Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: Lampa dla mnie

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Domyślnie Lampa dla mnie

Proszę o informacje (takie z praktyki) od posiadaczy lamp, pomocne przy wyborze urządzenia dla mnie.
    W sumie wielkich wymagań nie mam ale są dla mnie ważne rzeczy z którymi lampa musi dobrze radzić sobie w praktyce (nie na papierze)
    - lampa będzie pracować głównie na aparacie w ttl-u w trybie "odbijania" światła od sufitów ścian itd. - musi dobrze trzymać poziom naświetlania przy zdjęciach "odbitych" i mieć dobry zakres ruchu palnikiem
    - musi mieć hss
    - GN w granicach 50
    - dobrze aby miała metalową stopkę
    Wszelkie tryby wyzwalania zdalnego, na drugą kurtynę itp. nie są konieczne.

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie Odp: Lampa dla mnie

wypisz-wymaluj canon 580exII
    Miłego dnia
    moja www

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Tak wiem 600 też by była. Zapomniałem podać przedział cenowy - nowa i nie może przekroczyć tysiąca - im mniej oczywiście tym lepiej.
    Ostatnio edytowane przez ds74 ; 20-12-2014 o 20:15

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

YN 568 exII
    Co do poziomu naświetlania jak to nazwałeś to nie wiem od czego to jest zależne czy od lampy czy aparatu, ale YN naświetla tak samo jak C 430exII, czyli zależnie od fotografowanej sceny. Jeśli ktoś stanie blisko, wejdzie w kadr np. w białej bluzce to tył będzie niedoświetlony, dlatego często lepiej używać M.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Ok rozumiem, ale nie chodzi mi o to że nie umiem stosować korekty w zależności od jasności obiektu. Bardziej mam na myśli że dana lampa paląc na wprost naświetla dobrze a obracając palnik ma na przykład tendencje do notorycznego niedoświetlania i do tego w sposób mało powtarzalny. Nie wiem czy się jasno wyraziłem.

Początki nałogu
    Miasto
    IL

Jasno. Ale te typy tak mają. Lampy Canona w TTL-u potrafią świrować, gdy odchylisz palnik do góry. Dlatego po krótkim używaniu pozbyłem się 430EXII.
    Dokładne i powtarzalne naświetlenia uzyskiwałem w tym przypadku z lamp Nikona i Metza serii 45 w trybie A.
    A więc coś za coś. Pewne ograniczenia w zamian za dokładne naświetlenie, albo utykająca nowoczesność. Szczególnie w zakładanym budżecie.

Bywalec Awatar ds74
    Miasto
    Suchedniów

Będę musiał się dokładniej przyjrzeć metzom.

Uzależniony

Cytat Zamieszczone przez Ligo Zobacz posta
    Jasno. Ale te typy tak mają. Lampy Canona w TTL-u potrafią świrować, gdy odchylisz palnik do góry. Dlatego po krótkim używaniu pozbyłem się 430EXII.
    Dokładne i powtarzalne naświetlenia uzyskiwałem w tym przypadku z lamp Nikona i Metza serii 45 w trybie A.
    A więc coś za coś. Pewne ograniczenia w zamian za dokładne naświetlenie, albo utykająca nowoczesność. Szczególnie w zakładanym budżecie.
    Czy mógłbyś opisać dokładniej jak wygląda to niedoświetlenie w ETTL. W jakich warunkach fotografujesz? Czy to jakieś wydarzenia, czy imprezy, czy może portret?
    Ja mam 430EXII oraz YN 568EXII no i wydaje mi się że naświetlają w miarę równo.
    5D, 2x6D, 16-35/4ISL, 20/1.4A, 24-70/2.8LII, 24-85/3.5-4.5, 50/1.4, 50/1.8STM, 55/1.8, 85/1.8, 135/2L, 200/2.8LII, 70-300 4-5.6II, 100-300/5.6L, 400/5.6L
    600EX-RT, 430EXII, 568EXII
    CX241, i1DisplayPro, L850, SC-P600

Początki nałogu
    Miasto
    IL

No właśnie problem polega na tym, że lampa nie powinna naświetlać w miarę równo, tylko w punkt.
    Swego czasu pracowałem F90X z SB24, później SB25. I tutaj zarówno w TTL-u, jak i w A błysk był zawsze w punkt. Dlatego zostawiłem sobie SB25 do wykorzystania z innym sprzętem.
    Przy zakupie cyfrowego Canona zamówiłem też 430-tkę. Po parunastu próbach w typowym pokoju dałem za wygraną i oddałem lampę sprzedawcy. Właśnie w warunkach, o których mówimy lampa dawała dwa, trzy razy na kilkanaście zdecydowanie niedoświetlone zdjęcia. I to o kilka działek. SB25 w trybie A zapięta do Canona nie robiła takich numerów. Naświetlenie zawsze było przewidywalne i precyzyjne, pomimo pewnych ograniczeń.
    Zaznaczam, że to są moje doświadczenia i niekoniecznie muszą się pokrywać z innymi.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Jelenia Gora

Uzywam phottix mitros ttl ma wszystko co wymieniłes za 849zl lub phottix mitros plus za 1199zl ma wbudowane zdalne sterowniki wiecej na stronie notopstryk.pl

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów