Teraz już można wyciągnąć jakieś wnioskiUżywasz obiektywu 400/5,6L ?
Teraz już można wyciągnąć jakieś wnioskiUżywasz obiektywu 400/5,6L ?
https://www.facebook.com/fotokopacz
Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 26-09-2015 o 08:45
"Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady". Właśnie tak brzmi tytuł tematu i nie mogę zrozumieć dlaczego niektórzy użytkownicy zamiast wypowiadać się rzeczowo potrafią jedynie narzekać. No ale na początek trzeba by było owe body zakupić, potem zrobić kilka fotek, poeksperymentować i odpowiedzieć na pytania zadane poprzez posiadaczy tego modelu.
Może więc ustalmy to body to porażka, tragedia, nie da się robić dobrych zdjęć i zamknijmy topic.
Nasuwa mi się też jeszcze jedno rozwiązanie, wszyscy jak jeden zakupmy sobie FF to może dogodzimy forumowym malkontentom.
Pozdrawiam użytkowników FF.
Camera Obscura
Może ktoś jeszcze wrzuci przykłady zdjęc z wysokim iso i ujęcia wymagające dużej rozpiętości tonalnej?
https://www.facebook.com/fotokopacz
Ale wysokie ISO i duża rozpiętość tonalna to chyba nie w tym wątku![]()
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Nie licz na to -ja prosiłem już dawno o jakieś zdjęcia w raw na czymś więcej niż 1600 i to w trudnych warunkach -i nic oprócz kierowania do stron gdzie i tak prawie nic nie ma w tych warunkach zrobionego.
Mam zamiar kupić jakiś drugi aparat do mojej starej 7 -ki.
6d odpada ze względu na AF, 5D mark III zawiódł mnie stosunek ceny do jakości na wysokim iso, (na priv mogę wyjaśnić dlaczego -na forum była by tylko pyskówka)
7d mark II nie mam okazji przetestować, a nikt tym aparatem nie robi tu takich zdjęć jakie mnie interesują.
Wybacz, ale nie miałem okazji do takiego fotografowania. 7DMkII na 3200 daje taki obrazek jak 7D na 1600, z 60D podobnie. Jak jasno i idealnie naświetlony kadr to na 3200 jest dobrze. Niestety w ciemnościach 3200 ISO daje słaby detal i szumy, wykraczające dla mnie za zakres dopuszczalny.
Pozdrawiam
Canon EOS 7D Mark II Sample Images | PhotographyBLOG - tu na dole są jakieś sample
CANON 7D mark II: SETUP, NOISE PERFORMANCE AND REVIEW - i tu kilka RAWów na dole
ja nie wiem czego Wy szukacie? nawet po JPEGach na Digital Cameras, Digital Camera Reviews - The Imaging Resource! mozna wywnioskować co jak szumi,
Ja w moim 5D3 za 100% użyteczne uważam ISO 6400 - gdzie praktycznie nie ma szumu po odpowiedniej obróbce, a i na ISO 12800 można spokojnie robić,
a jeśli chodzi o szum na 7D2 to: ISO 12800 z 5D3 = ISO 3200 z 7D2
Każdy obrabia po swojemu.
Porównując aparaty biorę pod uwagę na wysokim iso zarówno szumy (ich kolor) jak i kontrasty czy rysowanie poszczególnych kolorów.
Wszystkie te rzeczy w zależności od programu mogą wyglądać różnie stąd JPG nie jest dla mnie miarodajny.
Dlatego też nie rozpisuje się na forum o porównaniach starej 7D do 5DIII czy 6D