Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: Sigma 50 1.4 EX DG HSM vs Canon 50 1.4

Mieszany widok

Domyślnie Sigma 50 1.4 EX DG HSM vs Canon 50 1.4

Witam!

Przemierzyłam najdalsze i najciemniejsze zakątki internetu i w dalszym ciągu mam pustkę w głowie. Potrzebuję stałki 50 mm i zastanawiam się nad canonem 1.4 i sigmą... Po kilku godzinach wertowania opinie są bardziej za sigmą, na korzyść canona - silnik, sigmy lepsza optyka...
    Co byście wybrali?

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Domyślnie Odp: Sigma 50 1.4 EX DG HSM vs Canon 50 1.4

Jak google, setki testow i porownan nie pomogly to nikt nie pomoze. O obu szklach zostalo napisane chyba juz wszystko. Nie wiesz co kupic to nie kupuj w ogole
    SONY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

zobacz taki wątek: mega test pięćdziesiątek (lub coś w tym stylu)
    brałbym Canona ze względu na lepszą celność, sigma ma z tym spore problemy, optycznie są chyba podobne (miałem tylko C 1.4)

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Cytat Zamieszczone przez igor58 Zobacz posta
    zobacz taki wątek: mega test pięćdziesiątek (lub coś w tym stylu)
    brałbym Canona ze względu na lepszą celność, sigma ma z tym spore problemy, optycznie są chyba podobne (miałem tylko C 1.4)
    przecież już przemierzyła "najdalsze i najciemniejsze zakątki internetu" to mega test 50tek cichego też widziała
    SONY

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez LadySmaug Zobacz posta
    Witam!

Przemierzyłam najdalsze i najciemniejsze zakątki internetu i w dalszym ciągu mam pustkę w głowie. Potrzebuję stałki 50 mm i zastanawiam się nad canonem 1.4 i sigmą... Po kilku godzinach wertowania opinie są bardziej za sigmą, na korzyść canona - silnik, sigmy lepsza optyka...
    Co byście wybrali?
    To są raczej "himeryczne" szkła w sensie współpracy obiektyw-body, dotyczy AF jak również IQ poszczególnych egzemplarzy. W każdym przypadku (sigma lub canon) sprawdziłbym na Twoim miejscu współpracę z body, na bliskie i dalsze odległości. Canon ma pewniejszy AF, optycznie stawiałbym bliżej na remis (zależy jednak od poszczególnych egzemplarzy), na Twoim miejscu przy wyborze sugerowałbym się ceną i koniecznie sprawdzenie egzemplarza.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Ja niestety nie pomogę w wyborze, bo mam tylko C50/1.4, ale doradzę trochę inne rozwiązanie. 50tka canona kosztuje używana 1000zł. Pofocisz trochę i jak nie będzie Ci odpowiadała to odsprzedasz na allegro za tą samą kasę.
    Canon jest bardzo dobry optycznie, af mógłby być lepszy, ale i tak jest OK. Ma 1 wadę - ma delikatną konstrukcję przez co jest narażony na uszkodzenia. Z drugiej strony mam 2 egzemplarze (2gi żony) używane bardzo intensywnie od 4 lat i nic się z nimi nie dzieje.
    Co do sigmy, jeśli mówisz o nowej wersji ART, jest on 3x droższa ok. 3k zł.
    Miłego dnia
    moja www

Dziękuję prawie wszystkim za konkretne i nie uszczypliwe odpowiedzi! Troszkę rozjaśniło mi to umysł

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez LadySmaug Zobacz posta
    Dziękuję prawie wszystkim za konkretne i nie uszczypliwe odpowiedzi! Troszkę rozjaśniło mi to umysł
    W sumie to nie wiem za co dziękujesz, bo jeżeli przejrzałaś najciemniejsze zakątki internetu i porównujesz je do powyższych wypowiedzi, to one absolutnie nic nie wnoszą .

Ze swojej strony powiem tak - sigma jest OK, trochę lepsza optycznie od canona, ale ulega pracą AFa. Canon to dobre szkiełko z lubiącym się gubić AFem, ale i tak jest sporo lepiej niż w sigmie, dodatkowo tańszy, więc jego bym polecił.
    Wspomniana wersja Art jest optycznie świetna, jednak AF pracuje podobnie jak stara 50/1.4 HSM, przy słabym świetle porażka.

Jak masz cropa to plusem jest jeszcze to, że na ff canon 50/1.4 dostaje mega kopa- jakość i celność, opisywane przez wiele osób.

Wysłane z Motoroli przez Tapatalk.
    Canon 6d + jakieś L

Foce na 6d, używałam przez moment 50 1.8 ale coś z moim egzemplarzem jest nie tak, jak przy 400d jakoś ciągnął tak teraz mydli niesamowicie. Mimo przymykania przysłony o kilka wartości.
    Ostatnio edytowane przez LadySmaug ; 06-01-2015 o 14:43

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów