Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 69

Wątek: Ceny za 135/2 L

Mieszany widok

Domyślnie Odp: Ceny za 135/2 L

Hej jestem tu nowa nie bede zakladac kolejnego tematu widze ze piszecie o 135mm f2 (sorki nie czytalam wszystkiego) Moje pytanie jest takie. Dysponuje slabym body bo tylko 550d a chce zainwestowac w obiektyw 135mm f2. Czy zdjecia na tym obiektywie beda sie diametralnie roznic uzywajac body 550d a np 5d? Ze beda sie roznic to dla mnie oczywiste ale czy dla np innych amatorow tak jak ja roznica ta bedzie dostrzegalna golym okiem??czy to nadal bedzie"dobre" zdjecie?? Mam nadzieje ze zrozumiale napisalam?Prosze o odp bo zastanawiam sie nad kupnem 135

Pełne uzależnienie
    Miasto

Cytat Zamieszczone przez verchiel Zobacz posta
    Dysponuje slabym body bo tylko 550d a chce zainwestowac w obiektyw 135mm f2.
    To BARDZO zły pomysł. Odpowiednikiem EF 135mm f/2L USM dla Twojego aparatu jest obiektyw EF 85mm f/1.8 USM

135mm (i jej odpowiednik dla matrycy APS-C czyli 85mm) to specyficzna ogniskowa do określonego zastosowania, poczytaj sobie trochę na ten temat Sprzęt do beauty/fashion - cz. 1: aparat i obiektywy (idź pod śródtytuł "Obiektyw").
    Ostatnio edytowane przez mkamelg ; 04-01-2015 o 16:07

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Hej jestem tu nowa nie bede zakladac kolejnego tematu widze ze piszecie o 135mm f2 (sorki nie czytalam wszystkiego) Moje pytanie jest takie. Dysponuje slabym body bo tylko 550d a chce zainwestowac w obiektyw 135mm f2. Czy zdjecia na tym obiektywie beda sie diametralnie roznic uzywajac body 550d a np 5d? Ze beda sie roznic to dla mnie oczywiste ale czy dla np innych amatorow tak jak ja roznica ta bedzie dostrzegalna golym okiem??czy to nadal bedzie"dobre" zdjecie?? Mam nadzieje ze zrozumiale napisalam?Prosze o odp bo zastanawiam sie nad kupnem 135
    Zły pomysł. Używałem chwilę 135ki na 500d i za duża ogniskowa( plus brak mikro-regulacji ) . Tak jak poprzednicy, będziesz zmieniał na ff to ma sens.

Może lepiej powiedz jakiego rodzaju zdjęcia chcesz robić ?
    Ostatnio edytowane przez daris ; 04-01-2015 o 17:25

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta

Może lepiej powiedz jakiego rodzaju zdjęcia chcesz robić ?
    Chce robic typowe portrety bliskie z ostra osoba i bardzo rozmytym tłem. Jestem calkowitym amatorem nie znam kompletnie terminologii ani w sumie i dobrze sprzetu, natomiast wielu calkowitych laikow twierdzi ze mam"oko" zapewne chodzi im o uchwycenie chwili i kadr. Jako ze mieszkam w malutkim miasteczku w UK, Polacy ale i tez Anglicy zainteresowani fotografia nie są. Mowiąc prosciej uważaja moje zdjecia za mega ładne, a przynajmniej o wiele lepsze niz cykniete telefonem. Robie zdjecia od 8 lat ale hobbystycznie, nigdy jakos nie zglebialam wiedzy na ten temat bo bylo mi to nie potrzebne. Ot robilam ładne fotki znajomym i rodzinie. Teraz od jakiegos pol roku wzielam sie za to na tyle powazniej iz posypaly mi sie propozycje platnych (za grosze bo za grosze ale zawsze) sesji dla znajomych tu w UK. I jak mowie sa to 100% laicy nie posiadajacy nawet cyfrowek-trzaskaja se selfi telefonami. Co oznacza ze moje foty sa super i zaczynaja sie do mnie kolejki na sesje. Posiadam 50tke 1/8, kit 18-55, tele 75-300(uzywam najczesciej bo najlepiej mi tlo rozmywa) mam tez 14tke Samyanga ale nie moge jej ogarnac wiec jak cos to jest na sprzedaz Teraz chce 135 bo ogladalam wiele profesjonalnych fot tym obiektywem i sie zakochalam Chce w nia zainwestwac, porobic troche sesji płatnych i zmienic body na 5d. Chcialabym by ktos mi pokazal 2 zdjecia tym obiektywem na body 550d i 5d. W sensie 2 portrety z tego samego miejsca zebym zobaczyla konkretna roznice. Ale nie mam nikogo takiego co dysponuje takim sprzetem i by mi pokazal. Wiec jak jest tu dobra dusza to poprosze. Dzieki!!)

Pełne uzależnienie
    Miasto

Chcialabym by ktos mi pokazal 2 zdjecia tym obiektywem na body 550d i 5d. W sensie 2 portrety z tego samego miejsca zebym zobaczyla konkretna roznice. Ale nie mam nikogo takiego co dysponuje takim sprzetem i by mi pokazal. Wiec jak jest tu dobra dusza to poprosze. Dzieki!!)
    Jak to mawia pewna lisica, "to nie jest tak że mówisz i nie masz bo mówisz i masz". ;PP

EF 135mm f2L USM bokeh 6D vs EOS M

Weź sobie wybierz "Sortuj wg: Nazwa".

Wszystko robione "z ręki". Żeby uzyskać jak najbardziej zbliżony kadr do tego z 6D przy obiektywie podpiętym pod EOS M (matryca APS-C czyli taka jak w Twoim 550D), musiałem się cofnąć o jakieś 30 cm do tyłu względem miejsca z którego robiłem zdjęcia 6D - liczone od przedniej soczewki także tak naprawdę pewno z 60cm wyszło.

Nie wiem czy wraz ze zwiększaniem się rozmiaru fotografowanego obiektu należy zwiększyć odległość aby ten obiekt objąć tak jak się chce, są tu na forum mądrzejsi ode mnie więc pewno się któryś wypowie. Na logikę tak także pewno robiąc twarz powiedzmy z 1m na pełnej klatce, na APS-C będziesz musiała się cofnąć znacznie? dalej. Nie mam pod ręką nikogo kto chciałby robić za modelkę/a także nie jestem w stanie Tobie powiedzieć na jaką dokładnie odległość.

Inne ciekawe linki:

bokeh of portrait lenses - okropny manekin plus bokeh z Canon EF 85mm f/1.8, Canon 135mm f/2L oraz innych obiektywów podpiętych pod aparat z matrycą APS-H (1D Mark III)

Bokeh Comparison of Portrait Lenses | Through the Lens - bokeh z Sigma 85 F1.4 EX DG HSM jest BARDZO zbliżony do tego z Canon 85 mm f/1.2L EF II USM za mniej niż połowę ceny (Sigma 3490 zł a Canon 7329 zł), zdjęcia były wykonywane aparatem 5D Mark II (sprawdziłem EXIF)

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Cytat Zamieszczone przez mkamelg Zobacz posta
    Jak to mawia pewna lisica, "to nie jest tak że mówisz i nie masz bo mówisz i masz". ;PP

EF 135mm f2L USM bokeh 6D vs EOS M

Weź sobie wybierz "Sortuj wg: Nazwa".

Wszystko robione "z ręki". Żeby uzyskać jak najbardziej zbliżony kadr do tego z 6D przy obiektywie podpiętym pod EOS M (matryca APS-C czyli taka jak w Twoim 550D), musiałem się cofnąć o jakieś 30 cm do tyłu względem miejsca z którego robiłem zdjęcia 6D - liczone od przedniej soczewki także tak naprawdę pewno z 60cm wyszło.

Nie wiem czy wraz ze zwiększaniem się rozmiaru fotografowanego obiektu należy zwiększyć odległość aby ten obiekt objąć tak jak się chce, są tu na forum mądrzejsi ode mnie więc pewno się któryś wypowie. Na logikę tak także pewno robiąc twarz powiedzmy z 1m na pełnej klatce, na APS-C będziesz musiała się cofnąć znacznie? dalej. Nie mam pod ręką nikogo kto chciałby robić za modelkę/a także nie jestem w stanie Tobie powiedzieć na jaką dokładnie odległość.
    Nie wystarczy odejść żeby porównać efekt. Crop i FF na tych samych szkłach mają całkiem inną głębię ostrości, więc nie można w ten sposób porównywać zdjęć. Zawsze na FF zdjęcia będą lepiej wyglądały, bo GO jest płytsza .

Pełne uzależnienie

chcesz kupic 135/2 a pytasz o roznice pomiedzy 550d a 5 d.

im gorsze warunki oswietleniowe tym roznice na korzysc c5d beda wieksze.
    w idealnych warunkach oswietleniowych ( np sloneczny dzien , plaza ) , jesli zdjecia ogladasz w pomniejszeniu roznic nie bedzie widac.
    W zdjeciach robionych np w kosciele , roznica bedzie duza na korzysc FF.

jako regule goralska mozna przyjac ( ale to tylko tak dla zrozumienia zasady zjawiska ) - jesli w skali 100 % obraz z c5 jest lepszy od obrazu z c550 o np 30 % to w skali powiekszenia 20 % bedzie lepszy tylko o 6% . ( 20% z 30%)

rozpoznawalnosc roznic zalezy wiec takze od warunkow obserwacji.

co do 135/2 - odpowiada on pod aps ogniskowej ok 200 mm - chyba najrzadziej uzywana ogniskowa. bedzisz miala zamrozone pieniadze.
    jesli chcesz kiedys przejsc na FF to moze i mialoby sens . jesli chcesz pozostac przy aps , to nie bardzo widze sens pakowania pieniedzy w cos , co bedzie uzywane rzadko. Ale to zalezy od konkretnego przeznaczenia .
    Sport - owszem , portety juz mniejszy pozytek.

gdybym mial zaczac zmieniac sprzet to zaczalbym od puszki - poczujesz natychmiast skokowo przyrost jakosci.
    do portetu wolabym zdecydowanie np uzywany c5mk2 + c100/2 od c550d+135/2 L.
    cenowo chyba bedzie porownywalnie.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Jak masz 75-300, to zablokuj ogniskową na 135 i spróbuj porobić portrety. Jeżeli nie będzie za ciasno, to bierz 135L, bo nawet na cropie wypada bardzo fajnie. Ale jak dla mnie dla Ciebie lepszą portretowką może być wspominany 85/1.8, dodatkowo dużo tańszy .

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta
    musisz trochę poczytać, głownie o jasności obiektywu, jak się robi portrety
    kup 85, 135 na razie sobie daruj ...

jak miałem kilka lat temu EF-S 55-250 wydało mi się, że jestem bogiem portretu
    Samo dokupienie 85 czy 135L bogiem portretu Cię nie zrobi .

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

będzie dobry, ale na 550d to będzie bardzooo ciasno musisz sobie przeliczyć 135 x 1,6 Żeby objąć całą postać to będziesz musiała się oddalić o kilkanaście metrów od tej osoby xd jak Ci to nie przeszkadza i masz w planach kiedyś kiedyś zmianę na to 5d czy inną pełną klatkę to jak najbardziej ma to sens
    SONY

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Na jakiej ogniskowej najczęściej robisz tym tele portrety ?

Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów