Zapewne nie ma jednoznacznej odpowiedzi, bo jest kilka warunków "zajechania matrycy", głównym to pewnie czas i "intensywność" nagrywania.
W amatorskim używaniu jakoś bym się tym nie przejmował.
Warto poczytac:
Filmowanie lustrzankami - czy warto i jak zacząć? [poradnik] | Fotoblogia.pl
to napisz jakie wrażenia
5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58
No więc tak, dzisiaj około 16.30 wróciłem do domu zadowolony z paczką w rękach. Rozpakowałem wszystko ponownie, aparat w świetnym stanie, zestaw zawiera wszystko co miał zawierać. Włączam aparat i zdaje sobie sprawę jak bardzo system canona różni się od systemu sony (miałem kilka razy okazję używać sony a57). Coś tam popróbowałem ale, że zaraz musiałem wychodzić z domu stwierdziłem, że ogarnę to sobie na spokojnie potem. Obecnie jestem w trakcie czytania instrukcji obsługi. Jutro po szkole się pobawie, pstrykne jakieś fotki mojemu kotuPytanie do was, czy robić zdjęcia na początku w JPG czy instalować jakiś program i od początku bawić się w RAWy? O coś jeszcze się miałem zapytać ale zapomniałem więc innym razem.
Obrabiasz i poprawiasz- robisz RAW, akceptujesz tak jak jest- jpg będzie wystarczający. Zawsze możesz oba formaty zapisu mieć.
Nadal więcej sprzętu niż umiejętności...
Myślę, że na początku popracuję w jpg aż ogarnę aparat, Na rawy będzie jeszcze czas.