Może ktoś jeszcze wrzuci przykłady zdjęc z wysokim iso i ujęcia wymagające dużej rozpiętości tonalnej?
Może ktoś jeszcze wrzuci przykłady zdjęc z wysokim iso i ujęcia wymagające dużej rozpiętości tonalnej?
https://www.facebook.com/fotokopacz
Ale wysokie ISO i duża rozpiętość tonalna to chyba nie w tym wątku![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Nie licz na to -ja prosiłem już dawno o jakieś zdjęcia w raw na czymś więcej niż 1600 i to w trudnych warunkach -i nic oprócz kierowania do stron gdzie i tak prawie nic nie ma w tych warunkach zrobionego.
Mam zamiar kupić jakiś drugi aparat do mojej starej 7 -ki.
6d odpada ze względu na AF, 5D mark III zawiódł mnie stosunek ceny do jakości na wysokim iso, (na priv mogę wyjaśnić dlaczego -na forum była by tylko pyskówka)
7d mark II nie mam okazji przetestować, a nikt tym aparatem nie robi tu takich zdjęć jakie mnie interesują.
Canon EOS 7D Mark II Sample Images | PhotographyBLOG - tu na dole są jakieś sample
CANON 7D mark II: SETUP, NOISE PERFORMANCE AND REVIEW - i tu kilka RAWów na dole
ja nie wiem czego Wy szukacie? nawet po JPEGach na Digital Cameras, Digital Camera Reviews - The Imaging Resource! mozna wywnioskować co jak szumi,
Ja w moim 5D3 za 100% użyteczne uważam ISO 6400 - gdzie praktycznie nie ma szumu po odpowiedniej obróbce, a i na ISO 12800 można spokojnie robić,
a jeśli chodzi o szum na 7D2 to: ISO 12800 z 5D3 = ISO 3200 z 7D2
Każdy obrabia po swojemu.
Porównując aparaty biorę pod uwagę na wysokim iso zarówno szumy (ich kolor) jak i kontrasty czy rysowanie poszczególnych kolorów.
Wszystkie te rzeczy w zależności od programu mogą wyglądać różnie stąd JPG nie jest dla mnie miarodajny.
Dlatego też nie rozpisuje się na forum o porównaniach starej 7D do 5DIII czy 6D
Wybacz, ale nie miałem okazji do takiego fotografowania. 7DMkII na 3200 daje taki obrazek jak 7D na 1600, z 60D podobnie. Jak jasno i idealnie naświetlony kadr to na 3200 jest dobrze. Niestety w ciemnościach 3200 ISO daje słaby detal i szumy, wykraczające dla mnie za zakres dopuszczalny.
Pozdrawiam
Przy idealnym naświetleniu nie potrzeba wysokich iso. Fotografując przyrodę najlepsze ujęcia można zrobić przed zachodem lub po zachodzie słońca, jak do tego dorzucimy środowisko leśne gdzie za dnia już światło nie rozpieszcza, to daje nam przykładowe parametry zdjęcia dla f2.8 iso 1600, 1/40. W takich sytuacjach podbicie iso do 3200 niejednokrotnie ratowało by zdjęcie. Używam 50D i iso3200 jest absolutnie nie używalne, nawet iso 1600 daje słabej jakości obrazek.
Po obróbce w LR BirdWatching.pl - Galeria - Za kurtyną
1. Nie zgodzę się, że 3200 jest nieużywalne w 50d. Ale scena musi mieć małą rozpiętość i dodatkowo być poprawnie naświetlona.
2. W 7d2/70d jest lepiej w kwestii szumu o mniej wiecej 1EV ale nadal stosują się uwagi z pkt 1.
3. Najlepszym rozwiązaniem do fotografii w lesie będzie dziś 6d. Ewentualnie można pomyśleć też o 200/2 L IS.
4. Osobiście zaczekałbym do wiosny i,zobaczył co Canon pokaże.
Co do punktów 1 i 2 mogę służyć przykładami w przyszłym tygodniu.
W takim razie chętnie zobaczę próbki z 7d2.
W sieci co prawda jest trochę sampli ale to są w większości przypadkowe pstryki, z których trudno cokolwiek wywnioskować.
I jeszcze jedna rzecz, po przeglądnięciu tych sampli zauważyłem, że mało które zdjęcie jest ostre, nawet przy użyciu takich szkieł jak 135L.