Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 16 z 16

Wątek: Test obiektywów do EOS M2

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie Odp: Test obiektywów do EOS M2

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Pliki RAW z M2

DPP 3.14.15 rozpoznał obiektyw, EF-M 18-35, wczytał z sieci dane do korekcji.

Teraz nie mam czasu, dopiero wieczorem, ale ciekawość ...

Pracuje tylko ze swoimi obiektywami, od dawna nie miałem zdjęć z innymi.
    Zaskoczyła mnie słabsza ostrość w centrum dla obu zdjęć ale deblur w obu przypadkach działa bardzo dobrze ( i bardzo skutecznie)

Jest szansa podpięcia któregoś z "moich" obiektywów lub jakiegoś popularnego EF ?

jp
    Jak otworzysz pliki w Zoom Browser lub innym programie canonowskim, to sprawdź sobie, który faktycznie czujnik ustawiał ostrość, i tam jej szukaj. Aby uzyskać maksymalną GO dla danego kadru przy F11mm nie ustawiałem ostrości na środku klatki, ale w pośredniej odległości, w tym wypadku na pniu drzewa po prawej.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Pisząc o "moich obiektywach" chodziło mi czy mógłbyś wykonać z tymi obiektywami zdjęcie M2 abym mógł zobaczyć co mnie czeka jeśli w nowej wersji pozostanie ta sama matryca.

jp

--- Kolejny post ---

Ostrość "oceniałem" w miejscu wskazanym w DPP jako zogniskowanie.

jp
    Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 19-12-2014 o 17:02
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Pocieszę Cię, że szanse na tę samą matrycę w nowym modelu są bliskie zeru.

Z drugiej strony zaś zmartwię (siebie również), że nadal nie ma Metabones Speed Boostera dla EOS M. Myślę, że w przypadku 70-200 byłbyś zachwycony. Mam nadzieję, że pojawi się, gdy Canon poważniej zabierze się za temat bezlusterkowców.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 19-12-2014 o 17:09

Pełne uzależnienie Awatar jan pawlak

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Pocieszę Cię, że szanse na tę samą matrycę w nowym modelu są bliskie zeru.

Z drugiej strony zaś zmartwię (siebie również), że nadal nie ma Metabones Speed Boostera dla EOS M. Myślę, że w przypadku 70-200 byłbyś zachwycony. Mam nadzieję, że pojawi się, gdy Canon poważniej zabierze się za temat bezlusterkowców.
    No napisali że wkrótce.

Moim marzeniem aby (do moich celów):
    - takie cechy/funkcje/matryca jak 5D3
    - wbudowany GPS, WiFi

Marzenia się czasem spełniają ?

jp
    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Panowie jak już musicie się uszczęśliwiać tymi elaboratami to proszę róbcie to w jednym wątku a nie w kilku .

Posty zostały wycięte do wątka: http://www.canon-board.info/roznosci...strosci-98419/
    Bardzo proszę tam kontynuować dyskusje o GO, które ostatnio rozlazły się po całym forum.
    Jeśli sens wpisów się rozmył, bo wkradł się bałagan w kolejności to pretensje proszę mieć tylko do siebie - takie są konsekwencje robienia śmietnika w wątkach .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-12-2014 o 18:14
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Ciekawostka taka dot. EOS M2

Ściągnąłem sobie grip dedykowany do EOS M. Nie pasuje do M2. Canon zmniejszył body na tyle, że wnęka w gripie na pokrywę baterii jest zasłaniana przez grip i nie daje się otworzyć. Poradziłem sobie z tym rozpiłowując pilnikiem otwór śruby mocującej grip o jakieś 3 mm wzdłuż osi podłużnej. Teraz wszystko działa, ale pojawił się nowy problem. Otóż konstruktor gripa (a oryginał Canona nie istnieje bodajże, tylko niezależni producenci to robią) zrobił na płytce mocującej gripa formatkę zastępującą płytkę szybkomocującą do popularnych głowic statywowych Benro itp. I to coś powoduje, że nie można założyć adaptera do obiektywów EF z przykręconą kostką z gniazdem statywowym- trzeba ją zdjąć. Paranoja!

Grip jest z dobrego materiału, cały metalowy i waży 100 g . Po zamontowaniu aparat z obiektywem 11-22 mm (filtr, osłona p-słoneczna, bateria, karta, pasek) waży 660 g i konkretnie czuć go w łapie także z powodu tego metalowego chwytu- toż to waga lustrzanki z kitem! Chwyt jest jednakże bardzo pewny i rzecz istotna- bez gripa aparat daje się trzymać z mniejszym odczuwalnym ciężarem, bo nie tylko masa wpływa na to odczucie, ale głównie moment zginający działający na nadgarstek- grip wystaje 2 cm poza korpus. Pożytkiem jest jednak fakt, że bez gripa nasada kciuka ma tendencje do przypadkowego uruchamiania pokrętła sterującego i wprowadza się przez to jakieś przypadkowe nastawy, a z gripem jest dobra separacja dłoni od elementów nastawczych.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów