Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 54

Wątek: Zostać z 500D czy używany/nowy 70D?

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: Zostać z 500D czy używany/nowy 70D?

Cytat Zamieszczone przez Magoor Zobacz posta
    Od kilku miesięcy przyglądam się 70D jako czymś dla mnie nowym i mającym poprawić jakość zdjęć i zwiększyć możliwości. Widziałem testy, czytałem forum i jestem w dylemacie. Najchętniej przesiadłbym się na 6D ale nie ten przedział cenowy, ponadto brak szkieł i dodatkowo ich cena zakupu nie pozwolą mi nawet jak bym się wszystkiego co mam pozbył.
    Mam 500D, S 17-50, C 50 1,8 II, C 55-250, C 10-18. Zdjęcia robię głównie przyrodzie, krajobraz, auta, chciałbym jeszcze makro. Filmów nie kręcę. Zdjęcia dla czystej przyjemności amatorsko.
    Co mi pasuje w 70D by zamieniać to:
    -odchylany ekran (mam jeszcze C SX50HS i wiem, że to mi się podoba)
    -wifi (praca z smartfonem)
    -autofokus użyteczny w live view
    -większa liczba pikseli (wydaje mi się że lepsza możliwość kadrowania dzięki temu w domu)
    -wyższe użyteczne ISO (mniejsza liczba szumów?)

I teraz sedno pytań. Czy warto kupić nowy (i zapłacić ok 3250zł po oddaniu obecnego Cashbacka od Canona), aby uzyskać widoczną poprawę jakości zdjęcia (ostrość, szumy, kolory)? Mój 500D nie jest zły - jest normalny.
    Czy używany 70D w cenie 2300zł z przebiegiem ok 90 000 i wymienioną niedawno migawką jest jeszcze warty zastanowienia? Cena mi odpowiada.
    Czy w moim przypadku myśleć jeszcze o 60D?
    Czy nic nie brać a za kilka lat kupić pełną klatkę?

Dzięki z góry za pomoc.
    napiszę wprost; masz potrzebę zakupu nowego body które realnie nie jest Ci potrzebne a ja w pełni to rozumiem. My faceci juz tak mamy że lubimy swoje zabawki zmieniać na lepszy model ze względów czysto emocjonalnych a nie praktycznych dlatego kompletnie nie mam zamiaru Cię powstrzymywać przed wymianą 500-tkina jakiekolwiek lepsze/nowsze body ...
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez janpuzon Zobacz posta
    nie ma sensu, nawet na 60d - jeśli idzie o jakość obrazka. lepiej dobrać szkło.
    ...dlatego zmieniając cropa na cropa szukasz tego, czego ci brak w xxxD czy też w xxxxD. Matryca o tych samych rozmiarach, ok, ale aparat to nie tylko matryca.Zmiana aparatu na inny "bo mi się znudził" jest bez sensu, podobnie jak liczenie na profi obrazek. 5dmklll w odpowiednich rękach rozwiązuje wiele problemów, ale za tym muszą iść doświadczenie i niemałe pieniądze. Magoor, napisz raczej, czego ci brak w 500d. Jakiś czas temu zmieniłem 400d na 40d i mimo tego, że 40d to już dziadek, jestem zadowolony. Wiedziałem, czego potrzebuję i ile mogę na to wydać. Mogłoby się okazać, że 50d jest w stanie rozwiązać twój problem, ale musiałbyś być pewien, że potrzebujesz tego, co 50d ma do zaoferowania. Nie napisałeś też, na co cię stać.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Zacytuję to, co napisałem w jednym z podobnych wątków:

"Najlepiej idź do sklepu i organoleptycznie pomacaj tą puszkę. Zobaczysz jak leży ona w dłoni, jak odpowiada Tobie guzikologia. Weź z sobą starą puszkę i szkiełko - zrób jednym i drugim body parę fotek na tych samych ustawieniach. W domu na spokojnie porównaj zdjęcia i sam ocen czy zamiana ma sens. Jest też parę testów 70D w internecie - polecam ich lekturę. Najlepiej kieruj się własnymi odczuciami bo na forum większość krytykujących to body nigdy go po prostu nawet nie miało w rękach nie mówiąc już o jego praktycznym przetestowaniu. Ja na to body przesiadłam się z 450D i powiem szczerze, że te dwa body dzieli duża różnica w praktycznie wszystkich aspektach. Oczywiście nie jest złą rada, aby w pierwszej kolejności skompletować sobie jakieś przyzwoite szkiełka. Ja właśnie w ten sposób postąpiłem pozostawiając zmianę body na sam koniec. Wybór opcji należy oczywiście do Ciebie. "
    Ostatnio edytowane przez Jago ; 31-12-2014 o 08:37
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Nie kupuj 70D, który był katowany codziennie i padła mu migawka po 90 000 zdjęć.
    Zrób tak jak radzi @Jago (podobnie jak Piotr Bławicki) - pstryknij kilka zdjęć i porównaj w domu. Na One Shot i Al Servo.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Masz dobry zestaw i ja bym go zostawił, też mam 500d z 17-85, używam do imprez domowych i innych mniej wymagających. Odkładaj po prostu kasę na ff ( 6d ) i szklarnię.

Bywalec Awatar fancik
    Miasto
    warszawa

Witam
    Tak jak koledzy radzili idź do sklepu zrób kilka zdjęć starym body i kilka nowym .
    W domu spokojnie porównaj , a na pewno stwierdzisz ze aż takich różnic nie będzie.
    Kłania się stara zasada że to człowiek robi zdjęcia a nie aparat.
    Jeśli jednak czego nie wykluczam stwierdzisz że nowy jest wart wydania kasy to uzbierałbym trochę więcej pieniążków i kupił nowy z gwarancją .
    pozdrawiam Wojtek
    ps. Wszystkiego Najlepszego i samych udanych kadrów na Nowy 2015 rok
    Myśl i oceniaj sprawiedliwie....
    Canon 50 D/ 15-85/3.5-5.6......50/1.8 STM...Tamron 70-300VC USD i trochę różnych dodatków,które czasem się przydają.

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

W całym tym steku bardzo mundrych rad jedna jest dobra: iść do sklepu i pomacać. Trzeba być amebą żeby nie zobaczyć różnicy..

Miasto
    Lublin

Ciekawe te rady i takie różne. Chyba faktycznie trzeba mi pomacać samemu w sklepie. W wymianie chodzi mi o to aby obraz był jak najlepszy, żeby jak coś wyjdzie nie tak to z mojej winy a nie dlatego że sprzęt już więcej nie może. Porównywałem wiele testów i zdjęć przykładowych ale mimo to nie pomagają mi w wyborze. Jak sam coś zrobię to będę wiedział - tak też robiłem z obiektywami.
    Co do bajerów to odchylany ekran mi się przydaje bo sporo zdjęć robię w terenie podmokłym a tam z perspektywy żaby coś zrobić bez podglądu i szybkiego AF na LiveView jest ciężko (ale można).

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Magoor Zobacz posta
    W wymianie chodzi mi o to aby obraz był jak najlepszy, żeby jak coś wyjdzie nie tak to z mojej winy a nie dlatego że sprzęt już więcej nie może... .
    No to ani przejscie na inne xxxD ani na xxD nic ci nie da. 500-tka to bardzo fajnie pracujacy model - tak jakos, jakby od niej zaczynala sie epoka tych "nowszych" cyfrowek Canona i po niej skok jakosciowy fotek uzyskasz jedynie przez zmiane jakosciowa systemu - czyli FF. Takie jest moje zdanie, ale wybrac musisz sam.

kup nowe 70D, ja tez chciałem ( i jestem zadowolony ) Wi-Fi ( zdjecia z tabletu, od razu zgrywanie itd), uchylany ekranik, sprawnie działający AF z LV i widze że masz Obiektywy STM które genialnie działają z 70D zwłaszcza przy filmowaniu !
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów