Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: Ceny za 135/2 L

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Ceny za 135/2 L

Cytat Zamieszczone przez verchiel Zobacz posta
    Hej jestem tu nowa nie bede zakladac kolejnego tematu widze ze piszecie o 135mm f2 (sorki nie czytalam wszystkiego) Moje pytanie jest takie. Dysponuje slabym body bo tylko 550d a chce zainwestowac w obiektyw 135mm f2. Czy zdjecia na tym obiektywie beda sie diametralnie roznic uzywajac body 550d a np 5d? Ze beda sie roznic to dla mnie oczywiste ale czy dla np innych amatorow tak jak ja roznica ta bedzie dostrzegalna golym okiem??czy to nadal bedzie"dobre" zdjecie?? Mam nadzieje ze zrozumiale napisalam?Prosze o odp bo zastanawiam sie nad kupnem 135
    chcesz kupic 135/2 a pytasz o roznice pomiedzy 550d a 5 d.

im gorsze warunki oswietleniowe tym roznice na korzysc c5d beda wieksze.
    w idealnych warunkach oswietleniowych ( np sloneczny dzien , plaza ) , jesli zdjecia ogladasz w pomniejszeniu roznic nie bedzie widac.
    W zdjeciach robionych np w kosciele , roznica bedzie duza na korzysc FF.

jako regule goralska mozna przyjac ( ale to tylko tak dla zrozumienia zasady zjawiska ) - jesli w skali 100 % obraz z c5 jest lepszy od obrazu z c550 o np 30 % to w skali powiekszenia 20 % bedzie lepszy tylko o 6% . ( 20% z 30%)

rozpoznawalnosc roznic zalezy wiec takze od warunkow obserwacji.

co do 135/2 - odpowiada on pod aps ogniskowej ok 200 mm - chyba najrzadziej uzywana ogniskowa. bedzisz miala zamrozone pieniadze.
    jesli chcesz kiedys przejsc na FF to moze i mialoby sens . jesli chcesz pozostac przy aps , to nie bardzo widze sens pakowania pieniedzy w cos , co bedzie uzywane rzadko. Ale to zalezy od konkretnego przeznaczenia .
    Sport - owszem , portety juz mniejszy pozytek.

gdybym mial zaczac zmieniac sprzet to zaczalbym od puszki - poczujesz natychmiast skokowo przyrost jakosci.
    do portetu wolabym zdecydowanie np uzywany c5mk2 + c100/2 od c550d+135/2 L.
    cenowo chyba bedzie porownywalnie.

Uprawnienia umieszczania postów