Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Przejście z 550D na 70D - czy warto ?

Domyślnie Odp: Przejście z 550D na 70D - czy warto ?

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    Ja tak tego nie odebrałem....ale moja sytuacja jest inna bo mam 350D...
    Niby nie w temacie, ale może pomoże komuś.
    Używałem przez wiele lat 350D i byłem bardzo zadowolony. Ale jak kupiłem 50D to była bardzo istotna zmiana na plus. We wszystkim.
    Choć nie ma uchylnego ekranu i live-view dział tak sobie. Zakładm zatem., że skok z 350D na 70D będzie jeszcze bardziej spektakularny.
    "Ludzie to zadziwiający gatunek, w wszechświecie tak pełnym cudów, zdołali wymyślić nudę." (Terry Pratchett)

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    No i to jest argument!
    Tylko dlaczego 6D, 5D3, 7D2 albo 1DX nie mają takiego fajnego ekranika?
    Pewnie wszystkiemu winni są zieloni. Żaba też potrzebuje trochę prywatności .
    Bo i po co?
    Pamiętam jeszcze, jak mnie ten odchylany ekran wkurzał, gdy miałem A610. Wiecznie nie ten kąt ustawienia, regulacja ustawienia to strata czasu, sterczy na bok zamiast być w osi obiektywu. Ta ostatnia rzecz irytowała mnie najbardziej i do dziś uważam, że lepsze są uchylne ekrany z dolną zawiasą, a do lustrzanki celownik kątowy. Na LV nawet bez uchylnego ekranu idzie coś wypatrzeć pod płaskim kątem.

Mam 550D i 6D. Ten pierwszy daje się obsługiwać jedną ręką (mając nadgarstnik), a żeby 6D włączyć, czy przełączyć tryb, to potrzebna druga.

Wolę też powiększanie podglądu guzikami, niż kółkiem.

Górny ekran jest zbędny, bo i tak wygasza wskazania co parę sekund, a wskazania drobniutkie- nie daję mu rady bez okularów, gdy w 550D wszystko się wyświetla na głównym LCD jak się odsunie oko od celownika, i wszystkie guziki są pod kciukiem, a nie połowa na górze, połowa z tyłu.

550D też ma w Auto ISO pośrednie czułości, więc można sobie dopasować ustawienia pod konkretne ISO.

Celownik w 550D po założeniu nasadki x1,2 jest prawie taki, jak w 6D, a ten w 6D i tak się kompletnie nie nadaje do manualnego ostrzenia, o ile się nie dokupi specjalnej matówki za kolejne 2 stówy.

Canony XXD więcej z ergonomii mają z 6D, niż z XXD, więc jak ktoś to lubi, to proszę bardzo, ale dla mnie ergonomia 550D jest idealna.

Jeżeli coś może zachęcać do przesiadki z 550D na 70D, to chyba tylko AF, bo cała reszta, a w tym waga i cena- raczej nie.

O ile mi wiadomo pod względem wyższych czułości ISO seria XXD jeszcze z C 6D nie może konkurować, więc liczenie na cuda się nie za bardzo kalkuluje. Czy to będzie 550D, czy 70D, to akceptowalna jakość zdjęcia kończy się na ISO 1600, a nie na ISO 6400; aż takiego skoku jakości u Canona nie ma, aby APS-C mogło konkurować z FF pod względem szumów.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Czy to będzie 550D, czy 70D, to akceptowalna jakość zdjęcia kończy się na ISO 1600, a nie na ISO 6400
    Jeśli chodzi o tą ostatnią puszkę to całkowicie nie masz racji !!!
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Cytat Zamieszczone przez Jago Zobacz posta
    Jeśli chodzi o tą ostatnią puszkę to całkowicie nie masz racji !!!
    Dokładnie !!! w 70D iso6400 jest spokojnie akceptowalne !!!!
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Atsf nie wiem, co bierzesz, ale zmień dilera
    A tak poważnie, to fakt, że należysz do nielicznych, którym odpowiada ergonomia rebeli nie spowoduje nagle, że odwrócisz rzeczywistość o 180 stopni. Ja z ciekawości "obmacałem" sobie ostatnio trzy i czterocyfrowe body Canona i tylko jakiś kataklizm mógłby mnie skłonić do rezygnacji z ergonomii, do jakiej przyzwyczaiłem się na dwucyfrówkach. Dla mnie szybkość i logiczność obsługi oraz pewność chwytu między jednymi i drugimi dzieli po prostu przepaść! A brak górnego ekraniku porównałbym do pozbawienia samochodu zestawu wskaźników z pozostawieniem tylko ekranu komputera pokładowego. Nie wspomnę już nawet o tym, że przy ciągłym korzystaniu z głównego wyświetlacza żywotność baterii drastycznie spada, co przy całodniowym używaniu sprzętu w plenerze ma dla mnie ogromne znaczenie. Nie zgodzę się też z tezą, że obecnym dwucyfrówkom daleko do ich protoplastów pod względem łatwości obsługi. Owszem - brakuje magnezowej obudowy, gabaryty niestety trochę zmalały (ale nadal są o niebo poręczniejsze od rebeli), ale zastąpienie joya i kółka jednym nowym kółkiem jest w miarę proste do przestawienia się w kwestii przyzwyczajeń. Pozostałe rzeczy pozostają praktycznie bez większych zmian, lub zmiany są na plus - zwłaszcza w kwestii obsługi pokrętła trybów i włącznika.
    Także rób sobie co chcesz, ale proszę nie wmawiaj innym (a mogą nas czytać ludzie, którzy nie mieli okazji porównać na co dzień ergonomii obu rozwiązań), że białe jest czarne a czarne to białe
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Przyzwyczajenie drugą naturą człowieka

