Pokaż wyniki od 1 do 10 z 122

Wątek: Szykujcie większą kasiorkę dla Zakałdu Utylizacji Szmalu ...

Mieszany widok

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Szykujcie większą kasiorkę dla Zakałdu Utylizacji Szmalu ...

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Pytam, bo znam bardzo dużo ludzi którzy uczciwie prowadzą firmy
    A my znamy bardzo dużo takich, którzy żeby prowadzić firmy muszą to i owo ukryć przed państwowym łupieżcą żeby w ogóle móc te firmy prowadzić.

i nie bardzo rozumiem czemu wrzucanie wszystkich do jednego wora i generalizowanie jest czymś chwalebnym?
    Stwierdzenie że duża część małych firemek (nie wszystkie!) radzi sobie w ten sposób nie jest generalizowaniem, tylko stwierdzeniem faktu.
    Strzelasz focha jak dziecko, któremu ktoś właśnie powiedział że św. Mikołaj nie istnieje :-)

Zresztą skąd u Was ta wiedza, to mnie najbardziej ciekawi?
    Z życia, kolego Kolekcjoner, z życia.

Damianko, to co teraz piszesz nadal nie ma związku z tym Twoim stwierdzeniem powyżej. Albo posiadasz jakąś wiedzę którą się tu nie chcesz podzielić
    Ale czego ty oczekujesz, że ktoś ci napisze tutaj że ma na papierku najniższą krajową, a w rzeczywistości 3 czy 4 razy tyle? Albo że kupił/sprzedał lewą fakturę? To by było nierozsądne, nie uważasz?

Krótko i węzłowato jak się kogoś publicznie oskarża o oszustwo (bo w świetle prawa ukrywanie dochodów tak jest traktowane) to dobrze pisać o konkretach
    Ja tu żadnych oskarżeń nie widziałem, nikt nikogo palcem nie wskazał. Chyba trochę przewrażliwiony jesteś...
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    A my znamy bardzo dużo takich, którzy żeby prowadzić firmy muszą to i owo ukryć przed państwowym łupieżcą żeby w ogóle móc te firmy prowadzić.

Stwierdzenie że duża część małych firemek (nie wszystkie!) radzi sobie w ten sposób nie jest generalizowaniem, tylko stwierdzeniem faktu.
    Strzelasz focha jak dziecko, któremu ktoś właśnie powiedział że św. Mikołaj nie istnieje :-)

Z życia, kolego Kolekcjoner, z życia.

Ale czego ty oczekujesz, że ktoś ci napisze tutaj że ma na papierku najniższą krajową, a w rzeczywistości 3 czy 4 razy tyle? Albo że kupił/sprzedał lewą fakturę? To by było nierozsądne, nie uważasz?

Ja tu żadnych oskarżeń nie widziałem, nikt nikogo palcem nie wskazał. Chyba trochę przewrażliwiony jesteś...
    Focha? Chyba się mocno zapędzasz.
    Po prostu czuję się dziwnie czytając niczym nie poparte ploty podżyrowane jak rozumiem zaglądaniem do czyjejś kieszeni. A jeśli uważasz, że oszukiwanie jest powszechne i to jest norma no to mamy rzeczywiście bardzo inny ogląd rzeczywistości.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Kraków

Po prostu czuję się dziwnie czytając niczym nie poparte ploty
    Jeśli dla ciebie "zeznania świadka" to niczym niepoparte ploty, to nie wiem czy w ogóle można cię przekonać...

A jeśli uważasz, że oszukiwanie jest powszechne i to jest norma no to mamy rzeczywiście bardzo inny ogląd rzeczywistości.
    Byłeś kiedyś prywatnie u dentysty, lekarza?
    Dostałeś za taką wizytę paragon?

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Jeśli dla ciebie "zeznania świadka" to niczym niepoparte ploty, to nie wiem czy w ogóle można cię przekonać...

Byłeś kiedyś prywatnie u dentysty, lekarza?
    Dostałeś za taką wizytę paragon?
    Do dentysty chodzę ciągle ale na NFZ .
    O jakim "świadku" piszesz?

BTW: piszmy konkrety, mowa była o ukrywaniu dochodów; o to przynajmniej zapytałem .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 05-01-2015 o 01:44
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Kraków

Do dentysty chodzę ciągle ale na NFZ .
    Ja nie mam za grosz zaufania do państwowej służby zdrowia, a cierpliwości jeszcze mniej...
    Plomby itp. drobiazgi bez paragonu to normalka, ale ja np. nie dostałem żadnego rachunku za implant, który łącznie z innymi koniecznymi czynnościami (tymczasowa proteza x2, leczenie zębów sąsiadujących itp.) kosztował mnie około 5 tysięcy złotych +/- 10 lat temu.

O jakim "świadku" piszesz?
    O sobie, oczywiście.

BTW: piszmy konkrety, mowa była o ukrywaniu dochodów; o to przynajmniej zapytałem .
    Metod zapewne jest wiele, ja najczęściej obserwuję zaniżanie dochodów poprzez przyjmowanie "lipnych" faktur kosztowych (np. od firm działających na karcie podatkowej).
    Tak robią nie tylko małe firmy, bo identyczną metodą duże koncerny wyprowadzają kasę z Polski (do krajów macierzystych lub (zapewne najczęstszy przypadek) do rajów podatkowych. Wszelkiego rodzaju opłaty licencyjne, usługi marketingowe do tego właśnie służą.

Uprawnienia umieszczania postów