Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
Jedynie w przypadku zakupu jako osoba fizyczna.
No wcale nie. Cena dla osoby fizycznej i dla firm jest identyczna. Owszem mając działalność możesz część kosztów odliczyć, ale by móc odliczyć VAT i dochodowy musisz mieć nadwyżkę przychodów nad kosztami w danym okresie rozliczeniowym np w kwartale. Kwartał jest na przykład zimowy, w interesie słabo, faktur kosztowych masz już całą kupkę a wystawionych prawie nic. Jeśli do końca okresu rozliczeniowego nie wykażesz odpowiednich przychodów nie masz z czego odliczyć całego VAT. Dodatkowo jeśli nie zarobisz mimo odliczenia VATu to nie odliczysz 18% dochodowego bo niby z czego? Jeśli w takim kwartale kupiłeś np obiektyw, a kosztów i tak miałeś więcej to nic nie odliczasz, a szkło masz nowe w cenie brutto na stanie firmy. Jakby tego było mało to zwrot dostaniesz w momencie nie zakupu, ale do 20 dni po okresie rozliczeniowym. Dziś mamy 4-ty stycznia. Jeśli rozliczasz się kwartalnie i dziś kupisz szkło to zwrot tego VATu i dochodowego nastąpi do 20 kwietnia, o ile zarobisz odpowiednio dużo w tym kwartale. A dziś musisz zapłacić cenę brutto. Nie masz tez prawa zwrotu. Więc te 3200 a 3649 to jakby nie było jest taniej i prościej. Jeśli szukasz kosztów to możesz też je znaleźć gdzie indziej zależnie od profilu działalności. Jeśli chodzi o foto to może będzie jakaś promocja na papier czy albumy i warto kupić na cały rok, może warto odświeżyć stronę, opłacić serwer na 3 lata do przodu w promocji, przedpłacić za studio, a może teraz kupić letnie opony do służbowego auta itd. I za tą samą wartość 3649zł znaleźć te koszty gdzieś indziej bo kupując wcześniej/więcej tez można zaoszczędzić. Do tego oszczędzasz na tańszym bo używanym obiektywie, ja oszczędziłem ponad 600zł za to że szkło było używane przez 4 msc. Gwarancję mam jeszcze na 8, a koszty znalazłem tam gdzie było to korzystniejsze.

Druga sprawa to proszenie kogoś kto ma działalność o oddanie VATu i dochodowego i zakup na siebie. Na całym świecie od lat przedsiębiorcy szukają okazji by płacić mniejsze podatki. Jeśli wiecie,że ktoś płaci wysokie podatki dochodowe i nie boi się kontroli i wpisania tego sprzętu na stan firmy to pytajcie. Większość jednak orze jak może czy walczy o przetrwanie i tylko kombinuje jak tu mniej zapłacić, żeby mieć na chleb. Kiedy idziesz do takiego, bo ma działalność, i prosisz go by wziął na firmę zakup obiektywu i oddał ci dochodowy i VAT najlepiej razem ze szkłem to wg mnie jest to równie dobrze możesz poprosić go o kilkaset złotych bezzwrotnej pożyczki.