Pokaż wyniki od 1 do 10 z 346

Wątek: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    A czy można prosić o wyjaśnienie prostemu chłopakow ze wsi jak to jest, że jeśli głębia ostrości nie zależy od rozmiaru matrycy to dlaczego jak filmuję kamerą z przetwornikiem 1/2" to mam głebię niemal od metra do nieskończoności, a jak to samo mam w kadrze kamery z przetwornikiem aps-c to ledwo nadążam nastawić ostrość tak żeby cały pierwszy plan był ostry?
    Bo szczerze mówiąc to ja mam głęboko w d... jakie są definicje fizyczne czy inne czegoś tam, natomiast nie jest mi obojętne jak to wygląda w praktyce.
    Smartfony, kompakty itp. jak masz ustawioną ogniskową np. "100mm" to oznacza TYLKO że na ekranie widzisz tyle "świata" co widać przez wizjer lustrzanki FF z obiektywem 100mm. Natomiast rzeczywista ogniskowa w tych urządzeniach jest znacznie mniejsza.
    W konsekwencji daje to większą głębię ostrości niż w lustrzankach z obiektywem o ogniskowej 100mm.

W instrukcja obsługi, czasem na obiektywach (małym drukiem) pisze o ekwiwalencie ogniskowej

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Smartfony, kompakty itp. jak masz ustawioną ogniskową np. "100mm" to oznacza TYLKO .....

jp
    Ale gdzie ja pisałem o jakiś smartfonach i kompaktach z ogniskową 100mm. Aż tyle nie wypiłem w tego Sylwestra, bo nijak nie ogarniam jak się ma Twoja odpowiedź do tego o co zapytałem ? Bez obrazy ale jeśli tak ma wyglądać merytoryczna rozmowa to się nie dziw że to raczej wzbudza żarty i ironię a nie dochodzenie do jakichś konstruktywnych wniosków.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Ale gdzie ja pisałem o jakiś smartfonach i kompaktach z ogniskową 100mm. Aż tyle nie wypiłem w tego Sylwestra

Ekwiwalent ogniskowych "stosuje się" do wszystkich urządzeń mających matrycą mniejszą fizycznie od matrycy FF. Do nich należy także Twoja kamera.
    Chodzi o to, by gdy ustawi się na obiektywie np. "100mm" widzieć przez wizjer/na monitorku "tyle samo świata" we wszystkich urządzeniach.

Ale rzeczywista ogniskowa jest mniejsza (od w tym przypadku 100mm), tym mniejsza im mniejszy rozmiar fizyczny matrycy.
    W instrukcjach obsługi, w specyfikacjach w necie można znaleźć jaki jest rzeczywisty zakres ogniskowych tych aparatów/kamer.

Natomiast w lustrzankach FF i APS-C gdy wstawisz obiektyw EF 100mm, to w obu przypadkach masz GO taką samą (jeśli przesłona i odległość takie same) bo są te same (fizyka) parametry ujęcia ale w konsekwencji mniejszej matrycy w APS-C obraz jest wykadrowany (ze środka obrazu FF)

Tak więc, gdy przystawiasz do oka lustrzankę FF z obiektywem 100mm i kompakt (kamerkę, ...) z nastawioną ogniskową 100mm to masz ten sam kąt widzenia ale różne GO bo są różne rzeczywiste ogniskowe.

jp

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Warto się zapoznać z całością wiedzy zaprezentowanej na tej stronie internetowej

Jurek Plieth Photography - Technics

a szczególnie z tym:

Ostroœć zdjęć w fotografii cyfrowej - mity i fakty

i z tym:

Głębia ostroœci
    dzięki za linki

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-01-2015 o 16:13
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Miasto
    Pod Tatrami

Ale gdzie ja pisałem o jakiś smartfonach i kompaktach z ogniskową 100mm. Aż tyle nie wypiłem w tego Sylwestra

Ekwiwalent ogniskowych "stosuje się" do wszystkich urządzeń mających matrycą mniejszą fizycznie od matrycy FF. Do nich należy także Twoja kamera.

jp
    Bzdura i to wierutna. W kilku kamerach których używam w każdej są podane ogniskowe rzeczywiste.
    Ale to pokazuje ile są warte te wszystkie Twoje wywody. Nie bierz tego personalnie, pewnie jesteś fajnym gościem ale wiedzę masz moim zdaniem zbyt małą żeby formułować tu tak kategoryczne wnioski.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bzdura i to wierutna. W kilku kamerach których używam w każdej są podane ogniskowe rzeczywiste.
    Ale to pokazuje ile są warte te wszystkie Twoje wywody. Nie bierz tego personalnie, pewnie jesteś fajnym gościem ale wiedzę masz moim zdaniem zbyt małą żeby formułować tu tak kategoryczne wnioski.
    Nigdy nie trzymałem w ręku kamery dlatego w odpowiedzi mojej był smartfon, kompakt.
    Na pewno ekwiwalent ogniskowych dotyczy urządzeń do "robienia zdjęć", .... zaskoczyłeś że tych do filmowania "nie dotyczy" ???
    Czy mógłbyś podać typ tej/tych kamer i między czym porównywałeś GO ?

jp

--- Kolejny post ---

W "międzyczasie" trochę prywaty.
    To jest ostatnie zdjęcie, kilka miesięcy temu, z wtedy jeszcze mojego zestawu EOS 1Ds2 + EF 24-105, ogniskowa 100mm, przesłona 5,6, odległość "nieznana"
    Sprzedawałem wtedy ten zestaw i chodziło o szybkie sprawdzenia jak "pasuję" AF tego body z tym obiektywem.

Gdyby przyjąć, ze ostro jest od 8,5 cm do 10,5 cm to GO wynosi w tym przypadku około 1,5 cm

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-01-2015 o 17:25

Miasto
    Pod Tatrami

Nigdy nie trzymałem w ręku kamery dlatego w odpowiedzi mojej był smartfon, kompakt.
    Na pewno ekwiwalent ogniskowych dotyczy urządzeń do "robienia zdjęć", .... zaskoczyłeś że tych do filmowania "nie dotyczy" ???
    Czy mógłbyś podać typ tej/tych kamer i między czym porównywałeś GO ?

jp
    Sony EX1R, Canon C100, Panasonic AG-AC 160 i kilka innych.
    Kapitan Wagner

Sony EX1R, Canon C100, Panasonic AG-AC 160 i kilka innych.
    Ogniskowa obiektywu w SonyEX1R to 5,8 do 81,2 mm (odpowiednik od 31,4 do 439 mm dla obiektywu 35mm) czyli ekwiwalent 5,4 razy
    http://www.sony.pl/pro/product/broad...specifications

Jeśli ta kamera była "w porównaniu" to wiadomo już dlaczego tutaj była znacznie większa GO przy tym samym kącie widzenia jak w kamerze typu FF (z tak zwanym obiektywem 35mm, tak w "żargonie" nazywają się wszystkie obiektywy typu EF)

Jeśli ustawiłeś ogniskową np. "100mm" , to rzeczywista ogniskowa była około 18mm tylko

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 01-01-2015 o 18:21

Uprawnienia umieszczania postów