Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 27

Wątek: Nagrywanie filmów - dlaczego jest nieporządane?

Mieszany widok

Uzależniony Awatar centur
    Miasto
    Pomorze

Domyślnie Odp: Nagrywanie filmów - dlaczego jest nieporządane?

z punktu widzenia amatora filmowanie lustrzanką ma kilka wad:
    1. kiepsko się trzyma przy filmowaniu (w standardzie nie ma tej wkładki na dłoń jak przy kamerze i lustrzanka nie jest odpowiednio wywarzona do filmowania, szczególnie z cięższymi obiektywami)
    2. brak skutecznej stabilizacji obrazu tak jak w kamerach
    3. brak skutecznego i szybkiego AF jak w kamerach (lustro na auto często gubi ostrość)
    4. brak trybu 50i w canonach, jest tylko 25p przy full hd co zmusza filmowców do filmowania w hd lub unikania gwałtownych ruchów czy panoramowań w celu uniknięcia efektu stroboskopu
    5. dla niektórych wkurzające też jest ograniczenie ciągłego filmowania do 30 min itp itd...
    Oczywiście wszytskie te wady nie przeszkadzają prawdziwym filmowcom tworzyć lusterkami wspaniałych filmów z jakością niedostępną dla kamer nawet za 15-20 tys ....
    http://www.obiektywni.pl/autorzy/aut...68-0-0-0-0.php
    http://www.canon-board.info/galerie-...karaiby-84676/
    Sprzęt: C650D+BG-E8, T17-50/2.8, C550EX dawniej: C20D, C300D, G3, S70-200/2.8, C50/1.4, T17-35/2.8-4.0, T90/2.8 macro...

Coś już napisał

Question Odp: Nagrywanie filmów - dlaczego jest nieporządane?

Cytat Zamieszczone przez centur Zobacz posta
    3. brak skutecznego i szybkiego AF jak w kamerach (lustro na auto często gubi ostrość)
    .
    zaciekawił mnie ten 3 punkt. Możesz wskazać aparat, który ma af podczas filmowania oprócz 70D?

Coś już napisał Awatar daris
    Miasto
    trójmiasto

Po to dodali tą opcję żeby sobie jej używać, a przy odrobinie chęci są znakomite rezultaty.

Coś już napisał Awatar luq

całłkiem sporo spotów reklamowych kręci się lustrzankami. powód jest banalny - koszty, a ściślej stosunek jakości do kosztów. zdarzają się też klipy muzyczne.
    1100d | s30/1.4 | c50/1.8 II | c18-55 IS II

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

W sumie tak ale....
    .... jak zwykle jest jakieś "ale". Pojawiło się ostatnimi laty trochę kamer z dużymi matrycami i wymiennymi szkłami. To spowodowało że po wzięciu czegoś takiego do ręki osłabło zainteresowanie filmowaniem dslr. Oczywiście jest to rozwiązanie droższe ale dedykowana do filmu matryca, kupa udogodnień i cech wprost z zawodowych kamer powoduje że ze znanych mi osób które zarabiają filmowaniem praktycznie wszyscy przesiedli się z luster na kamery.
    Myślę że to z powrotem pójdzie w stronę specjalizacji i funkcja filmowania w lustrach pozostanie wyłącznie jako dodatek.

Krótko.
    Przy niskich budżetach dslr ma sens, szczególnie na starcie ale po co się męczyć na dłuższą metę jak jest np. takie C100 .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-12-2014 o 00:37
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Gdańsk

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    W sumie tak ale....
    .... jak zwykle jest jakieś "ale". Pojawiło się ostatnimi laty trochę kamer z dużymi matrycami i wymiennymi szkłami. To spowodowało że po wzięciu czegoś takiego do ręki osłabło zainteresowanie filmowaniem dslr. Oczywiście jest to rozwiązanie droższe ale dedykowana do filmu matryca, kupa udogodnień i cech wprost z zawodowych kamer powoduje że ze znanych mi osób które zarabiają filmowaniem praktycznie wszyscy przesiedli się z luster na kamery.
    Myślę że to z powrotem pójdzie w stronę specjalizacji i funkcja filmowania w lustrach pozostanie wyłącznie jako dodatek.

Krótko.
    Przy niskich budżetach dslr ma sens, szczególnie na starcie ale po co się męczyć na dłuższą metę jak jest np. takie C100 .
    Też mi się wydaje, że filmowanie aparatami zejdzie na margines.

sv
    Guest

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Czasami komuś bardziej pasuje 5d mk III niż RED, czy Arri :

Tutaj na pewno budżet nie był ograniczony :-)

Pełne uzależnienie

Kamet tv przemyslowej pracuja 24/7/365 co daje ponad 60tys godzin pracy rocznie o nic im sie dzieje a to przeciez ta sama technologia cmos. Moja kamera video Sony ma na liczniku 1800h i obrazowi nie moge nic zarzucic. Mysle ze uszkodzenia matrycy nastepuja a skutek niewlasciwego uzytkowania (filmowanie slonca itp.) a nie zuzywania matrycy jako takiej. Osobiscie nie znam nikogo komu zuzylaby sie matryca od filmowania.

Uzależniony Awatar trothlik

No to filmik pokazuje co się dzieje jak matryca dostanie laserem.
    Sam mam 5D2 i do filmowania nikt mnie nie namówi. Czasem zaprzyjaźniony kotleciarz sugeruje "filmikowanie" bo mam "dobry aparat". Mnie to nie kręci. Czasem córce w plenerze coś nakręcę ale sporadycznie.
    Co do zużycia matrycy to wydaje mi się że tak jak kolega Przemek pisał, że jak nie przesadzasz z eksploatacją (ostre światło) to nie powinno się nic stać. Po drugie primo czym się różni matryca w 5D2 od Canonowych kamer? A te cctv? Pracuję w tym i widzę że kamery działają w sumie na wieki wieków. Jeżeli jest uszkodzenie to jakieś mechaniczne lub kablowe...
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Pełne uzależnienie Awatar salas
    Miasto
    KIELCE

Chociazby 650 i 700d ale Ty lepiej przeczytaj ten punkt ze zrozumieniem, bo z tego co widze to nie łapiesz
    SONY

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów