Pokaż wyniki od 1 do 10 z 122

Wątek: Szykujcie większą kasiorkę dla Zakałdu Utylizacji Szmalu ...

Widok wątkowy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Szykujcie większą kasiorkę dla Zakałdu Utylizacji Szmalu ...

Cytat Zamieszczone przez daris Zobacz posta
    Mam znajomych w Niemczech,Szwecji,Norwegii,Danii - pracodawcy cenią wyłącznie niską cenę utrzymania pracownika
    watpie.

w gospodarkach rynkowych jest tak, ze jesli pracodawca ma wielu chetnych na jedno miejsce nie wymagajace kwalifikacji i wdrozenia pracownika - to sie nie bedzie certolil, tylko patrzyl na wydajnosc a placil tylko tyle ile musi.
    po to ludzie studiuja czy kursy robia, zeby tego rodzaju roboty nie chwytac, a szukac czegos bezpieczniejszego.
    na zachodzie Europy (czy USA czy innych gospodarkach z odpowiednio silnym rynkiem pracy) to sa czeste miejsca pracy dla mniej lub bardizej legalnych emigrantow zarobkowych, niestety

natomiast gdy tylko miejsce pracy wymaga kwalifikacji i/lub kosztuje pracodawce dodatkowe wdrozenie - rotacja jest sila rzeczy nizsza (choc z tego jeszcze nie wynikaja tak po prostu wyzsze zarobki). ci pracownicy sa bardziej szanowani, a porownujac Holandie z Polska to ja nawet mam wrazenie, ze w tej drugiej wlasnie mniej. co do innych krajow sie nie wypowiadam. to wbrew pozorom nie da sie wrzucic do jednego worka

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    To dosyć ryzykowna teza. zwłaszcza, kiedy się wysnuwa wnioski z doświadczenia ograniczonego do Norwegii, która ja kładę do tej samej szufladki co np. Kuwejt, w sumie oba przypadki całkiem nienormalne.
    touche!

ja nie chce tutaj przekonywac, ze w Polsce jest nie wiadomo jak dobrze, ale przypomne, ze jeszcze 10 lat temu na tym forum jak ktos mogl sobie pozwolic na 20D do klepania kotleta (cena podowczas na poziomie 1300 EUR) to uwazal ze "ma super" finansowo i tylko z zazdroscia spogladal na zachodniego kolege z 1D.
    pasjonat za ciezko uciulana kase kupowal 300D/D70 (podowczas dobre 800 EUR) i mial mordke uchachana od ucha do ucha, nawet jesli marzyl o takim wlasnie 20D

dzisiaj taki sam kotleciarz leci zestawem 5D mkIII i workiem stalek... jak zawodowiec z UK czy Dojczlandu. a pasjonat jak zechce to kupuje 6D czy 7D...

ja wiem, ze tego tak sie nie widzi jak sie mieszka w PL, zwlaszcza jesli mieszkaniec kraju przodkow doskonale wie, ze w dobrym tonie jest narzekanie (a absolutnym faux pas chwalenie czegokolwiek). ale chocby przez te 7 lat od mojej przeprowadzki do NL w Polsce sie bardzo duzo zmienilo, w tym ekonomicznie, na plus. pewnie, ze to nadal daleko do poziomu Niemiec i nie ma sie co oszukiwac, ze pewnie nawet za naszego zycia az tak dobrze nie bedzie... ale nawet w tym ogonku Unii to sa warunki do zycia i pracy o wiele lepsze niz ogromnej wiekszosci krajow na swiecie.
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 01-01-2015 o 23:30
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów