Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Wątek: Co do D30?

37bercik
    Guest

Domyślnie Co do D30?

Witam wszystkich,
    kupuję właśnie D30 (mój pierszy dSLR) i nie wiem jaki obiektyw do niego dokupić. Dysponuje kwotą w wysokości ok 500zł. Zastanawiałem sie nad 50/1.8. Tylko, że jako jedyny obiektyw, który na cropie będzie miał 80mm może stać się bardzo nieporęczny w pomieszczeniach, a samo 80mm jakoś takie portretowe się wydaje. Druga opcja to KIT przerobiony z EFs na EF (na allegro dostępny po 250zł) który jest całkiem niezłym obiektywem na początek, a zostanie mi trochę pieniążków na inne rzeczy. Jest jeszcze trzecia opcja EF 28-105/3.5-4.5 USM do którego musiałbym dołożyć troszke ale nie wiem jak współpracuje z cyfrowymi korpusami.
    Posiadam równiez sonnara 135/3.5, którym fotografuję z manualnym (FD) body Canona poprzez przejściówkę ale to mało ważne.
    Z góry dziękuję za wszystkie rady.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Jeśli jeszcze nie kupiłeś D30, to mocno zastanów się nad tym zakupem. Dostępne na rynku używki D30 są już baaardzo stare i często solidnie wyeksploatowane (np. migawka - strzeli ci po jakimś czasie i za nową zapłacisz więcej niż dałeś za aparat). Nie wiem ile przeznaczasz na body, ale ja bym raczej poszukał w sensownej cenie D60 albo 300D.
    28-105 z cyframi działa bez problemu.
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

37bercik
    Guest

Domyślnie

Body ma ok 17-18 tyś klapnięć, więc raczej duzo to to nie jest. Aparat będę odbierać osobiście więc możecie mi doradzic na co zwracać uwagę. D60 dostane za 700-800zł więcej więc trochę mi to nie na rękę bo ogromnych sum na aparat niestety nie posiadam.

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Twoja kasa, więc i twoja decyzja :-) A na co zwrócić uwagę? Ano na to samo co przy zakupie każdego innego używanego aparatu :-) Stan tech. z zewnątrz-otarcia, pęknięcia, czy śrubki obudowy noszą ślady rozkręcania, itd.
    Czy gniazdo usb trzyma pewnie wsadzoną wtyczkę - widziałem starsze egz. (d30, d60, 300d), gdzie gniazdo było tak wyjechane, że wtyczke trzeba było trzymać ręką (a wymiana w serwisie kosztuje nieco). Ogólnie patrzysz na korpus tak, żeby się zorientować jak dbał o niego właściciel - jak w komorze lustra będą fruwać tony syfu, to już wiesz jak o niego dbał :-)
    Oczywiście matrycę sobie "testem dekielkowym" sprawdzasz na ew. bad'y i strzelając czyste niebo na > f/16 sprawdzasz czy jest mocno upaprana (oczywiście można wszystko wyczyścić, ale stan czystości matrycy też świadczy o tym jak aparat był używany). Musisz parę fotek przestrzelić - dźwięk lustra i migawki powinien być powtarzalny - tzn. nie może być tak, że za jednym razem strzeli z odgłosem A a za innym razem z odgłosem B albo C :-))) Wyświetlacz LCD z tyłu może mieć martwe pixelki, ale to akurat mały problem.
    Jak masz możliwość dłużeszego testowania to sprawdź akumulator, bo przy tym wieku aparatu może być już słabiutki i nie trzymać za dobrze (a to kolejny wydatek).
    I tak w ogóle to powodzenia w zakupie sprzętu :-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

37bercik
    Guest

Domyślnie

Dzieki wielkie za rady
    Mój problem pozostał jednak nierozwiązany. Co kupić do D30?

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Bierz kit spiłowany. Potem dokupisz 50 i będzie nieźle.

PS. Jakoś nie wierze w to 17k klapnięć. Dodaj zero to może uwierzę.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

37bercik
    Guest

Domyślnie

Heh, forumowy człowiek mi sprzedaje (Propi się zwie) zawsze będzie można porobić publicznie wyrzuty

"W tej chwili na liczniku ma 4458 zdjęć - i tyle też zdjęć nim wykonałem.
    Poprzedni właściciel mówił coś o około 12-13 tysiącach. Nie przejmowałbym
    się liczbami - migawki wytrzymują po 120 tyś, ale wątpię, że ktokolwiek jest
    w stanie zrobić tyle zdjęć na jednym sprzęcie... w międzyczasie na pewno
    nastąpi już zmiana sprzętu " a taką wiadomość dostałem w jednym z licznych e-maili, w te 120k jakoś nie wierzę, ale mi tam wystarczy jak wytrzyma 50k.

Kita wezme, a 50 kupie jakas M42... i taniej wyjdzie

Dzięki wszystkim za pomoc.

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

120k to nawet 30D z "nowa wytrzymalsza migawka" nie ma w papierach. Wytrzymywac wytrzymuja, ale D30 po takim przebiegu to bedzie duzy rarytas z potencjalnym padem po kazdym nastepnym zdjeciu. Chyba ze kolega pisal o jedynkach

Co do 50k to juz standard. Jesli rzeczywiscie ma 17k to masz duzy zapas. O liczbie mozna sie przekonac zabierajac puszke do serwisu. Tam moga odczytac wewnetrzny licznik.
    ...

Uprawnienia umieszczania postów