stałki super sprawa ale nie w tłumie fotoreporterów.
strefy dla foto mogą być różnie oddalone o głównych wydarzeń. a może trzeba będzie robić szybkie foty w kuluarach lub przez otwarte drzwi.

imo c24-105/f4L jako allround to minimum - ze wszystkimi ograniczeniami wynikającymi z ogniskowych i f4
(dochodzi jeszcze kwestia gdzie to chcesz publikować? skoro pytasz to zapewnie nie na rozkładówkę newsweeka i może nikt nie będzie kręcił nosem na wysokie ISO).

zwyczajów sejmowych nie znam ale robiłem kiedyś foty w pałacu prezydenckim jako tzw gość. sala kolumnowa. światło dużo gorsze niż na standardowej konferencji prasowej.
daleko miałem do Prezydenta a i tłumek "pro" w swojej strefie był odgrodzony taśmą i nie mógł zbyt blisko podejść.
moje foty małpą to słabizna - lepiej przemilczę. natomiast jeden"pro" pstrykający dla poważnego portalu www, nie wyciął exifów i stąd wiem, że robił Canonem EOS-1D Mark IV, 1/125s. f4, ISO 1250, bez lampy, na preselekcji czasu i AWB . ogniskowe: 78mm do 93mm więc być może nawet tym samym zoomem o który pyta autor wątku.
no ale te foty to też takie sobie - ot chałturka na www.