Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
.............. odrawianiu (ładne brzmi polskie określenie), ......... ja mieszkałem w mieście gdzie przez środek cuchnęła rzeka o nazwie Rawa.

Na tym dysku zewnętrznym mam pliki/zdjęcia od 2004 roku i LR jest idealnym (dla mnie) programem do zarządzania tą duuużą bazą danych.

Prawda, po DLO widać większe efekty dla gorszych obiektywów ale to jest jego zadanie, ma tworzyć obraz który by się otrzymywało gdyby obiektyw był idealny (odwrotna transformacja, dane projektowe). Gdy Canon wyprodukuje obiektyw idealny to DLO do kosza

Podobno trwają prace nad uwzględnieniem powiązania z daną puszką, zniwelowaniem działania filtrów B. Wtedy byłby to naprawdę mocny program, zostałoby tylko wyostrzanie pod potrzeby wydruku i interpretacji.

jp
nie neguję zalet LR w katalogowaniu to prawda jest niezły w katalogowaniu więc jeśli kupujesz odrawiacz aby go używać do katalogowania to na pewno się sprawdzi.

dekonwolucje są szeroko używane w oprogramowaniu do obróbki - topas tego używa, onone pewnie też, z odrawiaczy to pewnie DXO bo jak niby inaczej mieliby to zrobić więc to nie tylko DPP. Canon będzie robił coraz gorsze obiektywy przynajmniej te budżetowe - poprawa programowa obiektywów (znaczy edycja w puszce) to standard przyszłości stosowany intensywnie już teraz np w korpusach mikro 4/3.

W DPP interfejs mnie odrzuca, musiałby robić cuda żebym go używał - ale jak zacznie robić cuda to inni producenci będą też zmuszeni do robienia analogicznych cudów więc się nie obawiam, zakres edycji odrawiacza i PSa to dwa różne i praktycznie rozłączne światy na razie nie daje się zastąpić jednego drugim.