Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
ee,wcale nie tylko;
zakładasz temat,dostajesz rady, zlewasz je ciepłym moczem i robisz po swojemu
typowy przykład "ja wiem lepiej", tylko dlaczego dziekujesz za informacje z ktorych nie skorzystales
baw się dobrze

Nie do konca sie z tym zgodze. chcialem zaznaczyc ze byly rózne komentarze w tym poscie i nie byly one tylko typu ze tak ma byc:

Cytat Zamieszczone przez Bechamot Zobacz posta
u mnie nic nie slychac , nic nie rzezi przy lekkim potrzasnieciu.

przy obrocie lewo/prawo jest zawsze wyczuwalny minimalny luz , ale to normalne w micro usm.
nie mam zadnych luzow , wszystko chodzi plynnie jak nalezy.

gdybym mial porownac poziom wykonawczy do 24-105 powiedzialbym - prawie porownywalne - ta sama polka , mimo braku czerwonego paska.

mam starszy egzemplarz kupiony przed ok 15- 20 laty , bez zarzutu . nigdy nie byl w servisie.
dzisiaj tylko af pracuje troche glosniej , wypadaloby zrobic servis , ale nie lubie grzebac w obiektywach dopoki dzialaja.

optycznie i mechanicznie jest jednak od 50/1,8 wyraznie lepszy.
co znaczy wyraznie ?
z tamtego okresu zachowalem sobie 3 obiektywy:
50 1,4 100 2.0 20 2.8 i mlaskam z zachwytu kiedy je biore do rak
male , lekkie optycznie wspaniale ( 20 troche slabsza , ale rzadko uzywam) .

poziom wykonawczy - nie mam sie o co przyczepic . Na prawde wszystko chodzi bez luzow - tubus tez.

wiadomo- micro usm , pierscien nastawy odleglosci przy zmianie kierunku ma minimalny luz , ale bez znaczenia w praktyce - dzieki temu jest tanszy. Mimo, ze jestem raczej krytyczny nie potrafie powiedziec zlego slowa - nic nie jest zrobione gorzej niz byc powinno.

Mam inne obiektywy z analogu , mechanicznie swietne gdyz metal - za to optycznie - daleko w tyle za tym , a to jest najwazniejsze.

moze kiedys robiono lepiej ? - nie wiem. Przy okazji bedac w sklepie wezme jakis wspolczesnie wykonany do rak.
specjalnie wzialem teraz do rak - luzu na tubusie nie ma.

jest tylko leciutki na piersciniu nastawy odleglosci przy zmianie kirunki - ale to normalne - nie przeszkadza.
jesli ostrzy dobrze to juz nie jest zle.

ale wzialbym obiektyw do sklepu i sprobowal porownac z innymi.
moze znajdziesz bez luzow ?
trudno powiedziec.

ja kupujac obiektyw w sklepie zawsze ogladam soczewki i sprawdzam luzy . a mimo tego kupilem z jakims innym bledem , ktorego sie nie spdziewalem - ale to byl inny obiektyw.
przed laty nie bylo problemu , teraz widac trzeba sprawdzac dokladniej.

moze sprzedawca pozwoli porownac i ewentulanie wymienic ?

do jakiego aparatu kupiles ?
Dlatego nie zgodze sie ze stwierdzeniem ze "zlalem to cieplym moczem".

Swoja droga na przyszlosc bede wiedzial na czym sie skupic podczas kupna obiektywu.