Kiedyś robiłem na analogowych EOS 650 i 620, które miały tylko górny ekran, więc jego brak w 550D mnie początkowo wkurzał, ale się przyzwyczaiłem. Jednak w analogach był i jest on dla mnie czytelny, a np. w 6D już jest na nim taki maczek, że go praktycznie nie używam. Czujnik zbliżeniowy w 550D nie pozwala na ciągłe wyświetlanie LCD, więc bez kichy, ale aż tyle prądu nie idzie. Zresztą, mam do niego 3 baterie, które są małe i lekkie (dwie to zamienniki prosto z Chin, ale spoko, nie odstają od oryginału), i spokojnie mi wystarczają. Mam też gripa i własnej konstrukcji podwójny nadgarstnik, a to szalenie poprawia ergonomię. Na tyle ją poprawia, że ona sama z siebie już nie musi być wysoka. Pamiętam, jak mnie zirytował 20D, w którym górne przyciski są dwufunkcyjne i trzeba pamiętać, którym kółkiem steruje się którą funkcją, a w 550D nie ma takich dylematów. Nie widzę też jakiegoś braku logiki w sterowaniu tym aparatem, a wręcz przeciwnie, wnerwia mnie sterowanie w 6D Praktycznie nie korzystam z górnych przycisków, wolę włączyć wyświetlacz przyciskiem "Q" i sobie poustawiać, co mi trzeba. Metalowe obudowy mnie nie rajcują- wolę sprzęt lżejszy, bo gwoździ nim nie wbijam. Ja bym sobie życzył, żeby jakość obudowy była jedynym czynnikiem dzielącym sprzęt na klasy .

A skoro 70D ma akceptowalne ISO 6400, to znaczy, że niepotrzebnie kupiłem 6D, tyle że jeszcze zależy, co jest dla kogo akceptowalne
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

To piękna kicha ten 6D jak ma akceptowalne ISO to MAX 1600
    70D | C 10-18 STM | C 18-135 STM | C 50/1.8 | To 11-16/2.8 | Ta 150-600 VC | S 180/3.5 Macro
    A100 | A700 | nex7 | i inne cccp

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez dj_exon Zobacz posta
    To piękna kicha ten 6D jak ma akceptowalne ISO to MAX 1600
    Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    to znaczy, że niepotrzebnie kupiłem 6D
    Mogę je chętnie przytulić
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    A to ja bym rozszerzył pytanie wątku czy warto przejść z 350D na 70D?

Pozdawiam
    Ja przeszedłem na 60D ponieważ lubię robić zdjęcia w trudnych warunkach bez lampy i zależało mi na szerszym zakresie użytecznego ISO. Z 60D nie jest tak wspaniale jak oczekiwałem ale jest OK - chyba miałem zbyt duże oczekiwania. 350D w kwestii szybkości AF mi wystarczał nawet gdy w grę wchodziło łapanie biegających dzieci. Ruchomy wyświetlacz z 60D jak dla mnie jest świetny i bardzo użyteczny - grzyby z perspektywy żaby itd. - przy okazji wyraźnie większy i można sensownie ocenić czy zdjęcie jest ostre.
    Filmowanie...i tu się zaczynają schody. Jakość filmów jest świetna ale brak ciągłego AF doprowadza do rozpaczy. Z tego ostatniego powodu zamierzam kupić 70D. Wprawdzie fotografia jest moim priorytetem ale okoliczności rodzinne wymuszają możliwość filmowania i głupia małpa z matrycą XMOR okazywała się sprawniejsza.

Druga sprawa. Fotografię odkryłem na nowo gdy przeszedłem na obiektywy klasy L więc sugerowałbym rozważenie czy po zmianie korpusu od razu nie zaplanować zmiany obiektywu głównego. U mnie to zawsze był 28-105 3.5-4.5 USM a teraz jest 24-105 4 L. 70-200 L 4 w porównaniu z moim kitowym C 70-300 to szok.

Trzecia sprawa. W 350D zawsze mi brakowało górnego wyświetlacza LCD , do którego przyzwyczaiłem się z przy Elanie 5e.

Pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez Grześ70 ; 01-02-2015 o 01:43

70D uważam za dość dobrą konstrukcję i przesiadka z 350D czy 550D może dać użytkownikowi wiele wrażeń.
    :-)

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów