Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Zostać z 500D czy używany/nowy 70D?

Uzależniony Awatar italy

Domyślnie Odp: Zostać z 500D czy używany/nowy 70D?

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Może to zabrzmi jak herezja , ale górny wyświetlacz jest mi kompletnie zbędny.
    A dla mnie bardzo pomocny jest właśnie górny,ale i bez niego da się robić zdjęcia.Zawsze tak jest, ze jak czegoś nie mamy, wystarcza nam to,ale jeśli kupimy coś bardziej zaawansowane technologicznie i umiemy to wykorzystać, po jakimś czasie okazuje się że bez tego nie da się żyć.Czy ktoś z nas chciałby teraz oglądać Tv i przełączać kanały podchodząc do odbiornika Tv? Młodszym przypominam ze było coś takiego w każdym domu

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Ja borykam się z podobnym problemem bo C1000D chciałbym wymienić właśnie na C70D albo na powoli zapowiadanego 750D. Względy podobne: dużo większa szybkość, dużo lepszy AF, dużo lepsza ergonomia, dużo lepsze LV z którego często korzystam, lepsze ISO i dynamika, większe możliwości cropowania z powodu dużo większej matrycy.
    Ale górnego wyświetlacza nie ma na tej liście. Ba! wydaje mi się nie tylko zbędny ale wręcz przeszkadzający. Zwiększa wymiary i ciężar aparatu a do tego ja panicznie boję się przepaleń i generalnie jak są warunki to naświetlam na histogram w LV. Wobec tego ustawianie parametrów patrząc na górny ekran nie jest mi do niczego przydatne bo tam histogramu nie ma.

Początki nałogu Awatar maciek12ss

Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
    możliwości cropowania z powodu dużo większej matrycy.
    Chyba tylko bardziej upakowana mpx . Co nie zmienia faktu ,że lepsza. Fizyczna wielkość pozostanie taka sama.
    6D, C16-35L II, C50 1.8II, C85 1.8, S70-300 APO DG MACRO, 600D+kit, 2X YN568EXII, 3X YN622C, jupiter 21m (200mm f4), helios 44m-5(58mm f2)

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Rozumiem i większą liczbę pikseli właśnie miałem na myśli! To większe upakowanie pikseli pozwala na ostrzejsze cięcia gdy zajdzie taka potrzeba bez drastycznej degradacji rozdzielczości tak przyciętego zdjęcia.

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez Suchy Zobacz posta
    To większe upakowanie pikseli pozwala na ostrzejsze cięcia gdy zajdzie taka potrzeba bez drastycznej degradacji rozdzielczości tak przyciętego zdjęcia.
    ...ale co za dużo, to niezdrowo. Looknij, temat matryc cyfrowych od podszewki:
    Fotografuj.pl - Megapiksele, kolory i szumy - czyli wszystko o matrycach aparatów - fotografia cyfrowa i analogowa, edycja obrazu, pojęcia i techniki fotograficzne, recenzje, testy aparatów

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Temat wątku to 500D czy 70D. Dwa razy w życiu miałem możliwość zrobienia fotek z 70-tki, gdy miałem w drugiej ręce 50D.
    Zamieniłbym się bez wahania za każdym razem - pomijam kwestie kasy.

70-tka to jak na razie najnowocześniejszy aparat dla amatora (zaawansowanego). Nowe algorytmy AF, ekranik dotykowy i kilka innych ficzerów robi jednak swoje.
    Gdyby nie to, że zdecydowałem się na fufu to szukałbym właśnie 70D.

P.S. Może to, że mam jednak poważną wadę wzroku zdecydowało, że nie używałem i nie używam małego ekraniku, to w kwestii herezji
    Ostatnio edytowane przez RobertON ; 27-01-2015 o 22:58

Miasto
    Lublin

Odświeżę temat, gdyż niedawno nabyłem 70d i mogę porównywać z 500d. Pierwsze wnioski już mam. Pewnie nic odkrywczego nie napiszę ale to moje odczucia i może pomogą kiedyś innym niezdecydowanym. To co piszę ma związek z moimi przyzwyczajeniami nabytymi przy 500d.
    O 70d mogę napisać że:
    Lepiej się go trzyma - wygodniej. Nie da się wszystkiego jednak obsłużyć jedną ręką (prawą) jak w 500d i np. często zapominam o jego wyłączaniu, bo wyłącznik ma z lewej strony.
    Przyciski są słabo wyczuwalne i w nie nie trafiam. Duże palce sprawiają, że jest to uciążliwe. Do tego nie wiadomo kiedy jest już naciśnięty wystarczająco dany przycisk, bo nie czuć i nie słychać typowego kliknięcia. Przyciski się tylko uginają i trzeba patrzeć czy już wystarczy jedynie po tym czy osiągnięty został spodziewany efekt zmiany. Jedynie spust migawki jest ok. Przyciski kierunkowe są jak dla mnie za małe i za czułe - wciskają się przypadkiem i nie w tą stronę co bym chciał. Koło nastaw jest za słabo wyczuwalne i działa z kolei ze zbyt dużym oporem - paznokciem jakoś idzie. Górne pokrętło ok. Fajnie że jest tych przycisków dużo do wszystkiego, ale mi przeszkadza za to brak szybkich nastaw balansu bieli. Mimo, że uważałem iż dotykowy wyświetlacz jest zbędnym to przy tych przyciskach wolę jednak dotykiem zmieniać parametry.
    Obudowa w obu plastikowa w dotyku. Guma jednak lepsza jest w dotyku i mniej śliska w 70d. Jest cięższy i trochę mi to przeszkadza jak np jest zawieszony na szyi na szyi. Jednak z założonym cięższym obiektywem całość sprawia, że jest lepiej wyważony.
    Ergonomicznie jak dla mnie lepszy nadal 500d - może się przyzwyczaję i zmienię zdanie po dłuższym użytkowaniu. Co prawda używam w 500d ML co mi sporo ułatwia w niektórych sytuacjach.

Co do obrazu to za dużo nie robiłem zdjęć, ani nie robiłem porównań w identycznych warunkach ale różnic w jpg nie zauważyłem. Nie wiem też jak w RAW. Liczę że moje zdanie jeszcze się zmieni jak zacznę robić z większym ISO. Różnica w rozmiarze obrazu nie jest widoczna na tyle, żeby warto było to brać pod uwagę.

WiFi ciekawie działa i mi będzie potrzebne szczególnie w deszczowe dni. I to na plus.

Teraz myślę, że jak na moje potrzeby (gibany ekran i WiFi) to jednak lepszy byłby obecnie 750d.

Na razie jestem trochę zawiedziony zakupem. Czas pokaże czy to był trafny wybór, czy będę szybko zmieniał na coś innego. Na FF nie zmienię bo mnie nie stać, a tu trochę lipnie mi to wygląda na przyszłość. Ale byłem napalony od września na 70d. Nie było jak przetestować wcześniej, bo gdzie w sklepie nie byłem, to mogę dotknąć ale zdjęć to już nie bo licznik migawki leci. W sklepie mi się przyciski na początku spodobały, że takie miękkie ale po iluś tam użyciach w warunkach polowych radość minęła. Super by było jakby dawali gdzieś najpierw na próbę na dzień lub dwa potestować i sprawdzić.
    Ostatnio edytowane przez Magoor ; 31-05-2015 o 12:49

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

w 3 poście miałeś już odpowiedz
    a co do FF
    jest tu identyczny temat tylko ze zmiana na ff,gdzie na końcu gościu ma zal ,ze posłuchał rad i przeszedl na FF,a różnicy nie widzi i tak jak ty jest zawiedziony
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 31-05-2015 o 13:23
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar GalaktycznyMuczaczo
    Miasto
    London

Tak to jest jak ma się mylne wyobrażenie co do sprzętu, większość osób mysli ze zakup puszki z wyższej półki da im lepszy obrazek ktory zobaczymy juz na ekranie LCD. Tutaj pojawia się pierwsze zderzenie z rzeczywistością, bo niestety obrazek będzie bardzo podobny, minimalne niuanse, no chyba ze mowimy o duzych wartosciach iso i pracy w ciężkich warunkach oswietleniowych to co innego. Jednak zdjęcia na spacerze czy w domu, tam duzej roznicy nie zobaczymy , a potem dochodzi to ze ten aparat jednak jest cięższy, jest wiekszy, ma rzeczy ktore są fajne ale ich nie wykorzystujemy specjalnie albo bez nich moglibyśmy sobie i tak poradzić. Dlatego też już sam wywnioskowales ze 750d bylby lepszy no i zapewne tanszy.
    Teraz przynajmniej masz swojego rodzaju doświadczenie na tym polu i nastepnym razem zastanowisz się i znacznie bardziej zagłębisz się w temat zamiast opierać sięna opini pisanej na forum, poprostu sam bedziesz chcial to przetestowac i podjąć decyzje , no i wciaz pozostaje ci mozliwosc sprzedania aparatu i zakupu 750D więc hej , nie jest tak zle .
    Masz pytania, nie chcesz zaśmiecać forum, pisz na priv chętnie ci pomogę.

Początki nałogu Awatar luck1985
    Miasto
    Wlkp

Mi przesiadka z XXX na XX dała lepsze trzymanie- pewniejsze. Sprzęty XX są większe i wygodniej się je trzyma.
    Dostałem dodatkowy ekran na który lubię spojrzeć.
    Gibany ekran mnie średnio interesuję i podobnie jak wifi.

Te dwa pierwsze pkt to powody dla których JA dopłacam.

Dodatkowy ekran ma 760D.
    Różnicy w zdj nie będzie. Może AF lepiej działa w 70D niż w 60D.
    Ale sporo brakuję do 50D. Ta puszka sprawiała wrażenie górnej półki, bo 60 i 70D tak średnio. Nie wiele się różni od serii XXX.

A co do guzików, to w 650D już były takie se więc wątpię czy to poprawili w 700/750.

Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów