Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego

Cytat Zamieszczone przez ogurek Zobacz posta
    możecie wyczyć laikowi, dlaczego przy pytaniu o obiektyw 10-22 do wnętrz polecacie TS-E z których najrótszy to 17mm?
    nie wszyscy polecaja.
    ja nie widze w ogole sensu w fotografii cyfrowej , dlatego ze zbiezne linie prostuje sie w trakcie obrobki w ciagu sekund doslownie.

w fotografii analogowej praktycznie byl niezastapiony , choc teoretycznie tez sie dalo w trakcie wywolywania wyprowadzic zbieznosci , ale nie bylo to takie latwe.

Dopiero zaczyna

Domyślnie Odp: fotografia wnętrz pomoc w wyborze obiektywu, 2 rok szukam sam nie wiem czego

Może ktoś wyppowiedzieć się co użyć do ff w kontekście zdjęć architektury - dokładnie to wnętrz? (małych jak łazienka, pokoik dziecięcy)

Budżet niezbyt wielki dlatego zastanawiam się nad
    - Samyang 14mm - w sumie nie jest mi potrzebny AF, jest szeroko, są profile do korekcji - nic mi nie przeszkadza a ponoć fajne szkło jak za tą cenę?
    - Sigma 12-24 - tutaj wersja I i II - cenowy rozrzut duży, jak z rozrzutem jakościowym? jest szerzej i tutaj obawiam się mocno o zniekształcenia
    - Odziwo testowałem 16-35 canona wersja II - kompletny niewypał (wineta duża, nie ostre na najszerszym) a cena kosmiczna
    - Canon 17-40 - nie testowałem, ale trochę wąsko to 17mm..

Ktoś jakieś propozycje? mówię głównie o używkach. Na chwilę obecną najbardziej rozważam samyanga.

Cytat Zamieszczone przez FrancisBegbie Zobacz posta
    Może ktoś wyppowiedzieć się co użyć do ff w kontekście zdjęć architektury - dokładnie to wnętrz? (małych jak łazienka, pokoik dziecięcy)

Budżet niezbyt wielki dlatego zastanawiam się nad
    - Samyang 14mm - w sumie nie jest mi potrzebny AF, jest szeroko, są profile do korekcji - nic mi nie przeszkadza a ponoć fajne szkło jak za tą cenę?
    - Sigma 12-24 - tutaj wersja I i II - cenowy rozrzut duży, jak z rozrzutem jakościowym? jest szerzej i tutaj obawiam się mocno o zniekształcenia
    - Odziwo testowałem 16-35 canona wersja II - kompletny niewypał (wineta duża, nie ostre na najszerszym) a cena kosmiczna
    - Canon 17-40 - nie testowałem, ale trochę wąsko to 17mm..

Ktoś jakieś propozycje? mówię głównie o używkach. Na chwilę obecną najbardziej rozważam samyanga.
    Z tych propozycji które wymieniłeś polecam 17-40. Przy tego typu zdjęciach używa się przysłon 8-13 więc nie ma sensu kupować 16-35. Najlepiej jednak zainwestować w TS-E polecam zacząć od 24mm. Jęzeli będziesz miał pytania w kwesti 17-40, ts-e 24mm II, Ts-e 17 mogę pomóc.
    Ostatnio edytowane przez Bartek Dziedzic ; 24-02-2015 o 18:01

Coś już napisał

Tamron 15-30 f2.8 i koniec tematu, no chyba, że ca ciężko lub za drogo.

Mam 17-40L i Samyanga 14
    Prawie 2 lata zajęła mi decyzja którego się pozbyć - co pewien czas chciałem jeden z nich sprzedać i za każdym razem inny. Wygrał canon ze względu na uniwersalność (zoom) i możliwość zastosowania filtrów.
    Co nie zmienia faktu, że samyang jest jaśniejszy, szerszy i dużo ostrzejszy od canona.

To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.
    Chciałbym się podłączyć pod ten temat i zapytać czy SIGMA 15-30 Aspherical IF EX nadaje się do zdjęć małych pomieszczeń?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Supeł Zobacz posta
    To mój pierwszy post więc witam wszystkich serdecznie.
    Chciałbym się podłączyć pod ten temat i zapytać czy SIGMA 15-30 Aspherical IF EX nadaje się do zdjęć małych pomieszczeń?
    ze statywu raczej.

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Ts-e 17 :-)

Pełne uzależnienie

Może też być Canon 8-15/4L oczywiście ustawiony na 15mm.
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Ktoś wspomina, że perspektywę można prostować w komputerze - owszem można, ale trzeba robić kadr ze sporym zapasem, a po skropowaniu plik wychodzi dużo mniejszy poza tym, obiektyw TS-E produkuje obrazek zupełnie charakterystyczny tylko la konstrukcji shift - spróbujcie uzyskać te krzywizny i rozciągnięcia pierwszego planu w komputerowym sofcie
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów