Czy korzysta kotoś z was z tej opcji?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • camilo1987
    Dopiero zaczyna
    • 2011
    • 19

Czy korzysta kotoś z was z tej opcji?

Witam. Zastanawia mnie, czy ktoś z was korzysta z tej opcji w trybie AV. Posiadam C 60D i zauważyłem tam taką opcje w ustawieniach w C.Fn I: Ekspozycja Tryb AV- czas synchr. błysku
    0: Automat
    1: 1/250-1/60 sek.autom
    2: 1/250 sek. (stały)

Ja wcześniej miałem na 0: Automat
    Robię zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu (portrety, spotkania rodzinne). Obiektyw jaki mam to C 50mm 1.8 II, korzystam z lampy wbudowanej.
    Wiem, że im krótszy czas to zdjęcie jest mniej poruszone, czy jakość zdjęć na tym nie traci ? Czy warto przestawić tą opcje w pozycji 1 lub 2? Pozdrawiam
    Ostatnio edytowany przez camilo1987; 38588.
  • Ligo
    Początki nałogu
    • 2012
    • 387

Odp: Czy korzysta kotoś z was z tej opcji?

Zamieszczone przez camilo1987 Zobacz wpis
    Robię zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu (portrety, spotkania rodzinne).
    Warto przestawić opcję z AV na M. Wtedy będziesz miał do dyspozycji czas powiedzmy 1/15s do 1/250s i mniej, lub bardziej doświetlone tło, zamiast czarnego.

Komentarz

• tlustyx
      Pełne uzależnienie
      • 2008
      • 1304

Zamieszczone przez Ligo Zobacz wpis
      Warto przestawić opcję z AV na M. ...
      Myślę, że wcześniej trzeba zdobyć choć minimalną wiedzę, dopiero wtedy na M. Przeczytaj choćby instrukcję od aparatu, tam jest wyjaśnione jakie są różnice przy poszczególnych ustawieniach.
      Na razie ustaw na 1 - zmniejszysz ryzyko poruszenia zdjęcia, a i światła zastanego trochę złapiesz (oczywiście w zależności od pozostałych parametrów tj. ISO i przysłony, no i światła zastanego).
      Ostatnio edytowany przez tlustyx; 17268.
      6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
      Moje fotki Moje fotki II

Komentarz

• RobertON
        Pełne uzależnienie
        • 2012
        • 2190

Proponuję poczytać ten wątek i używać trybu M z lampą, a powinno być dobrze.

Vitez jasno to opisał.

Ostatnio edytowany przez RobertON; 47552.
        https://500px.com/robowert26

Komentarz

• cobalt
          Pełne uzależnienie
          • 2012
          • 1513

Witam. Zastanawia mnie, czy ktoś z was korzysta z tej opcji w trybie AV. Posiadam C 60D i zauważyłem tam taką opcje w ustawieniach w C.Fn I: Ekspozycja Tryb AV- czas synchr. błysku

Robię zdjęcia w pomieszczeniach przy słabym oświetleniu (portrety, spotkania rodzinne). Obiektyw jaki mam to C 50mm 1.8 II, korzystam z lampy wbudowanej.
          Wiem, że im krótszy czas to zdjęcie jest mniej poruszone, czy jakość zdjęć na tym nie traci ? Czy warto przestawić tą opcje w pozycji 1 lub 2? Pozdrawiam
          Jeżeli korzystasz tylko z lampy wbudowanej, to zostaw na "0" (Automat).
          C eos 6D | T 24-70/2,8 VC USD; C 70-200/2,8 L USM; C TCx1,4II | YN-568EX
          www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• Bechamot
            Pełne uzależnienie
            • 2012
            • 2512

najlepiej jest sie samemu przekonac i porownac wyniki w roznej sysuacji zdjeciowej
            na nastwie zero w gorszych warunkach oswietleniowych bedziesz mial zdjecia poruszone.
            automat dobierze jakis czas naswietlenia od reki i brakujace swiatlo uzupelni z lampy. to moga byc czasy np rzedu 1/ 15 sek i zdjecie bedzie poruszone.
            wybierajac funkcje 1 ograniczasz mozliwosc poruszenia i automat dobiera najmniejsza konieczna ilosc swiatla z lampy , dzieki czemu zdjecia roba wrazenie naturalnie oswietlonach.Udzial swiatal blyskowego bedzie wiekszy niz w funkcji 0 , za to ryzyko poruszenia mniejsze .
            funkcje 2 uzywaj do scen szybkich , dynamicznych ( np tanczaca para).

zero mozesz bez problemu stosowac w statycznych scenach , jesli wiesz ze nie poruszysz tez aparatu - np ze statywu . Czyli tam , gdzie nawet bez lampy zdjecie nie byloby poruszone. To moze byc przydatne np dp rozjasniania cieni , lagodzenia kontrastow itp.
            Ostatnio edytowany przez Bechamot; 45969.
            Wszyskie zdjecia, za wyjatkiem 087, 088 mozna dowolnie, nieodplatnie kopiowac , powielac nawet bez podania zrodla.

Komentarz

• troglodyta
              Dopiero zaczyna
              • 2012
              • 37

camillo jeżeli, robiąc zdjęcia w trybie AV z lampą masz sporą cześć zdjęć poruszonych i nie do końca zwracasz uwagę, kontrolujesz czasy jakie dobiera Tobie aparat to warto jest włączyć opcję 1, przy Twoim c50 mm powinno załatwić sprawę i zdjęcia jakoś specjalnie nie stracą na jakości. Resztę Bechamot pięknie opisał.

Komentarz

• camilo1987
                Dopiero zaczyna
                • 2011
                • 19

Dzięki. Przestawiam na pozycje 1 i zobaczę co będzie się działo

Komentarz

• cobalt
                  Pełne uzależnienie
                  • 2012
                  • 1513

Dzięki. Przestawiam na pozycje 1 i zobaczę co będzie się działo
                  Trochę dziwi mnie, że nie robisz zdjęć w takich warunkach na M. No i osobiście wolałbym ciemniejszy i bardziej uniwersalnego Tamrona 17-50/2,8, ale z VC.
                  A tak swoją droga lampa wbudowana to słaby wynalazek.
                  www.cobalt.fr.pl

Komentarz

• camilo1987
                    Dopiero zaczyna
                    • 2011
                    • 19

Używam i Tamrona ale on czeka na kalibracje bo ma FF. Póki co mam podpiętą C50mm 1.8 i tym obiektywem robię zdjęcia. Tryb M to dla mnie jeszcze ciężki temat. Najpierw tryb AV , a z czasem i tryb M będzie w użyciu

Komentarz

• cobalt
                      Pełne uzależnienie
                      • 2012
                      • 1513

Używam i Tamrona ale on czeka na kalibracje bo ma FF. Póki co mam podpiętą C50mm 1.8 i tym obiektywem robię zdjęcia. Tryb M to dla mnie jeszcze ciężki temat. Najpierw tryb AV , a z czasem i tryb M będzie w użyciu
                      Tryb M jest prosty do ogarnięcia. Im wcześniej zaczniesz go używać tym lepiej dla Ciebie.
                      www.cobalt.fr.pl

Komentarz

Pracuję...
                      X