Chyba już wiem - niedokładnie przeczytałem opis na dpreview. Ustawia się czas i przysłonę ręcznie, ale wykorzystując zaawansowane autoiso, spuszcza się na aparat sprawę doboru czułości.
Irek07 - teraz dobrze?
Chyba już wiem - niedokładnie przeczytałem opis na dpreview. Ustawia się czas i przysłonę ręcznie, ale wykorzystując zaawansowane autoiso, spuszcza się na aparat sprawę doboru czułości.
Irek07 - teraz dobrze?
Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 02-02-2015 o 11:07
Tak, to bardzo przydatna funkcja. Umozliwia uzyskanie STAŁEJ ekspozycji bez ciągłego poprawiania uciekajacej drabinki.
Ustawiasz sobie czas i przysłonę w M na sztywno. Tryb AutoISO będzie w tym trybie (w starszych modelach poza 1DX) dobierał ISO na zero - czyli środek drabinki. W 7dII czy 1Dx można skorygować tak, żeby w AutoISO aparat sobie to ISO korygował na + lub na -.
R6 5DIII 17-40/4 35/1.4LII 50STM 85/1.2II 135/2 200/2.8II 400/2.8IS TC1.4III
https://500px.com/mkkaczy
Dziękuję.
Ostatnio edytowane przez RobertON ; 02-02-2015 o 11:16
Różnica pomiędzy trybem czysty M a M = korekta wygląda tak:
1. M- ustawiłeś na sztywno Tv i Av a światłomierz (w trakcie pracy) informuje Cię tylko o odchyleniu od normy. Ty, ręcznie, wprowadzasz korektę.
przy zmieniających się warunkach oświetlenia troszkę się trzeba nakręcić, i być czujnym aby zareagować.
2. M + korekta. Ręcznie ustawia Tv,Av plus korektę ,ISO w trybie A,. Zmieniające się warunki oświetlenia zostaną skorygowane przez światłomierz (zmieni ISO).
Ingerencja fotografa w korektę jest konieczna jeżeli zmienia się obiekt fotografowany. Np mewę zastąpił kruk. Sądzę, że takich korekt będzie znacznie mniej.![]()
Ostatnio edytowane przez 1glider ; 02-02-2015 o 12:03
Mam nadzieje że wszyscy zrozumieli o co mi chodzi. Ja ustawiam +1 na tle niebieskiego nieba do +2 na chmurach. Resztę załatwia auto ISO.
Poczytałem w instrukcji o ustawieniach AF na Al Servo. Można wybrać sobie czułość śledzenia i przyspieszanie obiektu.
C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
www.cobalt.fr.pl
Ktoś sie już kiedyś skarżył na forum, że 6D tego nie ma. Chyba w kontekście samolotów a zwłaszcza śmigłowców, kiedy chce się mieć ustawiony zarówno konkretny czas jak i przysłonę.
I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.