Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 54

Wątek: Zostać z 500D czy używany/nowy 70D?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Domyślnie Odp: Zostać z 500D czy używany/nowy 70D?

Cytat Zamieszczone przez dj_exon Zobacz posta
    Obiektywy STM które genialnie działają z 70D zwłaszcza przy filmowaniu
    Odgłos ich pracy (autofokus i stabilizacja) słychać na nagranym filmie ?
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Odgłos ich pracy (autofokus i stabilizacja) słychać na nagranym filmie ?
    nie wydają dźwięku, nie słychać ich na filmach !!!
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

kupisz kolejnego cropa, a za pół roku zaczniesz myśleć o FF
    więc może lepiej od razu

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Cytat Zamieszczone przez jelcyk Zobacz posta
    No to ani przejscie na inne xxxD ani na xxD nic ci nie da. 500-tka to bardzo fajnie pracujacy model - tak jakos, jakby od niej zaczynala sie epoka tych "nowszych" cyfrowek Canona i po niej skok jakosciowy fotek uzyskasz jedynie przez zmiane jakosciowa systemu - czyli FF. Takie jest moje zdanie, ale wybrac musisz sam.
    Pod warunkiem, że umiesz robić zdjęcia. Że jesteś w stanie wykorzystać potencjał ff. Dobre zdjęcie zrobisz każdym aparatem, ff to perfekcyjnie oddane szczegóły, które w połączeniu z umiejętnościami, doświadczeniem i znajomością materii foto dają odpowiedni efekt. Przejście z xxxd na xxd nie robi się dla poprawy jakości obrazka, a ff samo zdjęcia nie zrobi.

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Cytat Zamieszczone przez Magoor Zobacz posta
    Od kilku miesięcy przyglądam się 70D jako czymś dla mnie nowym i mającym poprawić jakość zdjęć i zwiększyć możliwości. Widziałem testy, czytałem forum i jestem w dylemacie. Najchętniej przesiadłbym się na 6D ale nie ten przedział cenowy, ponadto brak szkieł i dodatkowo ich cena zakupu nie pozwolą mi nawet jak bym się wszystkiego co mam pozbył.
    Mam 500D, S 17-50, C 50 1,8 II, C 55-250, C 10-18. Zdjęcia robię głównie przyrodzie, krajobraz, auta, chciałbym jeszcze makro. Filmów nie kręcę. Zdjęcia dla czystej przyjemności amatorsko.
    Co mi pasuje w 70D by zamieniać to:
    -odchylany ekran (mam jeszcze C SX50HS i wiem, że to mi się podoba)
    -wifi (praca z smartfonem)
    -autofokus użyteczny w live view
    -większa liczba pikseli (wydaje mi się że lepsza możliwość kadrowania dzięki temu w domu)
    -wyższe użyteczne ISO (mniejsza liczba szumów?)

I teraz sedno pytań. Czy warto kupić nowy (i zapłacić ok 3250zł po oddaniu obecnego Cashbacka od Canona), aby uzyskać widoczną poprawę jakości zdjęcia (ostrość, szumy, kolory)? Mój 500D nie jest zły - jest normalny.
    Czy używany 70D w cenie 2300zł z przebiegiem ok 90 000 i wymienioną niedawno migawką jest jeszcze warty zastanowienia? Cena mi odpowiada.
    Czy w moim przypadku myśleć jeszcze o 60D?
    Czy nic nie brać a za kilka lat kupić pełną klatkę?

Dzięki z góry za pomoc.
    Doradzić nie doradzę - sam działam na 500D i pewnie jakiś czas na nim zabawię (dłuższy czas). Mam jednak pytanie wśród obiektywów u Ciebie wymienionych zauważyłem C 10-18. Mogę tak z czystej ciekawości zapytać jak się sprawuje z 500D. Na wakacje szukam czegoś szerszego

Pozdrawiam
    Grzegorz
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Początki nałogu
    Miasto
    Sulechów

Ja nie mam 500D tylko 1000D ale za to mam od roku (jako jeden z pierwszych w Polsce) 10-18 STM i ta para sprawuje się świetnie. Myślę, ze z 500D będzie jeszcze lepiej.

Bywalec Awatar McMelassa
    Miasto
    Chodzież

Dzięki. Chyba już wiem jaki prezent dostanę w tym roku
    Rozwijam się... jeszcze tylko nie wiem w co.

Miasto
    Lublin

10-18 działa bardzo dobrze. STM nie słyszalny. W dzień i w nocy nie ma problemów. Mimo, że dużo nim nie robiłem to nie zdarzyło się aby nie złapał ostrości.

Co do 70d na razie się powstrzymałem. Poczekam jescze trochę, bo aż tak nie jestem przekonany do zmiany. Faktycznie porównując zdjęcia testowe to spektakularnej różnicy nie zauważyłem z moim 500d. Na 100% widzę że jest większa ilość dostrzegalnych szczegółów, ale to chyba w związku z większą matrycą. No i iso jak dla mnie też lepsze. Na moim max 800 da się coś zobaczyć. Na 70d chyba podobnie jest jeszcze przy 1600. Więcej różnic w obrazie nie zauważyłem. Z innych bajerów przemawia do mnie wifi (o ile dobrze się sprawuje z androidem w smartfonie a o tym różnie czytałem), mikrokalibracja, gibany ekranik, szybki AF na LV, większa możliwość ustawienia kompensacji ekspozycji. A takie jak dotyk, szybka seria, fajne opcje filmowania u mnie będą nie wykorzystane. No i nie wiem jak miałbym wykorzystywać ten pomocniczy wyświetlacz, bo chyba widać przecież to samo co trzeba na głównym.
    Co do FF też nie wiem czy bym to wszystko wykorzystał jak należy. Chcieć bym chciał bo to jest jakaś poprawa jakości, ale zmieniać całość ze szkłami mi się nie widzi (chyba, że totolotek pomoże).
    Ostatnio edytowane przez Magoor ; 26-01-2015 o 22:12

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Na moim max 800 da się coś zobaczyć. Na 70d chyba podobnie jest jeszcze przy 1600.

Podeślij mi na PW swój adres mailowy, to ja z kolei prześlę Tobie testową fotkę z dnia wczorajszego z ISO 6400. Chyba się troszeczkę zdziwisz.

A takie jak dotyk, szybka seria, fajne opcje filmowania u mnie będą nie wykorzystane
    Jeśli chodzi o dotyk, to jest to chyba najbardziej użyteczny wodotrysk - w sumie nawet fajna sprawa.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Podeślij mi na PW swój adres mailowy, to ja z kolei prześlę Tobie testową fotkę z dnia wczorajszego z ISO 6400. Chyba się troszeczkę zdziwisz.
    Powiedz koledze, że 70D na ISO 6400 jest jak 500D na ISO 800

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów