Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: Canon 450d i funkcja redukcji szumów

Mieszany widok

Domyślnie Canon 450d i funkcja redukcji szumów

Witam wszystkich Forumowiczów,

pierwszy post na Forum i zacznę od pytania do użytkowników Canona 450d.

Czy ktoś porównywał zdjęcia robione z opcją redukcji szumów w menu aparatu? W funkcjach indywidualnych mamy 2 opcje:

-FN II: Obraz - Redukcja zakłóceń (dł. czas)
    0: Wył
    1: Autom.
    2: Wł.

oraz

FN II: Obraz
    Redukow. zakłóceń - High ISO
    0: Wył.
    1: Wł.

czy te opcje faktycznie pomagają coś czy może wręcz przeciwnika szkodzą? Bo z cyfrową korektą różnie bywa i niekiedy więcej szkodzi niż pomaga. Proszę o informację. Jeżeli ktoś miałby jakieś zdjęcia porównujące zdjęcia z tymi opcjami i bez nich, byłbym wdzięczny

pozdrawiam
    TDiesel

Coś już napisał Awatar mariusz231

Domyślnie Odp: Canon 450d i funkcja redukcji szumów

Te opcje to samo zuo
    Baw sie fotografia i sam rob testy i porownania, jak jest lepiej.

Wysyłane z mojego Milestone za pomocą Tapatalk 2
    C450D/T17-50 2.8/C70-210 3.5-4.5

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez TDiesel Zobacz posta
    Czy ktoś porównywał zdjęcia robione z opcją redukcji szumów w menu aparatu?
    Nawet wielokrotnie. Jeśli robisz w rawach - w ogóle sobie nie zawracaj głowę tymi funkcjami (tzn. wyłącz je).

Ta funkcja odejmuje tzw. darka (po zrobieniu zdjęcia właściwego aparat wykonuje jeszcze jedno zdjęcie z takimi samymi parametrami, ale przy zamkniętej migawce. Rezultat jest odejmowany od zdjęcia właściwego w celu usunięcia hotpikseli i przebarwień spowodowanych nagrzewaniem matrycy).
    Dlatego też czas wykonywania zdjęcia z włączoną tą funkcją zwiększa się dwukrotnie.

A to z kolei normalne odszumianie. Algorytmy w aparacie robią to moim zdaniem mało optymalnie i wolę zdecydowanie to, co daje ACR/Lr.

Powtórzę: jeśli robisz w rawach (a lustrzankę kupuje się dla rawów właśnie), to wyłącz obie z tych funkcji.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Nawet wielokrotnie. Jeśli robisz w rawach - w ogóle sobie nie zawracaj głowę tymi funkcjami (tzn. wyłącz je).

Ta funkcja odejmuje tzw. darka (po zrobieniu zdjęcia właściwego aparat wykonuje jeszcze jedno zdjęcie z takimi samymi parametrami, ale przy zamkniętej migawce. Rezultat jest odejmowany od zdjęcia właściwego w celu usunięcia hotpikseli i przebarwień spowodowanych nagrzewaniem matrycy).
    Dlatego też czas wykonywania zdjęcia z włączoną tą funkcją zwiększa się dwukrotnie.

A to z kolei normalne odszumianie. Algorytmy w aparacie robią to moim zdaniem mało optymalnie i wolę zdecydowanie to, co daje ACR/Lr.

Powtórzę: jeśli robisz w rawach (a lustrzankę kupuje się dla rawów właśnie), to wyłącz obie z tych funkcji.
    Dziękuję za rzeczową odpowiedź Robiłem zdjęcia właśnie zawsze na wyłączonych opcjach, ale z ciekawości zapytałem. Czyli nie warto tego ruszać A powiedz mi kolego, bo ja zawsze robię zdjęcia ustawione w najwyższej jakości i rozdzielczości, ale w JPEG, a nie w RAW. Czy zdjęcie zrobione w RAWie i potem zapisane programem, np. GIMPem do formatu JPEG będzie lepszej jakości (bez żadnych obróbek) od tego, które zapisuje aparat bezpośrednio jako JPEG? Wiem, że RAWy można poprawiać w dużo większym stopniu od gotowych JPEG, ale czy bez żadnych korekt zdjęć w formacie RAW będą jakieś różnice po przerobieniu ich na format "użytkowy"?

Miasto
    Kraków

ale czy bez żadnych korekt zdjęć w formacie RAW będą jakieś różnice po przerobieniu ich na format "użytkowy"?
    Nie ma czegoś takiego jak "bez żadnych korekt". RAW musi zostać zinterpretowany, a różne programy mają... różne algorytmy.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta

Testów nie robiłem, ale w którymś z numerów EOS magazine był artykuł o odszumianiu (w puszkach Canona).
    Była sugestia, (i uzasadnienie) by odszumianie "długiego czasu" robić jednak w puszce.
    I tak ustawiłem

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Idąc za ciosem, czy najprostsze zinterpretowanie przez program typu Gimp i przekonwertowanie obrazu do JPEG w 100% jakości da lepsze zdjęcie niż to, które sam zapisze aparat w JPEG?

Miasto
    Kraków

Idąc za ciosem, czy najprostsze zinterpretowanie przez program typu Gimp i przekonwertowanie obrazu do JPEG w 100% jakości da lepsze zdjęcie niż to, które sam zapisze aparat w JPEG?
    GIMP nie ma możliwości interpretowania RAW-ów, robi to za niego zewnętrzny program (ufraw? dcraw?).
    Nie śledzę rozwoju tego programu zbyt intensywnie, więc ci na to pytanie nie odpowiem. Podczas mojej ostatniej styczności z GIMP-em efekt wczytania rawa na domyślnych ustawieniach był paskudny.
    "Program typu" Lightroom za to da defaultowo lepszą ostrość i odszumianie, dwoma kliknięciami poprawi wady optyczne obiektywu, a kilkoma więcej poprawi balans bieli, ekspozycję itp.
    Jeśli chcesz pozostać przy jpegach, to obawiam się że wybrałeś nieoptymalne narzędzie.

Póki co robiłem tylko w JPEG i stąd to pytanie. Zamierzam wgryźć się w RAW, ale mam tylko bezpłatnego GIMPa póki co. A coś z freeware do RAW możesz polecić?

Bywalec Awatar Element7th
    Miasto
    Poznań

Raw Therapee

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów