Strona 24 z 86 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 858

Wątek: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Domyślnie Odp: Canon 7D MarkII w praktyce:zdjęcia,ustawienia i inne rady

Cytat Zamieszczone przez Irek07 Zobacz posta
    Jedna rzecz mnie tylko trochę martwi. Właściwie można ustawić sobie aparat na M, np 1/2500, 6.3, korektę ekspozycji na +1, auto ISO i tak robić zdjęcia ptakom cały dzień. Nic nie zmieniając. I nic nie myśląc....
    Koledzy, wytłumaczcie mi problem korekty ekspozycji w trybie M. Czemu to służy i jak to używać, bo dla mnie to takie sprzętowe masło maślane.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    A już wydawało się, że wątek całkiem zszedł na psy. Kochajmyż się więc. Wiwat Canon kochany, Wiwat Sejm, wiwat Naród, wiwat wszystkie Stany.
    I wygraliśmy z Hiszpanią, co nas wszystkich jednoczy. (Tak Szpak wczoraj powiedział.)

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Leon007 Zobacz posta
    Koledzy, wytłumaczcie mi problem korekty ekspozycji w trybie M. Czemu to służy i jak to używać, bo dla mnie to takie sprzętowe masło maślane.
    No nie do końca. Tak w skrócie. Jak się robi ptaki na tle nieba to ekspozycja musi być na plus. Tak od +1 w górę. I teraz w nowej siódemce można sobie to tak w M ustawić. Przedtem robiłem na TV ale to nie to samo. Teraz to ja decyduję na jakiej przysłonie ma być zdjęcie zrobione.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Ale podpucha Nie wiem czy w moich puszeczkach jest taka literka.

M - ręczna regulacja ekspozycji "na drabinkę" - dolne kółeczko przysłona, górne - czas, a drabinka wg potrzeb i oszusta światłomierza.
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 02-02-2015 o 10:32

Pełne uzależnienie Awatar aptur

ak się robi ptaki na tle nieba to ekspozycja musi być na plus. Tak od +1 w górę. I teraz w nowej siódemce można sobie to tak w M ustawić.
    Przedtem nie można było tego w M nastawić?

Miasto
    wieś, nie miasto

No nie do końca. Tak w skrócie. Jak się robi ptaki na tle nieba to ekspozycja musi być na plus. Tak od +1 w górę. I teraz w nowej siódemce można sobie to tak w M ustawić. Przedtem robiłem na TV ale to nie to samo. Teraz to ja decyduję na jakiej przysłonie ma być zdjęcie zrobione.
    No właśnie, jak koledzy wyżej: Nastawiam sobie parę przysłona-czas tak, żeby mieć te +1 lub cokolwiek innego (na tle nieba ustawiam nawet +2), patrząc na drabinkę (wskazania światłomierza); decyduję o wszystkim. W czym Ci pomaga korekta ekspozycji w tym trybie?

Wiem, że to nowy bajer w tym aparacie, ale dopóki nie zrozumiem, to wydaje się tak samo przydatny, jak przycisk "drukuj".
    Ostatnio edytowane przez Leon007 ; 02-02-2015 o 10:39

Bywalec
    Miasto
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Przedtem nie można było tego w M nastawić?
    można było - jak się odwrócisz to Ci się zmieni na drabince :-) drabinka w M wskazuje tylko pomiar a nie żadne korekty ekpozycji ... chyba ze teraz jest inaczej ?
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez pajlot Zobacz posta
    można było - jak się odwrócisz to Ci się zmieni na drabince :-) drabinka w M wskazuje tylko pomiar a nie żadne korekty ekpozycji ... chyba ze teraz jest inaczej ?
    No dobrze, zmieni się. Ale tryb M to ręczne nastawienie i czasu, i przysłony, i czułości. I tak musisz przeregulować któreś z tych trzech, żeby znowu na drabince widzieć +1.

Bywalec
    Miasto
    Łódź

No właśnie, jak koledzy wyżej: Nastawiam sobie parę przysłona-czas tak, żeby mieć te +1 lub cokolwiek innego (na tle nieba ustawiam nawet +2), patrząc na drabinkę (wskazania światłomierza); decyduję o wszystkim. W czym Ci pomaga korekta ekspozycji w tym trybie?
    może jak zmierzysz nie na niebie tylko w cieniu to dalej na drabince będziesz miał +2 przy tym samym czasie i przysłonie - podskoczy Ci ISO ? tak kombinuje .. tak to działa ?
    Whose motorcycle is this? It's a chopper baby. Whose chopper is this? It's Zed's. Who's Zed? Zed's dead baby, Zed's dead.

Miasto
    wieś, nie miasto

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Ale podpucha Nie wiem czy w moich puszeczkach jest taka literka.

M - ręczna regulacja ekspozycji "na drabinkę" - dolne kółeczko przysłona, górne - czas, a drabinka wg potrzeb i oszusta światłomierza.
    Chyba mnie nie zrozumiałeś. Przeczytałem, że 7DII ma korektę ekspozycji w trybie M. No i tego nie rozumiem, dlatego pytam posiadaczy o tę funkcję.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Przeczytałem, że 7DII ma korektę ekspozycji w trybie M. No i tego nie rozumiem, dlatego pytam posiadaczy o tę funkcję.
    Również tego nie rozumiem, bo w M jest zawsze korekta ekspozycji - przysłoną, albo czasem.

Strona 24 z 86 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów