Po to dodali tą opcję żeby sobie jej używać, a przy odrobinie chęci są znakomite rezultaty.
Po to dodali tą opcję żeby sobie jej używać, a przy odrobinie chęci są znakomite rezultaty.
całłkiem sporo spotów reklamowych kręci się lustrzankami. powód jest banalny - koszty, a ściślej stosunek jakości do kosztów. zdarzają się też klipy muzyczne.
1100d | s30/1.4 | c50/1.8 II | c18-55 IS II
W sumie tak ale....
.... jak zwykle jest jakieś "ale". Pojawiło się ostatnimi laty trochę kamer z dużymi matrycami i wymiennymi szkłami. To spowodowało że po wzięciu czegoś takiego do ręki osłabło zainteresowanie filmowaniem dslr. Oczywiście jest to rozwiązanie droższe ale dedykowana do filmu matryca, kupa udogodnień i cech wprost z zawodowych kamer powoduje że ze znanych mi osób które zarabiają filmowaniem praktycznie wszyscy przesiedli się z luster na kamery.
Myślę że to z powrotem pójdzie w stronę specjalizacji i funkcja filmowania w lustrach pozostanie wyłącznie jako dodatek.
Krótko.
Przy niskich budżetach dslr ma sens, szczególnie na starcie ale po co się męczyć na dłuższą metę jak jest np. takie C100.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-12-2014 o 00:37
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Kamet tv przemyslowej pracuja 24/7/365 co daje ponad 60tys godzin pracy rocznie o nic im sie dzieje a to przeciez ta sama technologia cmos. Moja kamera video Sony ma na liczniku 1800h i obrazowi nie moge nic zarzucic. Mysle ze uszkodzenia matrycy nastepuja a skutek niewlasciwego uzytkowania (filmowanie slonca itp.) a nie zuzywania matrycy jako takiej. Osobiscie nie znam nikogo komu zuzylaby sie matryca od filmowania.
No to filmik pokazuje co się dzieje jak matryca dostanie laserem.
Sam mam 5D2 i do filmowania nikt mnie nie namówi. Czasem zaprzyjaźniony kotleciarz sugeruje "filmikowanie" bo mam "dobry aparat". Mnie to nie kręci. Czasem córce w plenerze coś nakręcę ale sporadycznie.
Co do zużycia matrycy to wydaje mi się że tak jak kolega Przemek pisał, że jak nie przesadzasz z eksploatacją (ostre światło) to nie powinno się nic stać. Po drugie primo czym się różni matryca w 5D2 od Canonowych kamer? A te cctv? Pracuję w tym i widzę że kamery działają w sumie na wieki wieków. Jeżeli jest uszkodzenie to jakieś mechaniczne lub kablowe...
trothlik
"Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".
Chociazby 650 i 700d ale Ty lepiej przeczytaj ten punkt ze zrozumieniem, bo z tego co widze to nie łapiesz
SONY
A to przepraszam, zrozumiałem po swojemu. A tak na marginesie dual pixel bardzo dobrze sobie radzi z af podczas filmowania. Mogę zaryzykować stwierdzenie, że radzi sobie tak samo jak dobra kamera.