Strona 21 z 86 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 858

Wątek: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    nietrafiony ten pies
    psy robilem 7d verI wiec wiem ze mozna trafic
    Już miałem napisać że wyślę Ci rawa..... ale go nie mam
    Poniższe zdjęcia to JPGi wywołane z raw w DPP bez dotknięcia żadnego suwaka. Drugie to crop 100%. Według mnie jedyne co można zrobić aby były "lepsze" to zmniejszyć czas migawki i zrobić z mew mrożone kurczaki. To samo dotyczy psa. Dla mnie jeśli coś jest żywe i biega lub lata to ma to być widać na zdjęciu. Dlatego używam 1/2500 a nie np 1/8000.

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Już miałem napisać że wyślę Ci rawa..... ale go nie mam
    Poniższe zdjęcia to JPGi wywołane z raw w DPP bez dotknięcia żadnego suwaka. Drugie to crop 100%. Według mnie jedyne co można zrobić aby były "lepsze" to zmniejszyć czas migawki i zrobić z mew mrożone kurczaki. To samo dotyczy psa. Dla mnie jeśli coś jest żywe i biega lub lata to ma to być widać na zdjęciu. Dlatego używam 1/2500 a nie np 1/8000.
    A w czym problem zrobić zdjęcie tak, żeby pysk psiaka był ostry, ale jednocześnie widać było ruch?
    Ten crop 1:1 taki nieco zamglony, a chmur nie widać ;-).

Nie zwalałbym wszystkiego na te chmury.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    A w czym problem zrobić zdjęcie tak, żeby pysk psiaka był ostry, ale jednocześnie widać było ruch?
    Ten crop 1:1 taki nieco zamglony, a chmur nie widać ;-).

Nie zwalałbym wszystkiego na te chmury.
    Czasami mam wrażenie że niektórzy siedzą tylko w szałasie robiąc zdjęcia z 10 metrów sprzętem za 50 i więcej tysięcy....

Tak samo jak poprzednio czyli bez ruszania czegokolwiek w DPP i crop 100%. 1/4000. Wyrzuciłem z poziomu aparatu 3 zdjęcia na 40. Reszta jest mniej więcej na takim poziomie jak niżej. Dla mnie w zupełności wystarczy.

Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 01-02-2015 o 17:15

Czasami mam wrażenie że niektórzy siedzą tylko w szałasie robiąc zdjęcia z 10 metrów sprzętem za 50 i więcej tysięcy....
    Tak samo jak poprzednio czyli bez ruszania czegokolwiek w DPP i crop 100%. 1/4000. Wyrzuciłem z poziomu aparatu 3 zdjęcia na 40. Reszta jest mniej więcej na takim poziomie jak niżej. Dla mnie w zupełności wystarczy.
    Wg mnie wystarczy 5.6/400, średniej klasy korpus i nieco umiejętności oraz zaangażowania. Inaczej mamy pstryki które niczym nie porywają, albo powodują oburzenie autorów, gdy ktoś napisze, że kiepskie foty ;-).

Uzależniony Awatar RTSiak

Chwila czyli pies za szybko się ruszał i dlatego przy 1/2500 jest nietrafiony/nieostry ? Coś mi tu nie pasuje

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Czy mam rozumieć że uważacie iż zdjęcia zrobione czemuś co się szybko porusza w naszą stronę i wykropowane na 100% mają być w 100% ostre? No fajnie by było
    Teraz też nieostre i nietrafione?

Uzależniony Awatar RTSiak

Uważam, że wystarczyło dodać obok zdjęcia, że to dość duży crop i nie byłoby niedomówień. Szkoda, że ten ''niecropowany'' w jeszcze mniejszej rozdzielczości...

Może mam już spaczony światopogląd przez 6d, ale u mnie znacznie mocniejsze cięcie kadru daje mimo wszystko i tak dużo lepszy obrazek, ale tu znowu wracamy do aps-c vs ff... chociaż nie wiem czy mimo wszystko nawet bardzo mocny crop nie dałby więcej detalu itd niż taki sam kadr z aps-c (analogicznie z aps-c ścięłoby się mniej)
    Ostatnio edytowane przez RTSiak ; 01-02-2015 o 19:18

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Uważam, że wystarczyło dodać obok zdjęcia, że to dość duży crop i nie byłoby niedomówień. Szkoda, że ten ''niecropowany'' w jeszcze mniejszej rozdzielczości...

Jednak co by nie robić tego co daje aps-c się nie przeskoczy ;/
    Krótko mówiąc jak próbuję zrobić 300KB to mi się zdjęcie rozjeżdża. Przy 500KB jest jeszcze w miarę ok. Nawet spory crop. Może kiedyś opanuję trudną sztukę zmniejszania zdjęć.

Tamten crop też był dobry tylko po zmniejszeniu się rozjechał. A ten nie.... Nie do końca rozumiem na czym to polega. Dlaczego np pełny kadr z raw wywołany do jpg ma 300KB a wycinek czyli crop 100% ma np 450KB. Potem trzeba go zmniejszać i... zaczyna się jazda w dół. Z jakością.
    Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 01-02-2015 o 19:47

Cytat Zamieszczone przez RTSiak Zobacz posta
    Może mam już spaczony światopogląd przez 6d, ale u mnie znacznie mocniejsze cięcie kadru daje mimo wszystko i tak dużo lepszy obrazek, ale tu znowu wracamy do aps-c vs ff... chociaż nie wiem czy mimo wszystko nawet bardzo mocny crop nie dałby więcej detalu itd niż taki sam kadr z aps-c (analogicznie z aps-c ścięłoby się mniej)
    APS-C vs FF to bzdura... ;-). Nowe 7D na pewno daje radę i jest świetne. Wg mnie 6D i 7D spisują się znakomicie w różnych obszarach.

--- Kolejny post ---

Teraz też nieostre i nietrafione?
    Tu wygląda całkiem inaczej, czyli dobrze. Tak jak powinno.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez KrZyChUM Zobacz posta
    Tu wygląda całkiem inaczej, czyli dobrze. Tak jak powinno.
    I teraz w końcu chyba też będzie tak jak być powinno. Na wszelki wypadek jeszcze raz powiem zdjęcia tylko wywołane i niczym nie ostrzone. Jak dla mnie ... aż za dobrze

Strona 21 z 86 PierwszyPierwszy ... 1119202122233171 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów