Pokaż wyniki od 1 do 10 z 346

Wątek: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

ok, czy :

1.
    Możesz podesłać jakiś link gdzie będzie szczegółowo opisana metodologia testu matryc ?
    Mam kilka ogólnych, że fotografują, że wynik taki....
    Do testów obiektywów są za to szczegółowe

2.
    Nie potrafię na razie znaleźć info co to oznacza, jako wynik pomiarów,( i nie daje mi to też spokoju)
    EOS 5D2 daje wynik 2830 linii na wysokość zdjęcia.
    wiedząc że to dla tej matrycy jest 3774 pikseli i że jest jeszcze filtr AA.

Wydaje się logiczne że wynik testu 2830 linii oznacza sumę linii "białych" i "czarnych"
    Jest to więc 2830/2 = 1415 lp/wysokość, czyli 1415/24mm = 59 lpmm. (zmierzona w teście)

A w idealnych warunkach rozdzielczość tej matrycy to max (3774/2) 1887 pl/wysokość = 79lpmm (teoretyczna, maksymalna)
    A wpływ filtru AA jest rzędu (((79-59)/79)x100%) 25% "pogorszenia" rozdzielczości.

Czy możesz skomentować ten ciąg myślowy ?
    Tylko 25% strata "ostrości" z powodu filtru AA wydaje mi się (jak na razie) trochę mała.

Stąd dobrze by było dorwać szczegółową metodologię testu matrycy.

Warto by było również gdzieś znaleźć (wykresy) jak ostrość zależy od ISO dla konkretnej matrycy.
    Bo "było nie było" gdyby podejść aptekarsko do GO to zależy ona także od ISO

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 05-01-2015 o 22:33
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Uprawnienia umieszczania postów