jesli sie wahasz tzn nie potrzebujesz zadnego z nich , gdyz w przeciwnym wypadku bys sie nie wahal, tyko wybral ten potrzebny.
a skoro nie potrzebujesz to mozna decyzje zakupu odlozyc do chwili gdy potrzeba sie skrystalizuje.
Prawdopodobnie chcialbys sobie sprawic tym zakupem przyjemnosc .:-)
ja mialem najpierw 70-210 , sprzedalem ( blad zycia ) kupilem 70-200/2,8 is - byl mi za ciezki i duzy - sprzedlaem , kupilem 70-200/4 IS , jest mi wciaz za duzy i ciezki , kiedy by mi sie przydal nie mam pod reka , bo sie nie zmiescicl do torby .Chyba sprzedam i kupie 70-210 albo cos podobnego.
ale z tego nic nie wynika dla Ciebie .
400mm ostatnio uzywalem przed 3 - 4 laty na jakis pokazach , nic z tych zdjec nie wynika , wole ogladac niz fotografowac , a jesli chce zobaczyc zdjecie samolotu lub ptaszka to sciagam z sieci lepiej zrobione i to za frico.
najwieksze zapotrzebowanie maja te zabawki na poczatku do tzw testow - potem sie szybko nudza.
chyba, ze cos konkretnie potrzebujesz , ale w takim razie nie pytalbys co kupic - czyli konkluzja jest jasna , wszystko jedno co kupisz , sprawisz sobie zakupem radosc - rzucaj wiec koscia .;-)