Pokaż wyniki od 301 do 310 z 346

Wątek: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Widok wÄ…tkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    Tak na marginesie, pomijając bezsensowność twojego testu to coś się chyba nie udało. Na wykropowanym zdjęciu z 5d jest znacznie szybsze rozmycie tylnego planu a teoretycznie powinno być takie samo chyba?
    Widzisz teraz bezsensowność takiego porównania? Dla niektórych naprawdę ważne jest to co jest nieostre na zdjęciu. Oni nic nie wycinają. Liczy się cały kadr. Pozbyłeś się istotnego fragmentu klatki z FF a tylny plan i tak szybciej się rozmywa.
    ok,
    Podaj proszę dlaczego uważasz test za bezsensowny ?

Wątek jest o GO a test rozstrzyga czy GO obserwowana na wynikowym zdjęciu zależy czy też nie zależy od rozmiaru fizycznego matrycy.
    Dotyczy tylko tego zagadnienia.

Tak na prawdę tezę o niezależności GO od rozmiaru fizycznego matrycy dowodzą zdjęcia A i C, one pochodzą z rzeczywistych matryc

Wykropowanie zdjęcia B ze zdjęcia A rzeczywiście może nie być idealne. Podałem w PS jak wielki to ma być prostokąt ale musiałem ręcznie go wkomponować i stąd może być różnica planu przedniego z planem tylnym

Zdjęcie B
    - jest pomocniczym, chodziło o to by móc zobaczyć efekt zakresu GO przy różniej ilości linii/mm
    - ważne było pokazanie zakresu GO, ile centymetrów wynosi i to tylko miałem na uwadze by było dobrze widoczne.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 10-01-2015 o 23:22
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów