Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Zenitar 16 mm awaria

Domyślnie Zenitar 16 mm awaria

Cześć wszystkim.
    Mam problem z zenitarem 16 mm. Przy intensywnym użytkowaniu i brak mojej czujności przy przechowywaniu obiektywu ''wyparowały'' dwie śrubki mocujące bagnet do pozostałych elementów zenitara.
    I tu moje pytanie i prośba o pomoc, byłem w metalowych sklepach i tak małych śrubek nie posiadają , również zegarmistrz rzucił okiem na konstrukcje i fachowo stwierdził że dla niego te śrubki są za duże i posiada ale mniejsze, swoje kroki skierowałem też do sklepu elektrycznego w celu znalezienia konstrukcji/jakiejś kostki która posiada w sobie takowe śrubki i niestety nic nie ma.
    Może ktoś z was miał podobny problem albo doradzi mi jak w miarę fachowo sobie z tym poradzić domowym sposobem, tak aby jeszcze nie pukać do drzwi serwisu.
    Z góry dzięki za jakieś info, piona.

Uzależniony Awatar PawelB
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Zenitar 16 mm awaria

Jeśli możesz to wykręć tą ostatnią śrubkę, pomierz suwmiarką i podaj wymiary. Łatwiej będzie pomoc.
    Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.

Moje gnioty
    Moje gnioty 2

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Po serwisach foto popytaj, za pare zl powinni sprzedac
    SONY

Cytat Zamieszczone przez PawelB Zobacz posta
    Jeśli możesz to wykręć tą ostatnią śrubkę, pomierz suwmiarką i podaj wymiary. Łatwiej będzie pomoc.
    no i tu pojawia się zonk bo nie posiadam takiego śrubokręta ;/ dzięki za odp

Coś już napisał
    Miasto
    Śląsk

Spróbuj małym nożykiem odkręcić , mi tak się udało w moim heliosie.

udało się, śrubka ma 0,5cm długości. Obiektyw solidnej roboty a takie pstynki w formie śrubek zamontowane aż dziwne

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Jak chcesz próbować szczęścia w dobieraniu śrubek, to możesz nabyć taki zestaw albo podobny:

Amazon.com: HeroNeoÂŽ 800pcs Laptop Screws Set + Screwdriver For IBM Toshiba Sony Dell Samsung Lenovo: Computers & Accessories

Nawiasem mówiac, posiadaczom niektórych laptopów, zwłaszcza Toshiba, którzy władaja śrubokrętem, radzę otworzyć i podokręcać śrubki. Ostatnio miałem przypadek awarii, prawdopodobnie spowodowanej luźnymi śrubkami walajacymi się w środku. Wypadły co najmniej trzy. Niestety naprawa po gwarancji jest często nieopłacalna.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

może w serwisach rtv agd będą mieli?
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

pan.kolega nie chce zamawiać tysiąca różnych śrubek bo do tego potrzebuje raptem 2 (jak będą dostępne gdzieś to wezmę kilka sztuk więcej na zapas) ale jest to jakaś myśl więc dzięki. zanussi dziś byłem w sklepie elektrycznym i nawet rozmawiałem z gościem i szukaliśmy czegoś co może posiadać takie śrubki ale niestety nic takiego nie miał ;/

Pełne uzależnienie Awatar Leon007
    Miasto
    wieś, nie miasto

Średnica tej śrubki jest ważna - najlepiej zmierzona dokładnie, czyli suwmiarką.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów