Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Canon 6d Matówka - pasuje od 5d mark II ?

Domyślnie Odp: Canon 6d Matówka - pasuje od 5d mark II ?

wszystkie odpowiedzi dot. różnic znajdziesz w tym dokumencie:
    http://www.learn.usa.canon.com/app/p...QuickGuide.pdf

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Mam pytanie, po co trzeba ustawiać w aparacie rodzaj matówki ??
    Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta
    Mam pytanie, po co trzeba ustawiać w aparacie rodzaj matówki ??
    Ponieważ matówki mają różną jasność i światłomierz musi brać na to poprawkę.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Ok, dzięki za info. Po zmianie matówki wydawało mi się, że moja sigma przyśpieszyła z ustawianiem AF
    Canon 7D mk2, Sigma 10mm 2.8, Sigma A 18-35 1.8, Sigma 35 1.4, Canon EF 70-200 2.8L, Canon 580 EX II

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta
    Ok, dzięki za info. Po zmianie matówki wydawało mi się, że moja sigma przyśpieszyła z ustawianiem AF
    Nie ma takiej możliwości, czujniki AF nie leżą za matówką.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Moje uwagi do tej nieszczęsnej matówki Eg-S. Właśnie Żółty Brat przysłał mi taką. Po założeniu w celowniku 6D zrobiło się ciemno, jak w przysłowiowej śmierdzącej studni, coś jakby domknąć obiektyw do f/11. Z obiektywem o jasności f/4,5 nawet w jasny dzień, jest to dyskomfortowe, a w pomieszczeniu wręcz męczące, więc ograniczenie zastosowania do obiektywów nie ciemniejszych niż f/2,8 ma uzasadnienie. I tu konsternacja: w moim staruteńkim, analogowym, EOS 650 z roku 1987 jest matówka o rząd wielkości jaśniejsza, a też bez problemu pozwalająca na precyzyjne ręczne ustawianie ostrości. Kpiny jakieś, gdzie ten postęp?! Ale fakt, daje się robić to, czego się na oryginalnej Eg-AII nie dawało, czyli ręcznie ustawiać ostrość ;D. Kolejny myk, to jest taki, że mimo braku zmiany w menu rodzaju matówki aparat poprawnie eksponuje zdjęcia! Po zmianie ustawień eksponuje tak samo! Punkty AF są widoczne i podświetlane, bo są naniesione na drugą, niewymienialną płytkę, czy soczewkę, bezpośrednio pod pryzmatem, nie ma więc żadnej dysfunkcji w działaniu AF. Jest natomiast pewien dowcip montażowy polegający na tym, że albo Żółtemu Bratu coś się porypało przy pakowaniu matówki do pudełka, albo o czymś zapomnieli napisać w instrukcji. Otóż na rysunku na pudełku matówka Eg-S ma cycek montażowy po lewej i tak została zapakowana do pudełeczka, ale w takiej pozycji cycka nie da się jej założyć do aparatu, trzeba ją odwrócić tak, aby cycek wypadł po prawej stronie, zupełnie jak w Eg-AII. Przy okazji jest to właściwa strona, bo- matowym do góry!
    Zusammen do kupy, po raz kolejny Nasza Kochana Firma uzyskuje honorowe członkostwo w Kabarecie Skeczów Męczących

Jeszcze jeden dowcip, niekoniecznie śmieszny. Pudełko z matówką ma gąbki, które trzymają matówkę od góry i od dołu dotykając do niej na znacznej powierzchni. Kiedyś matówki były w pudełkach bez żadnych gąbek (np. do pierwszych analogowych EOS-ów), a te gąbki z czasem się zlasują i przykleją do matowki.
    Ostatnio edytowane przez atsf ; 26-04-2016 o 11:19
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Moje uwagi do tej nieszczęsnej matówki Eg-S. Właśnie Żółty Brat przysłał mi taką.
    Kupiłeś ORYGINALNĄ matówke Canona czy chiński odpowiednik? - jeśli to drugie to już wiesz czym się różnią.
    Tak samo jest z tymi chińskimi klinami.

ps. one wymagają szkieł max 2.8, przy ciemniejszych robi się dramatycznie ciemno.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 26-04-2016 o 11:50

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Niby oryginał kupiłem, a nie odpowiednik. Eg-S i tak wymaga szkieł jaśniejszych od f/2,8, a o tym, że jest ona ciemna, piszą wszyscy, którzy w ogóle cokolwiek o niej piszą.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów