Witam, przewertowałem już wiele wątków dotyczących tego obiektywu lecz nigdzie nie uzyskałem odpowiedzi na moje pytanie, które teraz kieruję głównie do osób mających doświadczenie w używaniu Tokiny 16-28 na cropie. Wszelkie informacje jakie udało mi się znaleźć to tylko tyle, że jest to świetny szeroki kąt pod FF i działa świetnie itp. ale jeżeli chodzi o aps-c to nie wiele znalazłem na ten temat. Aktualnie posiadam 600d i chciałbym zakupić jakiś obiektyw na długie lata ( w przyszłości na pewno przejdę na FF ) dlatego zastanawiam się czy ten obiektyw będzie dla mnie teraz dobrą koncepcją do fotografowania ciekawych widoków jak i ludzi ( na cropie bedzie to bardzo przyjemna ogniskowa), a jak już będę miał FF będzie to ultra szeroki kąt. Obiektyw ten obecnie chciałbym też wykorzystywać do filmowania.
Tak więc pytania do użytkowników:
-jak z AF na aps-c ?
-jak z jakością obrazka ?
-czy w ogole moja koncepcja ma sens ? czy może jestem w zupełnym błędzie myśląc, że da się tym obiektywem na cropie fotografować ludzi ? (jakieś delikatne portrety)
Może macie jakiś inny pomysł dla mnie ? może lepiej w tej cenie kupić jakieś dwie stałki ? może zupełnie jakiś inny obiektyw ?
Pozdrawiam, z góry dziękuję za pomoc.