No i 7DII zawitał na pokładziePowiem tak.... Jeśli ktoś wyraża niepochlebne opinie o tym aparacie dla mnie będzie od dzisiaj znaczyło to tylko tyle, że nigdy nie miał go w rękach.
No i 7DII zawitał na pokładziePowiem tak.... Jeśli ktoś wyraża niepochlebne opinie o tym aparacie dla mnie będzie od dzisiaj znaczyło to tylko tyle, że nigdy nie miał go w rękach.
Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 23-01-2015 o 16:00
GratulujęZanosi się na udany tandem z 400/5.6?
Super fotki!
Tak udany że mówiąc wprost nie wyobrażam sobie żeby mogło być lepiej. Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować samemuMówię o pracy AF. A jakość obrazka.... No na pewno zdecydowanie bliżej 6D niż 60D. Pomimo pogody w jaką nikt normalny zdjęć nie robi kilka wyszło naprawdę fajnie. A ISO 3200, przy dobrym naświetleniu, czyściutkie jak łza. I jeszcze jedno. Współpraca z konwerterem. Mam Kenko 1.5. AF pracuje minimalnie wolniej niż bez konwertera. Trafia idealnie. Czego chcieć więcej ?
![]()
Trochę praktyki. Nie jest to żaden test, bo wszyscy wiedzą, że zdjęć robić nie potrafię. Co widać na załączonym obrazku, są one krzywe, przepalone i Velvet (do pupy).
Dzięki uprzejmości znajomego pstryknąłem sobie wczoraj kilka fotek i powiem jedno. Canon 7D2 to zajefajny aparat do sportu. AF wymiata i jego mnogość konfiguracji AF do sportu może przyprawić o zawrót głowy.
Kolega powtarza już na 3-cim, kolejnym meczu, że cały czas się uczy. Jak ktoś ma kasę na jego zakup, to nie ma co się zastanawiać, bo lepiej można tylko z 1DX. Krótko mówiąc po tych kilku minutach nie chciałem już oglądać swojego 7D1.
Do brzegu.
Dwa zdjęcia na dwóch 7D - mkI i mkII, pod kątem szumów. Nie zagłębiałem się w ustawienia na markII (np optymalizacja jasnych partii obrazu itd). W moim 7D1 wszystkie redukcje zawsze mam wyłączone (bo nie będzie mi czarna skrzynka mówić co jest dla mnie lepsze).
Surowe z wołarki bez żadnej ingerencji:
ISO 3 200, t-1/800s, F=200mm, f/3,2. Ostatnie to crop 100% wycinek.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 24-01-2015 o 10:50
Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 24-01-2015 o 11:17
pod wzgledem motywu ( leciutko na lewo od centrum) to mk 1 jest zdecydowanie lepszy ;-)
jesli chodzi o szumy to:
pomierzylem je na tych samplach swiadom ze to jpg
poziom szumu na mk 2 wychodzi 6,65%
na mk1 - 8,76%
a wiec mk2 jakby szumial o ok 25% mniej.
pytanie jest , ale nie chce mi sie w to bawic , trzebaby sprawdzic na rawach - czy przez obrobke da sie te roznice zniwelowac bez straty rozdzielczosci - tzn na ile nizsze szumy mk2 sa wynikiem obrobki ( zawsze jest juz w aparacie ) na ile wlasnosci matrycy.
Ostatnio edytowane przez Bechamot ; 24-01-2015 o 11:47
Kupiony od Zysk-a ?
A co do Kenko. Zarówno z 6D jak i z 7DII trafia bardzo dobrze. Zresztą z 60D też. Problem z Kenko jest tylko jeden. Przy zdjęciach typu ptak kołujący na bardzo dużej wysokości ( nie mówię o stu metrach tylko znacznie więcej ) lepiej go ściągnąć bo sama 4-setka trafi zdecydowanie lepiej. Może z siódemką będzie lepiej. Nie próbowałem jeszcze.
Dodam tylko że z siódemką działają wszystkie punkty AF.
Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 24-01-2015 o 11:59