Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Przejście z 550D na 70D - czy warto ?

Uzależniony Awatar słowiczek
    Miasto
    T.M.

Domyślnie Odp: Przejście z 550D na 70D - czy warto ?

Cytat Zamieszczone przez AREK87 Zobacz posta
    Główne czynniki, które spowodowały to że przez myśl przeszła mi zmiana Body
    - Cashback 400zł na 70D
    - moje 550D ma niski przebieg, ale już ponad 3 lata
    - lepszy procesor w 70D + mikroregulacja

Na 6D raczej szkoda mi kasy na tej klasy aparat przy tak amatorskim zastosowaniu.
    - Dostępne pośrednie wartości iso
    - O wiele lepsza ergonomia w aparatach z serii xxD
    - Szybszy i bardziej czuły af
    - Większa ilość zdjęć w serii
    MZ bardziej istotne argumenty. Kupuj szkła. Nad korpusem jeszcze pomyśl, bo po wymienionych przez ciebie argumentach widać,że jeszcze swojego korpusu zbyt dobrze nie znasz.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Lutek Zobacz posta
    A to ja bym rozszerzył pytanie wątku czy warto przejść z 350D na 70D?

Pozdawiam
    Lutek, jak wyżej: napisz, co focisz, ale odpowiedź już chyba w napisanych postach znalazłeś
    Ostatnio edytowane przez słowiczek ; 30-12-2014 o 00:35

Uzależniony
    Miasto
    TWOJA STARA

jak focisz na zielonym prostokącie, to nie warto. jak nie potrafisz robić zdjęć, które się podobają - nie warto. dla nowinki technologicznej - nie warto. by robić lepsze zdjęcia - nie warto (polecam książki). by mieć lepszą ergonomię - warto.

napisz co fotografujesz, na jakim jesteś poziomie rozwoju swojej pasji, jakie masz szkła, pokaż może fotki - doradzimy.
    ebe ebe

Do świadomego fotografowania w M warto kupić 70D i przesiadać się z 550D oraz 350D. Ma dobry AF, nową matrycę i wysokie ISO. Ze śledzeniem obiektu w ruchu też daje radę. Jak ktoś potrzebuje do statycznego fotografowania - portrety, krajobrazy, to można kupić 5D mkII. Ale szybkie zdjęcia w ruchu na Al Servo trzeba sobie odpuścić, bo śledzenie celu jest mizerne. Z mikrokalibracji pewnie korzysta około 5% użytkowników. Ale już z nowej matrycy i ostrzenia na wyświetlaczu jest pociecha.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Dopiero zaczyna

W skrócie odpowiedź jest prosta: NIE WARTO

Dziękuje wszystkim za opinie. Pomyślę lepiej o nowym szkle

Cytat Zamieszczone przez AREK87 Zobacz posta
    W skrócie odpowiedź jest prosta: NIE WARTO
    [CIACH]
    Ja tak tego nie odebrałem....ale moja sytuacja jest inna bo mam 350D...

Pozdrawiam
    Lutek
    EOS 70D | Canon 50mm f/1.8 STM | Canon 18-135 3.5-5.6 IS STM | PIXMA MG7150

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

kup te 70d dla miecia
    bo nad czym tu sie zastanawiac?
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Toruń

Najlepiej idź do sklepu i organoleptycznie pomacaj tą puszkę. Zobaczysz jak leży ona w dłoni, jak odpowiada Tobie guzikologia. Weź z sobą starą puszkę i szkiełko - zrób jednym i drugim body parę fotek na tych samych ustawieniach. W domu na spokojnie porównaj zdjęcia i sam ocen czy zamiana ma sens. Jest też parę testów 70D w internecie - polecam ich lekturę. Najlepiej kieruj się własnymi odczuciami bo na forum większość krytykująch to body nigdy go po prostu nawet nie miało w rękach nie mówiąc już o jego praktycznym przetestowaniu. Ja na to body przasiadłem się z 450D i powiem szczerze, że te dwa szkiełka dzieli duża różnica w praktycznie wszystkich aspektach. Oczywiście nie jest złą rada, aby w pierwszej kolejności skompletować sobie jakieś przyzwoite szkiełka. Ja własnie w ten sposób postapiłem pozostawiając zmianę body na sam koniec. Wybór opcji należy oczywiście do Ciebie.
    C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L

Wiele już zdań na temat 70D padło na tym forum, za i przeciw. Nie będę niczego dowodził. Ja zamieniłem 400D na 70D i nie żałuję. Do 400D podstawą był tamron 17-50/f2,8 i byłem zadowolony z jakości zdjęć, a do 70D kupiłem canona 15-85 i jestem jeszcze bardziej zadowolony ze zdjęć. Nie zarabiam na zdjęciach a robię je dla własnej przyjemności.
    Życzę wszystkim Forumowiczom wspaniałego Nowego Roku i samych pięknych i trafionych zdjęć. Tomasz.

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Ano, je to tak, jak mawiają bracia Czesi.

Dobre szkło dobra rzecz. 15-85 gorąco polecam, to na pewno jedno z najbardziej uniwersalnych i zarazem najlepszych szkieł canonowskich do cropa. Mnie służy jako obiektyw podstawowy i jestem zeń bardzo zadowolony.

550, jeśli tylko jest w pełni sprawny i nie zajechany, to bym nie zmieniał. 350 już cokolwiek leciwy, pewnie już ma sporo pstryknięć za sobą, więc rozglądanie sie za nową puszką ma sens. Lutek, na pewno odczujesz zmianę. W ergonomii, w większym wizjerze, w większym zakresie ISO. A na początku, w ciężarze Ale puszki z serii dwucyfrowej kapitalnie sie trzyma, jak sie pobawisz siedemdziesiątką, to moze sie okazać że do Twojej 350 nie będziesz chciał wracać. Mnie bardzo dużo w 60D dał odchylany ekran. Nie kręcę w ogóle filmów, ale odchylanego ekranika używam namiętnie do zdjęć z perspektywy ptasiej i żabiej. Kapitalnie ułatwia życie... i kadrowanie.
    EOS 300, EOS 400D, EOS 60D i... Zenit 122
    C 15-85, C 10-18, T 70-300 VC USD i Zenitar MC 1.9 50 mm

Cytat Zamieszczone przez krakał Zobacz posta
    ... Mnie bardzo dużo w 60D dał odchylany ekran. Nie kręcę w ogóle filmów, ale odchylanego ekranika używam namiętnie do zdjęć z perspektywy ptasiej i żabiej. Kapitalnie ułatwia życie... i kadrowanie.
    No i to jest argument!
    Tylko dlaczego 6D, 5D3, 7D2 albo 1DX nie mają takiego fajnego ekranika?
    Pewnie wszystkiemu winni są zieloni. Żaba też potrzebuje trochę prywatności .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów