Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Wątek: 50D Lista usterek. Problem z softem?

Mieszany widok

Miasto
    Toruń

Question 50D Lista usterek. Problem z softem?

Witam

Pracuję na body nabytym z drugiej ręki 50D już od paru lat. W tym czasie zdążyłem zaobserwować kilka niepokojących mnie rzeczy mianowicie:

- podczas pracy z jednym, centralnym punktem AF podczas przenoszenia ostrości w ostatecznym momencie tuż przy wciskaniu spustu punkt af potrafi błyskawicznie przostrzyć się w centrum kadru. Sytuacja niegdyś nie występowała, obecnie przy używaniu stałek problem występuje bardzo sporadycznie, przy zmiennoogniskowych problem występuje najczęściej przy ostrzeniu na element bliżej brzegu ujęcia (nie wiem czy to jest wada, czy w takich sytuacjach lepiej spisuje się wybór ręczny punktu af?)

- podczas zgrywania dużej ilości zdjęć aparat przechodzi samoczynnie w tryb czuwania. Komputer przestaje widzieć sprzęt, kopiowanie zdjęć zostaje wstrzymane i nie da się aparatu wybudzić. Ratuje go jedynie wyjęcie i włożenie baterii.

- czasami, ale bardzo rzadko zdarza się tak, że podczas wykonywania ujęcia aparat wykona zdjęcie, ale lustro podniesione jest przez około 2 sekundy. Tak jakby aparat chwilowo dłużej przetwarzał zdjęcie.

Aparat ma przeszło 55 tys. klatek. Niebawem nabywam nowy sprzęt, aczkolwiek ten staruszek nadal robi świetne zdjęcia. Chciałbym go odrestaurować i pytanie czy nie stracę przy tym fortuny? Czy przyczyną może być soft, albo może zużywający się spust migawki? Co myślicie na ten temat?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: 50 D Lista usterek. Problem z softem?

Cytat Zamieszczone przez Michał_35 Zobacz posta
    Witam

Pracuję na body nabytym z drugiej ręki 50D już od paru lat. W tym czasie zdążyłem zaobserwować kilka niepokojących mnie rzeczy mianowicie:

- podczas pracy z jednym, centralnym punktem AF podczas przenoszenia ostrości w ostatecznym momencie tuż przy wciskaniu spustu punkt af potrafi błyskawicznie przostrzyć się w centrum kadru. Sytuacja niegdyś nie występowała, obecnie przy używaniu stałek problem występuje bardzo sporadycznie, przy zmiennoogniskowych problem występuje najczęściej przy ostrzeniu na element bliżej brzegu ujęcia (nie wiem czy to jest wada, czy w takich sytuacjach lepiej spisuje się wybór ręczny punktu af?)

- podczas zgrywania dużej ilości zdjęć aparat przechodzi samoczynnie w tryb czuwania. Komputer przestaje widzieć sprzęt, kopiowanie zdjęć zostaje wstrzymane i nie da się aparatu wybudzić. Ratuje go jedynie wyjęcie i włożenie baterii.

- czasami, ale bardzo rzadko zdarza się tak, że podczas wykonywania ujęcia aparat wykona zdjęcie, ale lustro podniesione jest przez około 2 sekundy. Tak jakby aparat chwilowo dłużej przetwarzał zdjęcie.

Aparat ma przeszło 55 tys. klatek. Niebawem nabywam nowy sprzęt, aczkolwiek ten staruszek nadal robi świetne zdjęcia. Chciałbym go odrestaurować i pytanie czy nie stracę przy tym fortuny? Czy przyczyną może być soft, albo może zużywający się spust migawki? Co myślicie na ten temat?
    ad 1.
    jesli pracujesz w all servo albo all focus to jest normalne. w one shot tak nie powinno byc.

ad2 nastaw w menue to co trzeba - dluzszy czas.
    ad3. truno powiedziec - w niektorych sytuacjach zdjeciowych byloby to normalne w innych nie.

dopoki robi zdjecia prawidlowo nie ma co "restaurowac", co najwyzej wyczyscic matryce , jesli taka potrzeba zachodzi .55 tys zdjec to malo. Aparat ma znikoma wartosc handlowa, duza uzytkowa..

Miasto
    Toruń

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź

ad 1. Wydaje mi się, że też przestawiałem na One shot i problem nadal występował. Jeszcze raz się upewnię. Porobię testy na szkłach i się odezwę.

ad 2. Z tym menu to masz rację. Mogłem to przeoczyć, przy okazji przetestuję

ad 3. Ostatnio problem występował podczas ujęć zimowych przy pochmurnej pogodzie w godzinach porannych (ustawienia dla obiektywu 17-55 2.8: f 4~8 przy ISO 200~600, aparat pracował w trybie preselekcji przysłony). Wykonywałem zdjęcia krajobrazu w lesie. W każdym razie przy pozostałych ujęciach czy to w trudniejszych warunkach oświetleniowych problem nie występuje.

Małe czyszczenie matrycy by się przydało Raz jeszcze wszystko posprawdzam i się odezwę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    śląskie (górnośląskie)

ad 3: poczytaj instrukcję str. 176, może to jest powodem

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów