instrukcja do instrukcji (o ile do 7DII juz jest). Czyli przewodnik Davida Buscha?
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Nie grozi mi zakup 7DII, ale ściągnąłem sobie instrukcje i wolę teraz czytać i pytać niż później narzekać i odsprzedawać puchę .
    W sporcie wybór AF na AlServo nie jest taki prosty. Wg producenta jednopunktowy SPOT AF nie jest zalecany do obiektów poruszających się w AlServo. Czyli pewnie lepiej wybierać jeden dowolny punkt AF.
    Ale czym różni się w praktyce rozszerzony pojedynczy (1+4 przyległe) od (1+8 otaczających). Wiem jak wygląda schemat i jakie są to punkty, ale co działa lepiej przy dużej zmianie prędkości i kierunku poruszania się celu.
    Dodatkowo dochodzi jeszcze wykrywanie migotania. Kiedy te funkcję należy włączyć, a kiedy lepiej wyłączyć?

Czyżby niezbędna była instrukcja do instrukcji (o ile do 7DII juz jest). Czyli przewodnik Davida Buscha?
    Cobalt, skoro Ci się nie spieszy to pozwól że odpowiem na Twoje pytania za .... parę tysięcy zdjęć
    A na razie... krzyżówki. W późnym, popołudniowym świetle. Crop prawie 100%.

I jeszcze oryginał. To był pojedynczy pstryk.

Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 06-04-2015 o 11:30

Dopiero zaczyna

Możecie mi powiedzieć ile zdjęć raw wchodzi na kartę 32gb w MK II ??

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Mi licznik pokazuje 1009. Ale zmieści się pewnie 20% więcej niż ta liczba.
    10D + Stuff

U mnie wchodzi ~1121 pełnych raw'ow. Ich rozmiar waha się w przedziale 22MB - 39MB.
    Ostatnio edytowane przez KrZyChUM ; 11-04-2015 o 11:41

Dopiero zaczyna

Dzięki za info, używacie swoich 7 z gripem ile +/- fotek robicie na 1 baterii ile na gripie sorki za może banalne pytania ale tyle się naczytałem o zużyciu baterii że muszę się profesjonalnie przygotować

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Po pierwsze to ten pies dobrze wychodzi na zdjęciach tylko w zimie, tzn na śniegu.
    Po drugie - AF na środkowym punkcie trafia praktycznie za każdym razem, nawet w tak dynamicznych akcjach.
    Po trzecie i ostatnie... gdybym musiał wybierać między 7DII a 6D to bez chwili wahania wybrałbym 6D. Na szczęście nie muszę wybierać
    I jeszcze po czwarte... 10 klatek na sekundę to wcale nie jest dużo. Przy tych zdjęciach ustawiłem aparat na pojedyncze zdjęcia. Powód jest prosty. Już drugie zdjęcie w serii było zupełnie bez sensu. Mimo że to tylko 1/10 sekundy.

Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 12-04-2015 o 20:24

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Jak na panujące warunki ( pochmurno, chwilami padający.... śnieg ) to nie jest źle. Ze zrobionych ok. 60 zdjęć, zostało 18. Z tych 18 to jest najlepsze.

Początki nałogu Awatar mkkaczy
    Miasto
    IRL

Irek, świetnie złapane.
    R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
    https://500px.com/mkkaczy

Strona 52 z 86 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów