Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: Zenitar 16 mm awaria

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie Odp: Zenitar 16 mm awaria

Jeśli ciągniemy dalej OT. Podając luźną uwagę o wkrętaku miałem na uwadze to że w gronie osób które profesjonalnie i świadomie używają takich narzędzi nie istnieje coś takiego jak śrubokręt. Nazwa wkrętak nie pochodzi od wkręta, a od czynności czyli wkręcania. Wkręcać zaś można praktycznie wszystkie elementy złączne które posiadają jakiś rodzaj gwintu. Nazwy śrubokręt nie znajdziesz także w żadnym katalogu szanującego się producenta narzędzi. Co do korpusu-nakrętki to w większości sytuacji śrub używa się do łączenia elementów bez korzystania z nakrętek więc uwaga nie na miejscu
    Ostatnio edytowane przez ds74 ; 12-01-2015 o 22:47

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

ds74

śrubokręt - Słowniki PWN

można używać Zresztą wkrętak brzmi średnio ....
    Ostatnio edytowane przez daris ; 12-01-2015 o 23:08

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Pewnie że można używać takiej nazwy. Na obiektywy też mówimy np słoik

Miasto
    trójmiasto

No tak, ale to już nie jest obowiązujący synonim tylko co najwyżej nazwa zamienna używana w wąskiej grupie ludzi.

Pewnie autor wątku już dawno sobie śrubki dobrał
    Ostatnio edytowane przez daris ; 12-01-2015 o 23:47

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez ds74 Zobacz posta
    Jeśli ciągniemy dalej OT. Podając luźną uwagę o wkrętaku miałem na uwadze to że w gronie osób które profesjonalnie i świadomie używają takich narzędzi nie istnieje coś takiego jak śrubokręt. Nazwa wkrętak nie pochodzi od wkręta, a od czynności czyli wkręcania. Wkręcać zaś można praktycznie wszystkie elementy złączne które posiadają jakiś rodzaj gwintu. Nazwy śrubokręt nie znajdziesz także w żadnym katalogu szanującego się producenta narzędzi. Co do korpusu-nakrętki to w większości sytuacji śrub używa się do łączenia elementów bez korzystania z nakrętek więc uwaga nie na miejscu
    Chyba nie masz racji, i to trzeba koniecznie uzgodnić jak się chce naprawić Zenitara. Polskie rozróżnienie między śruba i wkrętem jest chyba takie samo ja angielskie między bolt i screw. I ta różnica, to jest w zasadzie obecność nakrętki czy innego pomocniczego elemmentu. Bo inaczej co?

Niestety, o ile Wikipedia po angielsku od razu próbuje zdefiniować tę różnicę, bo po to się tam zaglada, tekst polski tego jasno nie czyni, co jest pożałowania godne. A jaka jest wg. Ciebie zasadnicza różnica między śrubka a wkrętem? To trzeba ustalić w pierwszej kolejności, kiedy się szuka takiego przedmiotu, bo inaczej można się narazić na lekceważenie i wyśmianie przez fachowców.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Miasto
    trójmiasto

Wkręt to rodzaj śruby.

wkręt - Słowniki PWN

Używajmy wkrętaków do wkrętów a śrubokrętów do śrub

Na żytniej mają problem ze śrubką więc mi nie pomogli (sądzę że na pewno mają gdzieś ale jak usłyszeli o obiektywie którego marka nie jest w pakiecie firm który u nich jest serwisowany to sobie dali spokój). Jak uda mi się znaleźć śrubki to dam znać co i jak może to info posłuży kiedyś komuś z podobnym problemem. 5!

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Na forum pentaxa jest człowiek bodajże Grzechotnik który zajmuje się naprawami takich szkielek. Spróbuj u niego.

Początki nałogu
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez lensiak77 Zobacz posta
    Na żytniej mają problem ze śrubką więc mi nie pomogli (sądzę że na pewno mają gdzieś ale jak usłyszeli o obiektywie którego marka nie jest w pakiecie firm który u nich jest serwisowany to sobie dali spokój). Jak uda mi się znaleźć śrubki to dam znać co i jak może to info posłuży kiedyś komuś z podobnym problemem. 5!
    Daj zdjęcie tych "śrubek" i podaj wymiary. Nie sądzę, aby to były wyjątkowo nietypowe wkręty.

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów