babcia 90-cio letnia za kradziez kwiatka wyladowala w sadzie i prawie, ze w wiezieniu.
zalezy ile wylozysz kasy na prawnikow tak beda delikwenta dlugo bronic. szacuje , ze w najlepszym wypadku kilka tysiecy zlotych , a moze jakies zawiasy do tego.
Zalezy od urzednika . albo wyrzuci te fakture , jesli uwierzy w tlumaczanie , albo potraktuje jako przestepstwo karno-skarbowe.
Z tym ,ze tutaj teoretycznie przynajmniej powinno byc mozliwe w przypadku kontroli pokazac aparat . chyba , ze kumpel akurat wyjechal z aparatem do londynu na 2 lata.
z punktu widzenia US jest to obciazenie sie lewa faktura , nie ma znaczenia czy kumpel ma aparat , czy nie. rownie dobrze moznaby sobie wydrukowac samemu jakas fakture i zaksiegowac - to byloby dokladnie to samo.
Żeby odzyskać VAT i podatek musisz je wcześniej odprowadzić.
nikt vatu nie zwraca , a w szczgolnosci US - chyba , ze to eksport albo sprzedaz wewnatrzunijna.
jesli bilansujesz pozytywnie to masz przewage vatu naleznego nad naliczonym . taka faktura powieksza vat naliczony , i dokladnie o te kwote odprowadzasz do US mniejszy vat.
Czyli vat dostajesz de facto od klientow , ktorzy placa Twoje faktury z vatem.
jesli bilansuje sie negatywnie to vatu sie tak dlugo nie odprowadza , dopoki zacznie sie bilansowac pozytywnie. Byc moze nigdy. czyli nie bardzo jest mozliwosc ukrecenia loda.
Wowczas to tylko potencjalna mozliwosc odzyskania tego vatu kiedys w przyszlosci ( o ile pamietam ma sie na to 5 lat)
.Mnie taka prośba by wkurzyła.
ja bym sie nie odwazyl komus ja zlozyc , wiedzac czym on ryzykuje.
rownie dobrze mozna poprosic kogos , zeby pomogl np przy wlamaniu do jakiegos samochodu.