Strona 33 z 35 PierwszyPierwszy ... 233132333435 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 321 do 330 z 346

Wątek: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Domyślnie Odp: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    ... Praca Syzyfa nie jest moim hobby. Kończę....
    I to jest najważniejsza (optymistyczna) wiadomość w tym temacie .
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    I to jest najważniejsza (optymistyczna) wiadomość w tym temacie .
    Daleki byłbym od nadmiernego optymizmu. Po pierwsze ględzenie jest cechą osobową i niestety znacząco rozwija swe skrzydła z wiekiem i w połączeniu z nadmiarem wolnego czasu. Po drugie nie ten wątek, to inny. Obawiam się, ze nie ma ratunku.

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Daleki byłbym od nadmiernego optymizmu. Po pierwsze ględzenie jest cechą osobową i niestety znacząco rozwija swe skrzydła z wiekiem i w połączeniu z nadmiarem wolnego czasu. Po drugie nie ten wątek, to inny. Obawiam się, ze nie ma ratunku.
    Ale jest specyfika i niepowtarzalna "atmosfera" dyskusji - tylko na forum CB

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Szanowni dyskutanci w tym wÄ…tku

Prościej już nie umiem pokazać, wytłumaczyć by wszyscy którzy chcą mogli zrozumieć. Praca Syzyfa nie jest moim hobby. Kończę.
    Jeśli są nadal tacy którzy nie chcą się przekonać, trudno
    Każdy może trwać w swoim świece wyobrażeń, co to jest głębia ostrości i od czego zależy.

1.
    Wbrew oczywistym dowodom, zdjęciu porównawczym w #300 na którym :
    - wykonano i zaprezentowano zgodnie z procedurą wyznaczania GO zdjęcia A z FF i zdjęcie C z APS-C
    - widać, że w obu przypadkach obszar ostrości wynosi na miarce 2 cm
    co świadczy że GO nie zależy od rozmiaru fizycznego matrycy

2.
    Wbrew oczywistej logice
    a.
    Aparat APS-C i FF, matryce wykonane z tego samego wafla, wszystko co ma wpływ na zdjęcie "to samo"
    b.
    - porównujemy zdjęcie X wykonane APS-C
    - ze zdjęciem Y wykonanym FF i wykadrowanym w kompie do rozmiaru APS-C.
    X i Y sÄ… identyczne.

Kiedy na zdjęciu Y zmienia się GO skoro przez kadrowaniem, gdy było jeszcze FF, miała być inna ?

Są ludzie którzy twierdzą, że ziemia jest płaska, są tacy (mają muzeum z dowodami) że odwiedziło nas UFO, są tacy którzy dowodzą że wizyta na księżycu to "ściema", są tacy .... a życie toczy się dalej

Życzę "radochy" z robienia zdjęć

jp
    Po pierwsze, guzik a nie oczywiste dowody. Oczywiste dowody to by były, gdyby pomiaru plamki rozproszenia dokonano na przyrządach, a nie na oko.

Po drugie, przy takiej prezentacji "dowodów", wnioskowanie zamyka się w obszarze błędu pomiarowego- błędu oceny. Za mało są widoczne różnice, aby cokolwiek sądzić, a to nie to samo, żeby można było przyjąć, że różnic nie ma.

Po trzecie, inni przy tej samej procedurze testowej, ale na innych motywach, ZAWSZE osiÄ…gajÄ… inne rezultaty, i to jest dopiero miarodajne.

Porównywanie zdjęć z dwóch matryc APS-C uzyskanych z tej samej matrycy FF, tyle że na dwa różne sposoby, które i tak się niczym finalnie nie różnią, jest tak piramidalnym idiotyzmem, że na tylko tej jednej podstawie można sobie wyrobić żółte papiery i mieć rentę do końca życia.

Po czwarte, GO zmienia się zawsze wraz z przeskalowaniem fizycznego obrazu, bez względu na to, czy jest to obraz na matrycy, kliszy, monitorze czy wydruku. Kiedy ten obraz rośnie, wtedy GO spada, a gdy maleje, to GO wzrasta. ZAWSZE!
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Siedlce

Pan Pawlak zapomniał jeszcze dodać jednej istotnej rzeczy:
    Z postu nr300 wynika, że obraz poza obszarem GO z matrycy FF (B) ma większe rozmycie obszarów poza GO cropa (C) wiec jego teoria punkt nr 2 legła w gruzach. Zdjęcia X i Y nie są identyczne

Pełne uzależnienie Awatar RobertON
    Miasto
    Gorzów Wlkp.

Udzielałem się nieopatrznie w sąsiednim wątku FF vs APS-C i "dostałem po kulach" za zamieszczenie jednego wzorku na GO.
    To i tu zamieszczę, może dla tych co je lubią - wystarczy spojrzeć, to widać, że GO przy FF jest mniejsza aniżeli z APS-C przy równoważnym obrazku.

To tylko tak informacyjnie i dość...

Ostatnio edytowane przez RobertON ; 12-01-2015 o 17:02

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Ja pier......
    .... .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu Awatar tkosiada
    Miasto
    UK

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja pier......
    .... .
    Naprawdę, uśmiałem się 😂

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ja pier......
    .... .
    Aż dziw bierze, że tak prosta analiza opisuje niby takie złożone zjawisko, nie.
    Dałeś temu wyraz

Do wykresu, który zamieściłem w wątku wspomnianym przez kolegę RobertON już takie wzorki nie wystarczają...
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez RobertON Zobacz posta
    Udzielałem się nieopatrznie w sąsiednim wątku FF vs APS-C i "dostałem po kulach" za zamieszczenie jednego wzorku na GO.
    To i tu zamieszczę, może dla tych co je lubią - wystarczy spojrzeć, to widać, że GO przy FF jest mniejsza aniżeli z APS-C przy równoważnym obrazku.

To tylko tak informacyjnie i dość...

https://dl.dropboxusercontent.com/sc...iry=1421077809
    Niestety nie dość. Musisz poprawić, bo do tego wzoru nie przelicza się ogniskowej na krop, tylko się używa faktycznej ogniskowej.

Wtedy wyjdzie węższa GO na APSC jak powinna.
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Strona 33 z 35 PierwszyPierwszy ... 233132333435 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów