Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 346

Wątek: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Domyślnie Odp: Głębokie rozważania nad głębią ostrości ;).

Pomysł

Jest pomysł kolegi zysk by pokazać zdjęcia/porównanie.
    Wykonanie takich zdjęć jest proste, potrzeba jednak 2 aparatów, FF i APS-C.

Czy jest ktoś :
    - z okolic Śląska kto ma APS-C i zechciałby zrobić to "komisyjnie" ze mną ?
    - ma 2 takie puszki (FF, APS-C) i zechciały zrobić i zaprezentować ?

Trzeba zrobić zdjęcia typu

tylko staranniej i chyba dobrać krótsze GO, bardzo pilnować tej samej odległości.
    Chyba statyw do którego przypięte jest mocowanie statywowe z obiektywem 70-200/4 f/4 (mam)
    Wtedy dopina się do obiektywu jedno a potem drugie body.

Taka GO by mogła być :

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 08-01-2015 o 23:50
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

To jest p*** kotka za pomocą młotka ;-)

Obraz jest ostry tylko tylko i wyłącznie w płaszczyźnie ostrości- i szlus!

Przed i za tą płaszczyzną następuje pojawianie się tzw. krążka rozproszenia.

Jeżeli wykonujemy zdjęcie jakimś konkretnym obiektywem, to obojętne jest, na co jest rzutowany obraz- klisza, matryca czy ściana, bo ten krążek będzie sobie tak samo przyrastał w miarę odzwierciedlania punktów leżących coraz dalej od płaszczyzny, na którą jest zogniskowany obiektyw.

Jednakże, jeżeli za pole obrazowe przyjmiemy ścianę, to możemy dopuścić znacznie większy akceptowalny krążek rozproszenia, poza którym już będziemy uważali obraz za nieostry, bo tę ścianę będziemy oglądali z kilku metrów. Jeżeli natomiast za pole obrazowe wydzielimy sobie na ścianie klatkę FF, to musimy ograniczyć wielkość akceptowalnego krążka rozproszenia, bo nie będziemy tego kleksa na ścianie oglądać z kilku metrów, tylko z kilku centymetrów! W związku z tym granica nieostrości ściśle zależy od PRZYJĘTEGO krążka rozproszenia, a ten krążek ściśle zależy od wielkości klatki obrazowej. Ba! On tylko od tego zależy, a nie od ogniskowej, przesłony, kliszy, matrycy, ilości pikseli na hektar czy odstępów między nimi!

Pierwszy warunek z #272, o który pytasz, łopatologicznie można sprowadzić do takiego porównania: reprodukcja znaczka pocztowego albo widok dokładnie tego samego fragmentu ulicy- np. od latarni nr 5 do kiosku Ruchu- ma wypełniać cały kadr, obojętnie czy to jest kadr ze smartfona, czy z Hasselblada, czyli WZGLĘDNA SKALA ODWZOROWANIA ma zostać zachowana. Zachowując tę względną skalę odwzorowania stwierdzamy, że skracanie ogniskowej powiększa GO, a ogniskową skracamy, bo im mniejsza klatka obrazowa, tym krótsza musi być ogniskowa, aby zachować tę samą względną skalę odwzorowania. W efekcie im mniejsza klatka czy matryca, tym mniejsza względna (czyli relatywna, ekwiwalentna) ogniskowa- i automatycznie większa GO.

Nawet gdyby istniały jakiekolwiek fizyczne zależności, z powodu których obraz tworzony metodą cyfrową już tylko z tej racji miałby się rządzić innymi prawami dot. GO, niż obraz na kliszy, to zaręczam Ci, że konstruktorzy i programiści staną na rzęsach, aby to sprowadzić do takich samych rezultatów, jakie osiągano na kliszach ;-)
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Wśród moich blisko mieszkających znajomych nie ma właściciela aparatu canona APS-C.
    Ale poszukiwania zintensyfikuję, mam szansę
    Może zgłosi się ktoś z okolic Katowic, zrobilibyśmy to razem.

pan.kolega

Chyba ja czegoś nie rozumiem

Możemy mieć matrycę (o rozmiarze) FF która ma :
    a. albo wiecej pikseli od matrycy (o rozmiarze) APS-C
    b. albo mniej pikseli
    c. albo tyle samo
    Wszystko zależy od (różnicy w) technologii.

Weźmy przykład a np. :
    - APS-C 6Mpix, 3000p x 2000p, obraz tego centymetra zajmuje całą wysokość wizjera (2000p)
    - FF 4500p x 3000p, obraz tego centymetra nie zajmuje więc całego wizjera tylko mieści się w "prostokącie" 3000p x 2000p

I teraz np. :
    - drukujemy oba na drukarce (254ppi, 10pixeli/mm) o rozmiarze wydruku 38 cm x 25 cm (3800 pikseli x 2500 pikseli)
    - wyświetlamy oba zdjęcia z tych matryc na monitorze 1600p x 1200p

napisz proszę dokładnie gdzie zachodzi to o czym piszesz, podaj jakieś liczby z tego przykładu
    jest powiększenie do rozmiaru zdjęcia czy monitora, które w przypadku apsc będzie 1.61 razy większe.

atsf

Zaczynam mieć kompleksy, Ciebie także nie rozumiem

To zdjęcie ustawionego pod katem 45 stopni centymetra zrobiłem body FF.
    Widać na nim (w przybliżeniu) ostrość od 8,5 cm do 10,5 cm co daje GO (około) 14mm

Gdy wykonam to zdjęcie z body APS-C (ten sam obiektyw, ta sama odległość, ta sama przesłona, ta sama ogniskowa)
    to jaka będzie widoczna na tym centymetrze GO ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-01-2015 o 06:53
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Wśród moich blisko mieszkających znajomych nie ma właściciela aparatu canona APS-C.
    Ale poszukiwania zintensyfikuję,.......
    .......
    To zdjęcie ustawionego pod katem 45 stopni centymetra zrobiłem body FF.
    Widać na nim (w przybliżeniu) ostrość od 8,5 cm do 10,5 cm co daje GO (około) 14mm

Gdy wykonam to zdjęcie z body APS-C (ten sam obiektyw, ta sama odległość, ta sama przesłona, ta sama ogniskowa)
    to jaka będzie widoczna na tym centymetrze GO ?

jp
    Przecież nie potrzebujesz poszukiwać aparatu apsc. Obraz na matrycy będzie i tak identyczny, więc po co ?
    Wykropuj sobie sam wycinek z Twojego zdjęcia FF, powiększ do tego samego rozmiaru i sam zobacz, że GO będzie mniejsza, czyli ta linia na 8.5 cm będzie bardziej nieostra niż jest teraz. Jak może być inaczej?
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

pan.kolega

ok, mam to zdjęcie na matrycy 5760 pikseli x 3840 pikseli, cały centymetr ma "długość" 3840 pikseli, wyciąłem co niepotrzebne po bokach .
    Abyśmy mogli oglądać na ekranie (u mnie 1200 pikseli wysokość ekranu) zmieniłem rozdzielczość przechodząc na *.jpg z 3840 pikseli 1200 pikseli, oprogramowanie z każdych 32 pikseli "wycięło" 20 aby zostało 10 pikseli

Gdy oglądam je w tym wątku to na moim ekranie nie zajmuje całej wysokości, około 1000 pikseli, dalsze wycięcie pikseli.
    Nie wiem jak na Twoim ekranie, może być różnie.

Co mam zrobić ?

jp

PS1.
    A matryca o wymiarze FF może mieć :
    - albo więcej pikseli albo mnie pikseli
    - albo większą gęstość pikseli albo mniejszą gęstość pikseli
    od matrycy o wymiarze APS-C i wtedy może być że albo
    od matrycy APS-C

I wtedy na ekranie lub wydruku może być róznie.

PS2
    "Mam" juz dostęp do EOS 500D, będzie "porządne" porównanie

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Przecież nie potrzebujesz poszukiwać aparatu apsc. Obraz na matrycy będzie i tak identyczny, więc po co ?
    Wykropuj sobie sam wycinek z Twojego zdjęcia FF, powiększ do tego samego rozmiaru i sam zobacz, że GO będzie mniejsza, czyli ta linia na 8.5 cm będzie bardziej nieostra niż jest teraz. Jak może być inaczej?
    To zdjęcie jest z 1Ds2, RAW, 4992p x 3328p
    Po otwarciu w PS wykadrowałem środek do rozmiaru 500D, 4752p x 3168p

Mam 2 zdjęcia FF, oraz APS-C o tej samej gęstości pikseli.
    W obu usunąłem niepotrzebne "pobocza" i zapisałem tak aby można je było "całe" oglądać na monitorze

Dla świętego spokoju jednak zrobię to porównanie z 2 różnymi matrycami, 5D3 oraz 500 D i krótszą GO

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-01-2015 o 11:39

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    To zdjęcie jest z 1Ds2, RAW, 4992p x 3328p
    Po otwarciu w PS wykadrowałem środek do rozmiaru 500D, 4752p x 3168p

Mam 2 zdjęcia FF, oraz APS-C o tej samej gęstości pikseli.
    W obu usunąłem niepotrzebne "pobocza" i zapisałem tak aby można je było "całe" oglądać na monitorze

jp
    Niestety nie wyszło Ci to "wykadrowanie". Wszystko na zdjęciu drugim powinno być 1.61 razy większe.
    Bo na razie to Twoja symulacja pokazuje iprawie dentyczny kadr z FF i apsc tym samym obiektywem...
    To się jeszcze nikomu nie udało...

No jeśli takie sa Twoje eksperymenty, to ja się już nie dziwię wnioskom jakie z nich wyciagasz....
    Ostatnio edytowane przez pan.kolega ; 09-01-2015 o 12:45
    I don't always shoot wide angle zooms, but when I do, I prefer the 16-35 f/4 IS.

Cytat Zamieszczone przez pan.kolega Zobacz posta
    Niestety nie wyszło Ci to "wykadrowanie". Wszystko na zdjęciu drugim powinno być 1.61 razy większe.
    Bo na razie to Twoja symulacja pokazuje iprawie dentyczny kadr z FF i apsc tym samym obiektywem...

No jeśli takie sa Twoje eksperymenty, to ja się już nie dziwię wnioskom jakie z nich wyciagasz....
    Mylisz przyczynę ze skutkiem !

Co robiono w epoce filmu ?

Robiło się zdjęcia, tym samym obiektywem, w tych samych warukach na klatce mniejszej i klatce większej i oba powiększało, ale mniejszą trzeba było powiększać 1,6 raza więcej aby otrzymać ten rozmiar 20 cm x 30 cm zdjęcia

Chodziło o to aby :
    - na zdjęciach były pełne zawartości klatek filmu
    - zdjęcia miały ten sam wymiar

Na zdjęciu "centymetrów" masz :
    - pełne zawartość "z wysokości" obu matryc
    - zdjęcia są tej samej wysokości

Masz dokładnie to samo, prawda ?

Jeśli uważasz, że 1,6 x coś z tymi pikselami trzeba zrobić to zgadzam się z Tobą

jp

PS
    Jedno zdjęcie jest zrobione FF 1Ds2 , ta matryca ma wysokość 3328 pikseli
    a drugie wykadrowane "jak gdyby to robiła matryca" 500 D do wysokości 3168 pikseli
    i następnie oba pliki zmniejszono do tej samej rozdzielczości monitora aby je można było oglądać.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez aptur Zobacz posta
    O ile dobrze zrozumiałem zamysł tego "eksperymentu" to zdjęcie z FF miało zostać wykadrowane do rozmiaru zdjęcia (oryginalnego) z APS-C. Nadal nie rozumiem jednak czemu takie porównanie ma służyć. Nie po to się kupuje FF aby kadrować do rozmiaru APS-C.
    Jedynym sensowym porównaniem jest zdjęcie identycznego kadru uzyskanego ekwiwalentem ogniskowej FF na aparacie APS-C. Tyle tylko że wnioski są jasne. Za cholerę nie uzyskamy wtedy mniejszej GO na APS-C.
    Co więc dla Ciebie oznacza twierdzenie, że GO z matrycy FF jest większa/mniejsza ?

Cała filozofia przy wyznaczaniu wpływu klatek filmu na GO polegała na tym, że było wszystko identyczne z wyjątkiem rozmiaru klatek filmu.
    I z powodu większego lub mniejszego optycznego powiększania do tego samego rozmiaru zdjęcia na tym zdjęciu otrzymywano różną GO

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-01-2015 o 14:12

Dla ułatwienia dodam, że mogą być to 2 osoby. Ważne żeby aparaty miały matryce o takiej samej gęstości np 20,2Mpx - 6D i 70D.
    Jest taki Kozak na innym forum (a może i na tym @m.a.g). Niech przewodniczący komisji ładnie go poprosi, to prześle nam takie zdjęcia. Na spotkanie raczej bym nie liczył, bo mieszka kilka kilometrów od granicy PL.
    Dla spokoju ducha zapytam, co o tym sądzi.
    C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
    www.cobalt.fr.pl

Cytat Zamieszczone przez cobalt Zobacz posta
    Dla ułatwienia dodam, że mogą być to 2 osoby. Ważne żeby aparaty miały matryce o takiej samej gęstości np 20,2Mpx - 6D i 70D.
    Jest taki Kozak na innym forum (a może i na tym @m.a.g). Niech przewodniczący komisji ładnie go poprosi, to prześle nam takie zdjęcia. Na spotkanie raczej bym nie liczył, bo mieszka kilka kilometrów od granicy PL.
    Dla spokoju ducha zapytam, co o tym sądzi.

Ważne żeby aparaty miały matryce o takiej samej gęstości

Chyba nie.

Przecież twierdzi się, że FF daje (większą/mniejszą) GO niż APS-C
    W tych dyskusjach/twierdzeniach chodzi o rozmiarze fizycznym matrycy, większa lub mniejsza, prawda ?

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 09-01-2015 o 09:53

Strona 27 z 33 PierwszyPierwszy ... 172526272829 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów