Strona 5 z 86 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 858

Wątek: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

No i 7DII zawitał na pokładzie Powiem tak.... Jeśli ktoś wyraża niepochlebne opinie o tym aparacie dla mnie będzie od dzisiaj znaczyło to tylko tyle, że nigdy nie miał go w rękach.
    Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 23-01-2015 o 16:00

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Gratuluję Zanosi się na udany tandem z 400/5.6?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Super fotki!

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Gratuluję Zanosi się na udany tandem z 400/5.6?
    Tak udany że mówiąc wprost nie wyobrażam sobie żeby mogło być lepiej. Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować samemu Mówię o pracy AF. A jakość obrazka.... No na pewno zdecydowanie bliżej 6D niż 60D. Pomimo pogody w jaką nikt normalny zdjęć nie robi kilka wyszło naprawdę fajnie. A ISO 3200, przy dobrym naświetleniu, czyściutkie jak łza. I jeszcze jedno. Współpraca z konwerterem. Mam Kenko 1.5. AF pracuje minimalnie wolniej niż bez konwertera. Trafia idealnie. Czego chcieć więcej ?

Trochę praktyki. Nie jest to żaden test, bo wszyscy wiedzą, że zdjęć robić nie potrafię. Co widać na załączonym obrazku, są one krzywe, przepalone i Velvet (do pupy).
    Dzięki uprzejmości znajomego pstryknąłem sobie wczoraj kilka fotek i powiem jedno. Canon 7D2 to zajefajny aparat do sportu. AF wymiata i jego mnogość konfiguracji AF do sportu może przyprawić o zawrót głowy.
    Kolega powtarza już na 3-cim, kolejnym meczu, że cały czas się uczy. Jak ktoś ma kasę na jego zakup, to nie ma co się zastanawiać, bo lepiej można tylko z 1DX. Krótko mówiąc po tych kilku minutach nie chciałem już oglądać swojego 7D1.

Do brzegu.
    Dwa zdjęcia na dwóch 7D - mkI i mkII, pod kątem szumów. Nie zagłębiałem się w ustawienia na markII (np optymalizacja jasnych partii obrazu itd). W moim 7D1 wszystkie redukcje zawsze mam wyłączone (bo nie będzie mi czarna skrzynka mówić co jest dla mnie lepsze).
    Surowe z wołarki bez żadnej ingerencji:

ISO 3 200, t-1/800s, F=200mm, f/3,2. Ostatnie to crop 100% wycinek.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Tak udany że mówiąc wprost nie wyobrażam sobie żeby mogło być lepiej. Tego nie da się opisać, to trzeba spróbować samemu Mówię o pracy AF. A jakość obrazka.... No na pewno zdecydowanie bliżej 6D niż 60D. Pomimo pogody w jaką nikt normalny zdjęć nie robi kilka wyszło naprawdę fajnie. A ISO 3200, przy dobrym naświetleniu, czyściutkie jak łza. I jeszcze jedno. Współpraca z konwerterem. Mam Kenko 1.5. AF pracuje minimalnie wolniej niż bez konwertera. Trafia idealnie. Czego chcieć więcej ?
    A to Kenko masz raportujące (czyli z 11-oma "igiełkami" styków w bagnecie) czy nie (wtedy tylko 8)?

P.S. Widzę, że jest już też wersja DGX z chipem, więc możliwości jest jeszcze więcej...

Pytam, bo mam wersję Teleplus MC DG 1.5x
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 24-01-2015 o 10:50

Bywalec
    Miasto
    Kraków

A to Kenko masz raportujące (czyli z 11-oma "igiełkami" styków w bagnecie) czy nie (wtedy tylko 8)?

P.S. Widzę, że jest już też wersja DGX z chipem, więc możliwości jest jeszcze więcej...

Pytam, bo mam wersję Teleplus MC DG 1.5x
    Na moim jest osiem styków. Pełna nazwa - C-AF 1.5x Teleplus MC DG czyli chyba ten sam co Twój. Z 6D działa tylko w One Shot i trochę wolniej, z siódemką działa we wszystkich trybach AF a szybkość porównałbym do Canona 100-400 na 60D czyli naprawdę nieźle.
    Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 24-01-2015 o 11:17

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Na moim jest osiem styków. Pełna nazwa - C-AF 1.5x Teleplus MC DG czyli chyba ten sam co Twój. Z 6D działał tylko w One Shot i trochę wolniej, z siódemką działa we wszystkich trybach AF a szybkość porównałbym do Canona 100-400 na 60D czyli naprawdę nieźle.
    OK, dzięki, ten sam. W takim razie może go sobie zostawię jeszcze, choć w drodze jest już 1,4 TC III. No ale z tym ostatnim to nominalnie tylko punkt środkowy i przyległe. A jak jest z celnością AF na tym Kenko??

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Trochę praktyki. Nie jest to żaden test, bo wszyscy wiedzą, że zdjęć robić nie potrafię. Co widać na załączonym obrazku, są one krzywe, przepalone i Velvet (do pupy).
    Dzięki uprzejmości znajomego pstryknąłem sobie wczoraj kilka fotek i powiem jedno. Canon 7D2 to zajefajny aparat do sportu. AF wymiata i jego mnogość konfiguracji AF do sportu może przyprawić o zawrót głowy.
    Kolega powtarza już na 3-cim, kolejnym meczu, że cały czas się uczy. Jak ktoś ma kasę na jego zakup, to nie ma co się zastanawiać, bo lepiej można tylko z 1DX. Krótko mówiąc po tych kilku minutach nie chciałem już oglądać swojego 7D1.

Do brzegu.
    Dwa zdjęcia na dwóch 7D - mkI i mkII, pod kątem szumów. Nie zagłębiałem się w ustawienia na markII (np optymalizacja jasnych partii obrazu itd). W moim 7D1 wszystkie redukcje zawsze mam wyłączone (bo nie będzie mi czarna skrzynka mówić co jest dla mnie lepsze).
    Surowe z wołarki bez żadnej ingerencji:

ISO 3 200, t-1/800s, F=200mm, f/3,2. Ostatnie to crop 100% wycinek.

pod wzgledem motywu ( leciutko na lewo od centrum) to mk 1 jest zdecydowanie lepszy ;-)

jesli chodzi o szumy to:
    pomierzylem je na tych samplach swiadom ze to jpg

poziom szumu na mk 2 wychodzi 6,65%
    na mk1 - 8,76%

a wiec mk2 jakby szumial o ok 25% mniej.

pytanie jest , ale nie chce mi sie w to bawic , trzebaby sprawdzic na rawach - czy przez obrobke da sie te roznice zniwelowac bez straty rozdzielczosci - tzn na ile nizsze szumy mk2 sa wynikiem obrobki ( zawsze jest juz w aparacie ) na ile wlasnosci matrycy.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

OK, dzięki, ten sam. W takim razie może go sobie zostawię jeszcze, choć w drodze jest już 1,4 TC III. No ale z tym ostatnim to nominalnie tylko punkt środkowy i przyległe. A jak jest z celnością AF na tym Kenko??
    Kupiony od Zysk-a ?

A co do Kenko. Zarówno z 6D jak i z 7DII trafia bardzo dobrze. Zresztą z 60D też. Problem z Kenko jest tylko jeden. Przy zdjęciach typu ptak kołujący na bardzo dużej wysokości ( nie mówię o stu metrach tylko znacznie więcej ) lepiej go ściągnąć bo sama 4-setka trafi zdecydowanie lepiej. Może z siódemką będzie lepiej. Nie próbowałem jeszcze.

Dodam tylko że z siódemką działają wszystkie punkty AF.
    Ostatnio edytowane przez Irek07 ; 24-01-2015 o 11:59

Strona 5 z 86 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów