kupisz kolejnego cropa, a za pół roku zaczniesz myśleć o FF
więc może lepiej od razu
Pod warunkiem, że umiesz robić zdjęcia. Że jesteś w stanie wykorzystać potencjał ff. Dobre zdjęcie zrobisz każdym aparatem, ff to perfekcyjnie oddane szczegóły, które w połączeniu z umiejętnościami, doświadczeniem i znajomością materii foto dają odpowiedni efekt. Przejście z xxxd na xxd nie robi się dla poprawy jakości obrazka, a ff samo zdjęcia nie zrobi.
Doradzić nie doradzę - sam działam na 500D i pewnie jakiś czas na nim zabawię (dłuższy czas). Mam jednak pytanie wśród obiektywów u Ciebie wymienionych zauważyłem C 10-18. Mogę tak z czystej ciekawości zapytać jak się sprawuje z 500D. Na wakacje szukam czegoś szerszego![]()
Pozdrawiam
Grzegorz
Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.
Ja nie mam 500D tylko 1000D ale za to mam od roku (jako jeden z pierwszych w Polsce) 10-18 STM i ta para sprawuje się świetnie. Myślę, ze z 500D będzie jeszcze lepiej.
Dzięki. Chyba już wiem jaki prezent dostanę w tym roku![]()
Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.
10-18 działa bardzo dobrze. STM nie słyszalny. W dzień i w nocy nie ma problemów. Mimo, że dużo nim nie robiłem to nie zdarzyło się aby nie złapał ostrości.
Co do 70d na razie się powstrzymałem. Poczekam jescze trochę, bo aż tak nie jestem przekonany do zmiany. Faktycznie porównując zdjęcia testowe to spektakularnej różnicy nie zauważyłem z moim 500d. Na 100% widzę że jest większa ilość dostrzegalnych szczegółów, ale to chyba w związku z większą matrycą. No i iso jak dla mnie też lepsze. Na moim max 800 da się coś zobaczyć. Na 70d chyba podobnie jest jeszcze przy 1600. Więcej różnic w obrazie nie zauważyłem. Z innych bajerów przemawia do mnie wifi (o ile dobrze się sprawuje z androidem w smartfonie a o tym różnie czytałem), mikrokalibracja, gibany ekranik, szybki AF na LV, większa możliwość ustawienia kompensacji ekspozycji. A takie jak dotyk, szybka seria, fajne opcje filmowania u mnie będą nie wykorzystane. No i nie wiem jak miałbym wykorzystywać ten pomocniczy wyświetlacz, bo chyba widać przecież to samo co trzeba na głównym.
Co do FF też nie wiem czy bym to wszystko wykorzystał jak należy. Chcieć bym chciał bo to jest jakaś poprawa jakości, ale zmieniać całość ze szkłami mi się nie widzi (chyba, że totolotek pomoże).
Ostatnio edytowane przez Magoor ; 26-01-2015 o 22:12
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L