zanussi - no.
bo juz mialem pisac, ze nie czytasz.

dobra - podam rozwiazanie, bo musze leciec.

kazdy z was widzial co najmniej kilka razy, bo wchodzil na ten watek. nikt poza wami tego nie widzial.
od pomylki gajowego (akustyk ma tak pod awatarem) do momentu napisania przeze mnie tamtej podpowiedzi weszlo na watki ctj/gtj ok. 720 osob (trzeba bylo dodac ilosc osob przy najnowszych wpisach).
niewielu to zauwazylo, bo to nieistotna, ale policzalna ("1057") pomylka.
"shot" bo to screenshot (zrzut z ekranu). oczywiscie przerobiony, o czym tez pisalem.
"makro" bo to czesciowo powiekszenie (te "rozmyte" na dole i na gorze" to "dziura" miedzy "1056" a "rozpoczety przez").
negatyw - wiadomo, dla zmyly.
"nie ma czego" doslownie i wirtualnie - numeru 1057 oraz swiatla. swiatlo to jest to, co jest wazne w fotografii.
brak doslowny to 1057, wirtuaolny, bo wirtualna rzeczywistosc forumowa. abstrakcyjny - bo brakuje swiatla, zeby zobaczyc rozwiazanie.

wiec musimy dodac troche swiatla, zeby zobaczyc to, czego nie widac, a jest (w pliku) - i do tego trzeba zakrzywic rzeczywistosc - zakrzywic czyli uzyc wykresu "krzywych" i pokombinowac. w psie lub innym programie do obrobki zdjec (stad ta nowoczesna technika). zapiszcie sobie ten plik, przesuncie sobie wykres krzywych w kierunku swiatel - i rozwiazanie od razu widac.
mowilem - to ma byc zabawa. rowniez krzywymi.

nizej zalaczam plik po przesunietych krzywych. na dole sa fragmenty "1056", na gorze "rozpoczety przez", po podciagnieciu widac screen calosci i jednoczesnie odpowiedz.

zaliczam antkowi - za to "swiatlo", bo chyba to w fotografii jest najwazniejsze. zadajesz.
jak pisalem: zagadka byla podchwytliwa i zartobliwa. akustyk zrobil nieistotna pomylke, a ja to wykorzystalem. mam nadzieje, ze dobrze sie bawiliscie - o czym wnioskuje po ilosci wejsc w ciagu tych 3 godzin.
wesolych swiat.